Ez a zöldség csökkenti a bőrrák kockázatát, szívbarát, és javítja a látást

GettyImages-171625772

A sárgarépa hasznos tápanyagok egész sorát tartalmazza, így fontos szerepet játszhat az egészség megőrzésében.

A répa fogyasztásának 5 nagy egészségügyi előnye

Annak ellenére, hogy milyen sokrétű egészségügyi előnyöket kínál, a sárgarépa olcsóbb és szélesebb körben elérhető, mint sok szuperélelmiszer, számos ételhez felhasználható alapanyagként, ráadásul hosszú hetekig eláll a hűtőben. Mutatjuk, hogy mi az 5 legfontosabb dolog, ami fogyasztása mellett szól.

1. Javítja a látást

A gyökérzöldségek tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek elengedhetetlenek számos szerv optimális működéséhez. A sárgarépa arról is híres, hogy béta-karotinban gazdag (ez a vegyület adja jellegzetes, élénk narancssárga színét), ami az emberi szervezetben A-vitaminná alakul.

Az A-vitamin a szem egészségében és a látás támogatásában betöltött szerepéről ismert. Kb. 65 gramm nyers, apróra vágott sárgarépa a felnőttek számára ajánlott napi A-vitamin-mennyiség több mint felét fedezi.

Béta-karotin-tartalma miatt a répa a legegészségesebb gyökérzöldségek közé tartozik
Béta-karotin-tartalma miatt a répa a legegészségesebb gyökérzöldségek közé tartozikWestend61 / Getty Images Hungary

2. Védi a bőr egészségét

Az A-vitamin kiváló eszköz lehet a bőr egészségének megőrzéséhez is. Egy közelmúltbeli tanulmány megállapította, hogy megfelelő bevitele csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. További előnyei között említhető, hogy

fokozza a melanintermelését, védi a bőr hámrétegét a napfény okozta bántalmaktól, és antioxidáns hatással is bír.

3. Jót tesz a beleknek

100 gramm sárgarépa 2-3 gramm rostot tartalmaz. Ezt oldható és oldhatatlan rostok keveréke alkotja, ami a belek számára több szempontból is hasznos lehet. Míg az előbbiek lelassítják gyomrunk kiürülését, ami az étkezések után megnöveli a teltségérzetet, addig az utóbbiak fellazítják a székletet, ezzel hozzájárulnak a székrekedés megelőzéséhez.

4. Szívbarát hatású

A sárgarépa értékes forrása a káliumnak, ami fontos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. Emellett antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező fitonutriensekben, például karotinoidokban és polifenolokban is gazdag, amelyek a sejteket károsító szabad gyökök semlegesítésén keresztül védenek a krónikus betegségekkel, illetve azok kockázati tényezőivel szemben.

5. Segít fenntartani az egészséges vércukorszintet

A sárgarépa csak minimálisan befolyásolja a vércukorszintet, így akár cukorbetegek is fogyaszthatják. Mivel a hirtelen vércukorszint-emelkedés, majd -visszaesés növeli az éhségérzetet, annak stabilan tartása számodra is előnyös lehet, hiszen segít megszakítani a végtelen ciklust, ami a súlyra, az energiaszintre és gyakran a hangulatra is negatívan hat.

Fogyasztása előtt ne felejtsd el megmosni!
Fogyasztása előtt ne felejtsd el megmosni!Adam Gault / Getty Images Hungary

Répából is megárt a sok

Mivel a répa képes felszívni a talajból a növényvédő szereket, a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőség szerint bio formában vásárold, majd fogyasztása előtt alaposan mosd meg. Ha egyszerre túl sok répát eszel, számolj azzal is, hogy elsárgulhat tőle a bőröd. Ez a magas béta-karotin-bevitel eredménye, de szerencsére nincs káros hatással az egészségre, és idővel magától elmúlik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek