Talán a snidling és a medvehagyma volt az első a nagy hagymaforradalomban, ami szélesíteni tudta a felhasznált hagymafajták palettáját, pedig a fogyasztható hagymák nemzetsége a maga 1200-nál is több fajtájával a világ legváltozatosabb élelmiszere. Ráadásul nem csak gyökerük és száruk, a viráguk is ehető!
Szinte minden egyes tradicionális magyar recept egyformán kezdődik: az első lépés a hagyma kiválasztása, felszeletelése és megdinsztelése. Bár egyre nyitottabbak a magyarok a különlegesebb ételek irányába, a hagymaalapú fogások népszerűsége töretlen. A legtöbbször a vörös változatot használjuk, s egészségünk meg is hálálja, ha sokat eszünk belőle. Kiváló C-vitamin-forrás, elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a vérnyomást, és serkenti az emésztést – talán ez az egyik oka, hogy nehezebben megemészthető ételeinkbe az évszázadok során egészen nagy mennyiségű hagyma került hozzávalóként.
A hagyma nem csak vörös és lila lehet
A köhögéscsillapításra is használt, csípős illatú vörös változatnak azonban létezik egy kistestvére, mely enyhébb, lágyabb és édeskésebb ízvilágával már önmagában pikánsabbá teheti az eddig megszokott ételeket. A salotta- vagy mogyoróhagyma azonban nem csak kicsit különleges aromájának köszönhetően terjed el egyre inkább az európai országokban. Vitamin- és antioxidáns-tartalma kiemelkedő, a fokhagymához hasonló mértékben tartalmaz antioxidánsokat. A kis fehér gerezdekkel szemben ráadásul az az előnye is megvan, hogy nem hagy feltűnő illatélményt maga után.
A kelet fűszere
A mogyoróhagyma a keleti konyha egyik jellegzetes fűszere, az indiai, a thai, a vietnámi és a kínai fogások jellemző hozzávalója. Kontinensünkön a francia gasztronómia fedezte fel az apró vöröses-lilás-szürkés héjú gömböket, melyek nemcsak a főtt ételekbe, de salátákba és pástétomokba is kifejezetten illenek, éppen visszafogottabb ízviláguk okán.
A hazánkban is könnyedén termeszthető salotta a hagymák között is különleges. A dughagymáról vetett hagymaféle ugyanis úgynevezett kotlóhagymaként működik, azaz egy elvetett dughagymáról több kis hagyma növekedik majd a föld mélyén, szinte fészekszerűen. Mivel nem túl igényes, akár a balkonládában is megterem, fényigénye közepes, a dugványozást követően a nedves közeget szereti, amikor már növekedésnek indult, már nem igényel semmi extrát – és igazán érdekes látvány, amikor szüreteljük. Az ültetésnek épp itt van az ideje, általában márciusban vetik először, de a szeptember végi másodvetés is a következő tavaszra már termőre fordul.
Az allicinről
Az allicin már nevében a hagymafélék családjára utal, azonban a hazánkban elterjedt fajták közül a fokhagymával kapcsolódik össze leginkább. Ez ugyanis az az anyag, melyet az apró, fogakhoz is hasonlító, fehér héjú hagymaféle nagy mennyiségben termel védekezésképpen. A kutatások során kiderült, hogy nem csak a hagymát védelmezi a környezeti hatások és a kártevők ellen, az emberi szervezetben éppen annyira hatásos, reaktív sejtként képes funkcionálni.
Antioxidáns, azaz a szervezetben lévő kártékony anyagokat, baktériumokat illetve a rákos sejteket is képes kordában tartani. Az allicin rákellenes, antimikrobiális, antioxidáns tulajdonságokat mutatott az eddigi vizsgálatok során, jelenleg hatékony terápiás szerként használják a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Egyes kutatások valószínűsítik, hogy az autizmus spektrumzavar és figyelemzavaros hiperaktivitás egyes eseteiben is hatékony szerként szolgálhat az állapot javítására, ugyanis segít fenntartani a neurotranszmitterek egyensúlyát a szervezetben. A neurológiai betegségekben szenvedő betegek kognitív képességei is javíthatók allicinnel, így az Alzheimer-kór kezelésében is hatékony szerként jelenik meg.
Különleges gyógyhatása van
A mogyoróhagyma – bár külsejében és ízében mindkét, a magyarok által leginkább kedvelt fajtára hasonlít, gyógyhatását tekintve sokkal értékesebb. Vasban, foszforban, kalciumban, cinkben, káliumban és magnéziumban is gazdag. A hagyományos fajtákhoz képest sokkal koncentráltabb rost- és ásványianyag-tartalma miatt már pár falat segítségével feltölthetjük mikrotápanyag-raktárainkat.
Minden rokona közül kiemelkedik antioxidáns-tartalmával. A fokhagymához hasonlóan allicinben gazdag, de emellett fenolokat, kvercentint és kempferolt is nagy mennyiségben tartalmaz, így a szervezetünkben lévő szabad gyökök ellen is hatékony gyógynövény lehet. A kutatások szerint a rákot, a cukorbetegséget és a gyulladásos bélproblémákat is segíthet elkerülni.
Egy 2004-es kutatás szerint minden egyes hagymánál gazdagabb antioxidáns-tartalma miatt orvosi szempontból az egyik legértékesebb.
Van, amikor jobb az óvatosság
Mivel az allicin növelheti a vérzés kockázatát, a kutatások alapján azt javasolják, hogy az esetleges műtéteket megelőzően vagy a vérhígító gyógyszerekkel élők allicintartalmú készítményeket ne fogyasszanak, illetve a fok- és salottahagyma fogyasztását is kerüljék lehetőség szerint.
Egyéb esetben számtalan előnyös hatását kihasználhatjuk, ha alkalmanként fogyasztunk ebből a különleges kis hagymaféléből.
Számos tanulmány kimutatta, hogy az allicin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Rendszeres fogyasztása akár 50 százalékkal csökkentheti a szívkoszorúér elmeszesedésével járó betegségeket. Szabályozza a vérnyomást és a májfunkciót, serkenti az emésztést. Álmatlanság és migrén ellen is hatásos lehet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés