Ezt a szokásodat felejtsd el, ha nem akarsz bőrrákot kapni

GettyImages-612518776
Vermes Nikolett

A természetes modellfotókkal a divatipar szót emel a túlzásba vitt barnítás ellen, és már a kozmetikaipar is határozottan hirdeti, hogy válasszunk más alternatívát a szolárium helyett.

Emlékszünk még a biológiaóráról az UV-A és UV-B kettős játékáról, ami egyszerre fokozza a D-vitamin-termelést, és erősíti az immunrendszert, miközben nagymértékben felel a bőröregedésért és daganatos megbetegedésekért. A napból mindegyik egyenlő arányban érkezik, ezért egyformán ügyelni kell arra, hogy élvezzük a sütkérezést, és ugyanennyire kerüljük is. Mára bizonyított, hogy az UV-A sugárzás felgyorsítja a ráncosodást, és csökkenti a bőrben lévő kollagént, valamint az elasztikus rostokat, ami végső soron a bőr rugalmasságának elvesztéséhez vezet.

Bőrrák ellen: kevesebb szoli

Abban sem kételkedik a tudomány, hogy az UV-B közvetlenül a hámréteg felső részét roncsolja, hiszen a bőr színe és vastagsága megváltozik, ahogy életbe lép a természetes védekező mechanizmus. Mivel a szoláriumok közel 95 százalékban sugároznak UV-A-t, és a maradék 5 százalékban UV-B-t, segítik a leégésmentes barnulást, viszont a D-vitamin-termelést aligha, nem beszélve a fenti káros hatásokról. Ezek alól a bioszoláriumok sem kivételek.

„A természetes barnulás és a szolárium hallatán mindig megjelenik egy grimasz az arcomon”

– mondja dr. Poroszkai Mária bőrgyógyász, kozmetológus. Az egyenletes barna bőrszín ellen viszont a szakorvos sem ágál, egyetért abban, hogy kellemes megjelenést, sőt egészségesebb külsőt kölcsönöz, mégis arra figyelmeztet, hogy egy évben maximum tíz alkalommal menjünk szoláriumba, ha gyors barnulásra vágyunk. „Ameddig szoláriumban egy évben maximum száz percet szabadna tölteni, addig a napon hetente órákat is kint lehetünk, anélkül, hogy hosszú távon kárt okoznánk vele a bőr sejtjeinek. A szervezet számára szükséges D-vitamint pedig negyedóra alatt is kinyerheti a testünk, amikor a napon vagyunk. Mondhatnám azt is, hogy ha lesétálunk két megállót, azzal kielégítettük a napi D-vitamin-szükségletünket. Erre mindenképp figyeljünk, hiszen ez a tápanyag bizonyítottan csökkenti a rák kialakulását.”

A fényvédő mára kötelező eszköz lett a mindennapokban is
A fényvédő mára kötelező eszköz lett a mindennapokban isGetty Images

A rákvörös nem szép 

Saját magunkon is tapasztalhatjuk, hogy a naptól jobb kedvünk lesz és energikusabbak vagyunk, ezt a napsugárzás jótékony hatásának köszönhetjük, viszont ugyanennek az inverz oldaláról is számos ismeretünk van, ha csak a rákvörösre égett vállakra gondolunk. A kozmetológus is többször hangsúlyozza a beszélgetés alatt a fényvédelem fontosságát. „A káros sugarak ellen fejlesztett fényvédők pontosan a nap ártalmas hatása ellen lépnek fel. Pácienseimet mindig arra kérem, hogy vigyenek fel UV-védő krémet a smink alá az év minden szakaszában, hiszen a téli napsugarak is ugyanannyira kockázatosak, mint a nyáriak, csupán nem olyan szembetűnőek.”

A táplálkozással tovább őrizhetjük a színünket 

„Ma már annyi termék létezik a fényvédelem céljára, hiába tűnhet drágábbnak egy-egy krém, spray vagy gél, valójában kifizetődik. Hogy milyet válasszunk? Érdemes a nagy márkák kínálatát figyelni, hiszen a bejáratott, világszerte elismert brandek nem engedhetik meg maguknak, hogy álltassák a vásárlókat. Ellenben érdemes elkerülni az olcsóbb márkákat” – mondja dr. Poroszkai Mária, és mielőtt lezárná, még egy hasznos tanáccsal ellát. „Bőrápolással és étkezéssel is támogathatjuk a tartós barna színt. A sárgarépában és a barackban található béta-karotin például segít megőrizni a sötétebb bőr színét, akárcsak a megfelelő hidratálás, hiszen az egészséges bőranyagcsere lehetővé teszi, hogy lassabban kopjon ki a kockázattal megszerzett vagy megnyert barna szín. Válasszunk bármilyen módszert, mindig az arany középút legyen a cél, ami a fakófehér és a vörösre süttetett bőr közötti egészséges és az évszak szerinti természetes szín.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra