A szép bőr vitaminja: ezekben az élelmiszerekben van a legtöbb A-vitamin

GettyImages-183041752

Az A-vitamin az egyik legjelentősebb vitaminunk, melynek rendkívül sok pozitív tulajdonsága van. Megmutatjuk, mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb A-vitamint.

Az A-vitamin, vagy más néven retinol, egy zsírban oldódó vitamin. Számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van, többek között:

  • biztosítja a hámsejtek megfelelő anyagcseréjét, ezáltal hozzájárul a bőr, a haj, a köröm egészségéhez és szépségéhez;
  • szerepe van a csontok megfelelő fejlődésében, ezáltal a növekedésben;
  • fontos szerepet játszik az immunfolyamatokban, védőpajzsként támogat minket;
  • csökkenti a gyulladásos folyamatokat (különösen a légutakban);
  • nélkülözhetetlen a szem fényreceptorainak működéséhez, a megfelelő látáshoz;
  • kulcsfontosságú a szív és érrendszer működésében, ezek megbetegedéseinek megelőzésében, illetve a károsan ható koleszterinszint optimalizálásában is.

Az A-vitamin provitaminja, vagyis előanyaga a béta-karotin. 

Szervezetünk a béta-karotint átalakítva, valamint az állati eredetű nyersanyagokban található retinolt feldolgozva fedezni tudja az A-vitamin-szükségletünk jelentős részét. Béta-karotint elsősorban a zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak, azok közül is elsősorban a narancssárga és piros húsúak, tehát a sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, paradicsom, illetve a zöldek: spenót, brokkoli, saláták. Retinolt különösen a máj, a halolaj, a tojás és a tejtermékek tartalmaznak nagyobb mennyiségben. 

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

A napi ajánlott mennyiség felnőtteknek:

900 mikrogramm (3000 nemzetközi egység/NE) férfiaknak

700 mikrogramm (2300 NE) nőknek

18 évesnél idősebb várandós nőknek a napi ajánlott adag 770 mikrogramm (2600 NE)

* 1 NE A-vitamin = 0,3 µg A-vitamin

Fontos! A stressz, a sport, a nehéz fizikai munka, a dohányzás, az alkoholfogyasztás mind olyan tényező, amely növeli a vitaminszükségletünket, ezért jelenlétükkor fokozott figyelmet kell fordítanunk a testünk vitamin- és ásványianyag-szükségletére.

Oszd meg másokkal is!
Mustra