Ez a 8 növényi alapú étel sokkal jobb a húsnál

GettyImages-1392913490 (1)

Ha az egészséged vagy meggyőződésed érdekében csökkentenéd a húsfelhasználást ételeidben, értékes növényi fehérjeforrások közül válogathatsz.

Ma már egyre több táplálkozástudományi szakember hirdeti a húsfogyasztás visszaszorításának szükségességét és a feldolgozott húskészítmények lehetőség szerinti kerülését. Vannak, akik az egészségük megőrzése miatt törekszenek a növényi táplálékok előnyben részesítésére, mások környezetvédelmi okokból próbálkoznak ugyanezzel

Bár a növényi alapú étrendet sok, jellemzően laikus kritika éri, jól összeállítva minden fontos tápanyagot tartalmaz, és laktató. Igaz, ehhez azért némi odafigyelésre, illetve a B12-vitamin pótlására is szükség van. Lényeges például, hogy elegendő fehérjét fogyassz, hiszen az segít a jóllakásban, energiát biztosít, szükséges az izmok és a csontok épségéhez, illetve a hormonrendszer optimális működéséhez is.

8 növényi alapú étel, amely több fehérjét tartalmaz, mint a hús

Egyre többen mondanak le a húsról, és válnak vegánná vagy vegetáriánussá. Legyen szó egészségügyi okokról, etikai megfontolásról vagy a bolygó védelméről, van egy közös feladat: a húst növényi alapú fehérjeforrásokkal kell helyettesíteniük, ami egyébként meglepően egyszerű.

Lássuk a legjobb fehérjeforrásokat!

A növényi ételek nemcsak finomak, de egészségesek is
A növényi ételek nemcsak finomak, de egészségesek isAr razzaq / Getty Images Hungary

Szejtán

A búzagluténnek is nevezett népszerű húsalternatíva 25 gramm fehérjét tartalmaz, így az egyik legjobb növényi alapú fehérjeforrás. A szupermarketek és egészséges élelmiszerboltok hűtött részlegében vásárolhatsz natúr vagy ízesített szejtánt is, mely süthető, rántható vagy grillezhető, könnyen beilleszthető bármelyik konyha húsos fogásai közé. 

Szójabab

A tofu, a tempe és az edamame mind szójababból származik, amely teljes fehérjeforrás, biztosítja a szervezetnek szükséges összes aminosavat.

Használhatsz tofut, de ha nem szereted, választhatsz szójatejet is kedvenc reggeli italaidhoz.

Feketebab

A feketebab használható sütve vagy csiliben, fehérjetartalma pedig meglehetősen magas. Ezenkívül rendkívül tápláló, tele van antioxidánsokkal, kalciummal és rostokkal. 

Quinoa és amaránt

Ezek az ősi gabonák – valójában pszeudogabonafélék – teljes értékű fehérjék, amelyek adagonként akár 9 gramm fehérjét is képesek biztosítani.

Használhatod a quinoát és az amarántot rizs, kuszkusz vagy más gabonafélék helyettesítésére az étrendedben.

Az amaránt liszt formájában is elérhető, így pékárukhoz is felhasználható. A magas fehérjetartalom mellett az a legjobb ezekben a gabonákban, hogy gluténmentesek.

A magvakban is van belőle
A magvakban is van belőlencognet0 / Getty Images Hungary

Lencse

A lencse hüvelyes, amely zöld, narancssárga és fekete változatban is kapható. Használhatod indiai ételekhez, főzelékként vagy a kiadós levesekhez. Jó adag fehérjét tartalmaz, pluszban még antioxidánsokat is, valamint vas, folsav és mangán forrása is egyben. Ráadásul olyan típusú rostot tartalmaz, amely elősegíti a bélrendszer egészségét.

Magvak

A tökmag 9,2 gramm fehérjét tartalmaz, a napraforgómag 5,4, a len 5,1 és a szezámmag 4,7 grammot tartalmaz kisebb adagonként. Használhatod ezeket az egészséges ropogtatnivalókat zabpehelyben, granolában és salátákban. 

Mandula

Az ízletes dióféle 6 gramm fehérjét tartalmaz egy maroknyi adagban, de sok további egészségügyi előnye is van. Mindössze egy evőkanál mandulavaj annyi fehérjét tartalmaz, mint egy pohár teljes tej. Nassolj mandulát, add salátákhoz és zöldségekhez, használd pékárukhoz, vagy élvezd az egészséges mandulavajat teljes kiőrlésű kenyereken.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek