Talán a snidling és a medvehagyma volt az első a nagy hagymaforradalomban, ami szélesíteni tudta a felhasznált hagymafajták palettáját, pedig a fogyasztható hagymák nemzetsége a maga 1200-nál is több fajtájával a világ legváltozatosabb élelmiszere. Ráadásul nem csak gyökerük és száruk, a viráguk is ehető!
Szinte minden egyes tradicionális magyar recept egyformán kezdődik: az első lépés a hagyma kiválasztása, felszeletelése és megdinsztelése. Bár egyre nyitottabbak a magyarok a különlegesebb ételek irányába, a hagymaalapú fogások népszerűsége töretlen. A legtöbbször a vörös változatot használjuk, s egészségünk meg is hálálja, ha sokat eszünk belőle. Kiváló C-vitamin-forrás, elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a vérnyomást, és serkenti az emésztést – talán ez az egyik oka, hogy nehezebben megemészthető ételeinkbe az évszázadok során egészen nagy mennyiségű hagyma került hozzávalóként.

A hagyma nem csak vörös és lila lehet
A köhögéscsillapításra is használt, csípős illatú vörös változatnak azonban létezik egy kistestvére, mely enyhébb, lágyabb és édeskésebb ízvilágával már önmagában pikánsabbá teheti az eddig megszokott ételeket. A salotta- vagy mogyoróhagyma azonban nem csak kicsit különleges aromájának köszönhetően terjed el egyre inkább az európai országokban. Vitamin- és antioxidáns-tartalma kiemelkedő, a fokhagymához hasonló mértékben tartalmaz antioxidánsokat. A kis fehér gerezdekkel szemben ráadásul az az előnye is megvan, hogy nem hagy feltűnő illatélményt maga után.
A kelet fűszere
A mogyoróhagyma a keleti konyha egyik jellegzetes fűszere, az indiai, a thai, a vietnámi és a kínai fogások jellemző hozzávalója. Kontinensünkön a francia gasztronómia fedezte fel az apró vöröses-lilás-szürkés héjú gömböket, melyek nemcsak a főtt ételekbe, de salátákba és pástétomokba is kifejezetten illenek, éppen visszafogottabb ízviláguk okán.
A hazánkban is könnyedén termeszthető salotta a hagymák között is különleges. A dughagymáról vetett hagymaféle ugyanis úgynevezett kotlóhagymaként működik, azaz egy elvetett dughagymáról több kis hagyma növekedik majd a föld mélyén, szinte fészekszerűen. Mivel nem túl igényes, akár a balkonládában is megterem, fényigénye közepes, a dugványozást követően a nedves közeget szereti, amikor már növekedésnek indult, már nem igényel semmi extrát – és igazán érdekes látvány, amikor szüreteljük. Az ültetésnek épp itt van az ideje, általában márciusban vetik először, de a szeptember végi másodvetés is a következő tavaszra már termőre fordul.

Az allicinről
Az allicin már nevében a hagymafélék családjára utal, azonban a hazánkban elterjedt fajták közül a fokhagymával kapcsolódik össze leginkább. Ez ugyanis az az anyag, melyet az apró, fogakhoz is hasonlító, fehér héjú hagymaféle nagy mennyiségben termel védekezésképpen. A kutatások során kiderült, hogy nem csak a hagymát védelmezi a környezeti hatások és a kártevők ellen, az emberi szervezetben éppen annyira hatásos, reaktív sejtként képes funkcionálni.
Antioxidáns, azaz a szervezetben lévő kártékony anyagokat, baktériumokat illetve a rákos sejteket is képes kordában tartani. Az allicin rákellenes, antimikrobiális, antioxidáns tulajdonságokat mutatott az eddigi vizsgálatok során, jelenleg hatékony terápiás szerként használják a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Egyes kutatások valószínűsítik, hogy az autizmus spektrumzavar és figyelemzavaros hiperaktivitás egyes eseteiben is hatékony szerként szolgálhat az állapot javítására, ugyanis segít fenntartani a neurotranszmitterek egyensúlyát a szervezetben. A neurológiai betegségekben szenvedő betegek kognitív képességei is javíthatók allicinnel, így az Alzheimer-kór kezelésében is hatékony szerként jelenik meg.
Különleges gyógyhatása van
A mogyoróhagyma – bár külsejében és ízében mindkét, a magyarok által leginkább kedvelt fajtára hasonlít, gyógyhatását tekintve sokkal értékesebb. Vasban, foszforban, kalciumban, cinkben, káliumban és magnéziumban is gazdag. A hagyományos fajtákhoz képest sokkal koncentráltabb rost- és ásványianyag-tartalma miatt már pár falat segítségével feltölthetjük mikrotápanyag-raktárainkat.
Minden rokona közül kiemelkedik antioxidáns-tartalmával. A fokhagymához hasonlóan allicinben gazdag, de emellett fenolokat, kvercentint és kempferolt is nagy mennyiségben tartalmaz, így a szervezetünkben lévő szabad gyökök ellen is hatékony gyógynövény lehet. A kutatások szerint a rákot, a cukorbetegséget és a gyulladásos bélproblémákat is segíthet elkerülni.
Egy 2004-es kutatás szerint minden egyes hagymánál gazdagabb antioxidáns-tartalma miatt orvosi szempontból az egyik legértékesebb.
Van, amikor jobb az óvatosság
Mivel az allicin növelheti a vérzés kockázatát, a kutatások alapján azt javasolják, hogy az esetleges műtéteket megelőzően vagy a vérhígító gyógyszerekkel élők allicintartalmú készítményeket ne fogyasszanak, illetve a fok- és salottahagyma fogyasztását is kerüljék lehetőség szerint.

Egyéb esetben számtalan előnyös hatását kihasználhatjuk, ha alkalmanként fogyasztunk ebből a különleges kis hagymaféléből.
Számos tanulmány kimutatta, hogy az allicin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Rendszeres fogyasztása akár 50 százalékkal csökkentheti a szívkoszorúér elmeszesedésével járó betegségeket. Szabályozza a vérnyomást és a májfunkciót, serkenti az emésztést. Álmatlanság és migrén ellen is hatásos lehet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés