Rákellenes hatású és igazi vitaminbomba ez az olcsó zöldség

GettyImages-709139779

Nyáron kevés pénzért hozzájuthatunk ehhez a sokoldalú zöldséghez, amelyből finom ételek készíthetőek, ráadásul számtalan jótékony hatása van egészségünkre.

A magyar konyha emblematikus szereplője a paprika – gondoljunk csak a paprikás csirkére, halászlére vagy éppen a gulyáslevesre. Szent-Györgyi Albert óta azt is tudjuk, hogy a paprika C-vitaminban gazdag élelmiszer. Ez az Amerikából származó növény, a burgonyához hasonlóan, kezdetben dísznövényként jelent meg a főúri kertekben – többek között Zrínyi Miklós nevelőanyjának, Széchy Margitnak a botanikus kertjében vagy Wesselényi Ferenc gróf feleségének, az irodalomba „murányi Vénusz”-ként bevonult Széchy Mária növényi ritkaságokat felvonultató kertjében. Fogyasztásától azonban sokáig óvakodtak: úgy tartották, hogy mérgező.

1771-ben jelent meg az első paprikás recept, amely egy savanyúság volt: „Gyenge zöld korában meg-szedvén, buzgó forró vízzel, forrázd-meg, egy éjtszaka hadd ályon benne, reggel meg kóstolván, ha igen erős, újjabban forrázd-meg, fél-nap ályon benne, azután fél-nap ályon hideg vízben, de mikor hideg vízbe teszed, villával lyuggazd-meg, azután úgy rakd el, köményes megyfa levelekkel, mint az ugorkát, és tölcs etzetet réa” – olvashatták a korabeli ínyencek Nánási István szakácskönyvében. A 18. század végétől a fűszerpaprika egyre népszerűbb lett Magyarországon, és fokozatosan átvette a bors szerepét is, amikor a napóleoni háborúk miatt lehetetlenné vált az indiai bors eljuttatása Európába. Törökborsnak, tatárkaborsnak, pogányborsnak nevezték, utalva arra, hogy Magyarországra török-délszláv közvetítéssel érkezett.

A paprika színéért felelős karotinoidok jótékony hatással vannak az egészségre
A paprika színéért felelős karotinoidok jótékony hatással vannak az egészségreVipul Valamjee / 500px / Getty Images Hungary

Egészséges színanyagok

Legyen az étkezési vagy fűszerpaprika, a fajták a legkülönfélébb színekben pompázhatnak a különböző színanyagtartalom miatt: az érett paprika a karotinoidok színező hatása miatt lehet sárga, narancssárga, piros vagy akár lilásfekete is.

A vörös színért felelős kapszantin a karotinoidok között a legerősebb antioxidáns képességgel rendelkezik, ráadásul a szemnyomást is az egészséges értékeken belül tartja

– ezt patkányokon végzett kísérletekkel be is bizonyították. A sárga és a narancssárga színért felelős béta-karotin, a lutein és a zeaxantin szintén a szem egészséges működéséhez járul hozzá, emellett a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, azaz A-vitamin (retinol) képződik belőle, amit a szervezet sokoldalúan tud hasznosítani: támogatja a szem és a látás egészségét, továbbá az immunrendszert és a bőr egészségét is.

Javítja a látást

Az akár vaksághoz is vezethető időskori makuladegeneráció megelőzésében egyes kutatások szerint fontos szerepe van a béta-karotinnak és a luteinnek. Ez utóbbi a szemünkben, az éleslátásért felelős sárgafoltban is jelen van, és időskori makuladegeneráció esetén kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel a területén. Kutatások szerint a sárgafolt pigmentációjának növelése csökkenti az időskori látásromlás esélyeit.

Rákellenes hatású

A kriptoxantin a többi karotinoidhoz hasonlóan antioxidáns, amely segíthet megelőzni a sejtek és a DNS szabad gyökök okozta károsodását, valamint serkentheti a DNS oxidatív károsodásának helyreállítását. Ez utóbbi azért is fontos, mert az oxidatív károsodás krónikus gyulladásokhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vagy akár rákos megbetegedéshez vezethet. Egyes kutatások szerint a kriptoxantinban gazdag élelmiszerek csökkenthetik a hólyag-, tüdő- és vastagbélrák kockázatát. A likopin – amelyet megtalálhatunk például a piros színű kaliforniai paprikában – az E-vitaminnal együtt hatékony a prosztatadaganat ellen.

A paprika ízletes saláták alapanyaga is lehet
A paprika ízletes saláták alapanyaga is lehetTudor Adamache / 500px / Getty Images Hungary

A paprika kiváló C-vitamin-forrás

Az antioxidánsok kedvező hatásának kihasználása érdekében tehát érdemes minél színesebb paprikát fogyasztani. Egy zöldpaprika feleannyi C-vitamint tartalmaz, mint egy piros színű, az A-vitamin-tartalom pedig közel tízszeres mennyiségben van jelen egy narancssárga vagy piros színű paprikában egy zöldhöz képest. A piros színű paprika C-vitamin-tartalma többszöröse a narancsénak, és ezt nemcsak a megfázás elkerülése és immunrendszerünk optimális működése miatt érdemes észben tartani: a C-vitamin az ízületi kopások és ízületi gyulladás ellen is hatékony, mivel meggyógyítja és megfiatalítja a szöveteket, így segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat.

Nem kell, hogy csípjen

Aki nem szereti a csípős ízt, annak sem kell lemondania a paprika jótékony hatásairól, hiszen a csípősségért felelős kapszaicin nem található meg minden fajtában. Választhatunk kápia, palermo vagy kaliforniai paprikát is, ha pedig meg akarjuk őrizni a gazdag ízvilágot és egészséges tápanyagokat télire, készíthetünk sültpaprika-krémet vagy padlizsán hozzáadásával ajvárt, ami által a téli hónapokban is biztosítjuk majd szervezetünk számára a megfelelő C-vitamin-bevitelt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra