Akár frissen, akár gyümölcslé formájában fogyasztod, a meggy az egyik legjobb dolog, ami a szervezeteddel történhet. Az hagyján, hogy kitűnő C-vitamin-, kálium- és magnéziumforrás, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket, amelyek védelmet nyújthatnak egy sor krónikus betegséggel szemben. Mutatjuk, hogy mi az 5 legfontosabb előny, amit rendszeres fogyasztásával nyerhetsz.
1. Alvásjavító hatású
A meggyben triptofán található, amelyből szervezetünk az alváshormonként ismert melatonint állítja elő, ezáltal fogyasztása nyugtató hatású és megkönnyíti az elalvást. „Néha azt javasolom a pácienseimnek, hogy vacsora mellé igyanak meg 3-6 deci meggylevet. Így nem emeli meg számottevően a vércukorszintjüket, viszont feltölti őket antioxidánsokkal, és jobban is alszanak tőle” – emelte ki Christina Stapke dietetikus.
2. Enyhíti az izomfájdalmat
Erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású polifenol vegyületeinek köszönhetően a meggy leve elősegíti az edzés utáni regenerációt, képes megelőzni és enyhíteni az izomfájdalmat, illetve gyógyírt jelenthet az intenzív testmozgás nyomán kialakuló gyulladásokra – derül ki a témában végzett kutatásokból.
3. Védi a szívet és csökkenti az oxidatív stresszt
Az előző pontban említett gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságoknak van egy másik pozitív hozadéka is: a meggy védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Erre utal egy 2019-es tanulmány is, melynek keretében a résztvevők naponta 480 milliliter meggylevet kaptak egy 12 hetes időszakon keresztül. Az eredmény azt mutatta, hogy a meggyfogyasztás csökkentheti a szisztolés vérnyomást, valamint a rossz koleszterinnek nevezett LDL szintjét is a szervezetben.
4. Erősíti az immunrendszert
A meggy flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek, és támogatják az immunrendszert a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. A cseresznyefélék különösen gazdagok az antociánok néven ismert flavonoidokban, melyek feltehetően antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, de immunrendszerre gyakorolt hatásuk pontosabb meghatározásához további vizsgálatok szükségesek.
5. Támogatja a kognitív funkciókat
Az olyan antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag élelmiszerek, mint a meggy, jót tesznek az agyműködésnek is. Egy, a Food & Function folyóiratban 2019-ben publikált vizsgálati eredmény alapján a meggylé napi szintű fogyasztása javíthatja a kognitív képességeket, így a tanulási készségekre és a rövid távú memória is kedvező hatással lehet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés