Rendszeresen edzel, még sincs látható eredménye? 5 + 1 tipp, ami segít továbblépni

Ha úgy érzed, elakadtál a fejlődésben, elégedetlen vagy a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás eddigi eredményeivel, netán motivációhiánnyal küzdesz, akkor ez a cikk neked szól.

Aki elkezd sportolni és rendszeresen, kitartóan edz, az az első néhány hónapban viszonylag gyorsan fejlődik, ezt pedig nemcsak a test átalakulása, hanem az erőnlét, az állóképesség, a robbanékonyság, a rugalmasság, a mobilitás és más, a teljesítményhez köthető képességek javulása is egyértelműen jelzi. Ha tehát azt tapasztalod, hogy egyre kevésbé megerőltető ugyanazt a teljesítményt nyújtani, akkor egyrészt vállon veregetheted magad, másrészt érdemes elgondolkodnod a következő lépésen, ha nem szeretnél megállni a fejlődésben: módosíthatsz az edzésprogramodon, kísérletezhetsz új módszerekkel, és hatékonyabbá teheted az edzéseket. Ehhez adunk most néhány tippet.

1. Növeld az intenzitást

Kétségkívül az a legjobb módja a hatékonyság azonnali növelésének, ha magasabb fokozatra kapcsolunk. Ez kardioedzésnél elsősorban a sebességre, erőnléti gyakorlatoknál pedig az ellenállásra és az ismétlésszámra vonatkozik. De kombinálni is lehet a kettőt, például egy 30 perces saját testsúlyos intervallumedzés keretében: az elmaradhatatlan bemelegítés után jöhetnek felváltva a 20 másodpercen át maximális erőkifejtéssel végzett gyakorlatok és a 10 másodperces pihenők:

A hegymászógyakorlat intenzív mozgást jelent
A hegymászógyakorlat intenzív mozgást jelentmicrogen / Getty Images Hungary

20 mp – ugráló kitörés
10 mp pihenő
20 mp – helyben futás magas térdemeléssel
10 mp pihenő
20 mp – guggolás
10 mp pihenő
20 mp – hegymászógyakorlat (fekvőtámasz helyzetben dinamikus térdfelhúzás váltott lábbal)
10 mp pihenő, és így tovább.

A magas intenzitású intervallumedzésektől garantáltan felpörögsz, úgyhogy lehetőleg ne késő este állj neki ugrálni, a szervezetednek ugyanis hosszabb időre van ilyenkor szüksége ahhoz, hogy újra nyugalmi állapotba kerüljön. Fogyni vágyóknak jó hír, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy edzés után akár még órákon át tarthat a fokozott kalóriaégetés.

Csak arra vigyázz, hogy a szép eredményeken felbuzdulva ne ess át a ló túloldalára: ha nem hagysz elég időt a szervezetednek a regenerálódásra, hamarabb lesérülhetsz, és ezzel csak hátráltatod a fejlődést. Kezdő sportolóknak, 35 év felett, illetve szervi-mozgásszervi betegeknek kizárólag terheléses vizsgálat után, orvosi engedéllyel szabad magas intenzitású edzéseket végezniük.

2. Törekedj a változatosságra

Nem kell feltétlenül egy edzésen belül ötvözni a különböző mozgástípusokat, de érdemes a heti edzéstervbe aerob és anaerob napokat is beiktatni. Ha ugyanis minden egyes alkalommal ugyanazokat a típusú gyakorlatokat végezzük, akkor egy-két képességünk lehet, hogy fejlődik, de hosszú távon csak akkor lehetünk igazán hatékonyak, motiváltak és eredményesek, ha változatosságra törekszünk.

A kardiózás elsősorban a szív és a tüdő kapacitását, azaz az állóképességet növeli, míg az erőnléti edzések célja az izomfejlesztés – amibe az izomerő, a dinamikus erő, a maximális erő, a gyorsaság és az állóképesség is beletartozik –, és pluszelőnye, hogy erősíti a csontokat, de mindkét mozgástípus mellett egy csomó érv szól. A lényeg, hogy egy izomcsoport vagy ízület akkor fog minden irányban egyszerre fejlődni, ha több szögből éri terhelés.

Legyen tehát az elsődleges mozgásformád a futás, a spinning, az úszás, a súlyemelés, a saját testsúlyos edzés, a pilates vagy a hot jóga, heti egy-két alkalommal végezz valamilyen más, a megszokottól eltérő mozgásformát keresztedzés gyanánt, és ne feledkezz meg a pihenőnapokról sem!

3. Kezdd mozgással a napot

Variálhatsz az edzések időpontján is, új kihívásként például átállhatsz a kora reggeli edzésre, ami amellett, hogy felpörget és általánosságban segíti a zsírégetést, növeli a kognitív teljesítőképességet és elősegíti a jobb minőségű, pihentetőbb alvást a nap végén. A reggeli edzéssel ráadásul elkerülhetjük, hogy a nap során váratlanul becsúszó teendők miatt le kelljen mondani a munka utánra betervezett edzésről. Persze könnyű ezt mondani, főleg télen, amikor sokkal jobban esik az embernek a meleg paplan alatt kávét szürcsölgetve ébredezni, mint a fagyban futkosni, de egy próbát megér.

Ehhez persze időben le is kell feküdni, ezért ha te a bagoly kronotípusú emberek közé tartozol, akkor nem biztos, hogy jobban jársz a kora reggeli edzéssel, az elegendő és pihentető alvásnak ugyanis ugyanolyan fontos szerepe van az egészség megőrzésében és a edzések hatékonyságában, mint a rendszeres és következetes mozgásnak.

4. Pihend ki magad

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás nélkülözhetetlen a szervezet optimális működéséhez, és kulcsszerepe van az izmok regenerációjában és fejlődésében. Ha tartósan alvásdeficitben vagy, akkor ingerlékeny, dekoncentrált leszel, csökken a szervezeted terhelhetősége, tehát sem a munkában, sem az edzésben nem tudod a maximumot nyújtani – talán még az átlagos teljesítményt sem. A tartós alváshiány ráadásul pszichés problémákhoz is vezethet és az immunrendszert is legyengíti, aminek következtében megnő a betegségek és fertőzések kockázata is.

5. Egyél jól

Nem unalmukban hangoztatják a sport- és táplálkozási szakemberek, hogy egy rossz étrendet nem lehet túledzeni, ahogy azt sem, hogy a megfelelő táplálkozási szokások nemcsak a hangulatunkat, de a szellemi és fizikai teljesítményünket is javítják.

Alapszabály, hogy kerülni kell a feldolgozott és tápanyagban szegény élelmiszereket, és helyettük válasszunk friss, jó minőségű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket. Szervezetünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokban bővelkednek a növényi ételek, ezért fontos, hogy minden étkezés során fogyassz valamilyen zöldséget, gyümölcsöt, magvakat vagy teljes kiőrlésű gabonát.

Megfelelő étrend nélkül nem fog menni
Megfelelő étrend nélkül nem fog mennidashu83 / Getty Images Hungary

Mivel izomrostjaink egyik építőköve a fehérje, mind az erőnléti, mind a kardioedzések mellett nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása, de ez önmagában nem elég. Elsődleges energiaforrásunk a szénhidrát, ami energiát ad szerveink megfelelő működéséhez, a napi tevékenységek elvégzéséhez és a sportoláshoz, de nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk. Válassz olyan összetett szénhidrátokat, mint a barna rizs, az édesburgonya vagy a zabpehely. A megfelelő ételek mellett a folyadékbevitelre is oda kell figyelnünk. A víz nemcsak a hidratáltság miatt elengedhetetlen a szervezet számára: feladata a táplálékok szállítása a megfelelő szervekhez, a vér- és nyirokkeringés javítása, a vérnyomás és a test belső hőmérsékletének szabályozása, a megfelelő anyagcsere biztosítása, valamint a méregtelenítés.

A sporttáplálkozással kapcsolatos tudnivalókról az alábbi cikkekben írtunk részletesebben:

+ 1 Keress egy edzőpartnert 

Vannak, akik egyedül szeretnek és tudnak hatékonyan edzeni, míg mások akkor érzik magukat motiváltnak, ha van kivel megosztani az élményeket – legyen az egy barát, egy kolléga, a szomszéd, a partnerünk vagy a házi kedvencünk. Ha egyszer lebeszéltük valakivel a közös edzést, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy kibúvót keresünk és lemondjuk a programot (lelkiismeretesek előnyben), így az edzőtárs a következetesség és rendszeresség fenntartásában is fontos szerepet tölt be. Az már más kérdés, hogy edzés közben valóban kihozzuk-e egymásból a maximumot, vagy trécselésbe megy át a sportolás. Megjegyzem, már azzal is rengeteget teszünk az egészségünkért, ha sétálunk egy nagyot, és közben jót beszélgetünk, szóval veszíteni akkor sem fogunk, ha nem teljesítettük az eredeti célunkat. 

Ennek szellemében én például a tervek szerint hamarosan egy olyan kisvárosba helyezem át a bázisomat, ahol leginkább idősek és egyetemisták laknak. Kitaláltam, hogy közzéteszek egy futótárskereső hirdetést a város lakóinak Facebook-csoportjában, amitől egyrészt új barátokat, másrészt rendszeres edzéseket és egy egészséges életmódra törekvő lelkes közösség megszületését remélem. Kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből az elképzelésből.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra