Jobban alszol tőle, és a memóriádat is javítja: ezt a szuperegészséges gyümölcsöt edd nyáron

GettyImages-89334692

Ne hagyd, hogy eltántorítson fanyar íze: a meggy tele van értékes tápanyagokkal, amelyek jótékonyan hatnak az egészségedre.

Akár frissen, akár gyümölcslé formájában fogyasztod, a meggy az egyik legjobb dolog, ami a szervezeteddel történhet. Az hagyján, hogy kitűnő C-vitamin-, kálium- és magnéziumforrás, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket, amelyek védelmet nyújthatnak egy sor krónikus betegséggel szemben. Mutatjuk, hogy mi az 5 legfontosabb előny, amit rendszeres fogyasztásával nyerhetsz.

1. Alvásjavító hatású

A meggyben triptofán található, amelyből szervezetünk az alváshormonként ismert melatonint állítja elő, ezáltal fogyasztása nyugtató hatású és megkönnyíti az elalvást. „Néha azt javasolom a pácienseimnek, hogy vacsora mellé igyanak meg 3-6 deci meggylevet. Így nem emeli meg számottevően a vércukorszintjüket, viszont feltölti őket antioxidánsokkal, és jobban is alszanak tőle” – emelte ki Christina Stapke dietetikus.

Meggylé formájában is nagyon egészséges
Meggylé formájában is nagyon egészségesmescioglu / Getty Images Hungary

2. Enyhíti az izomfájdalmat

Erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású polifenol vegyületeinek köszönhetően a meggy leve elősegíti az edzés utáni regenerációt, képes megelőzni és enyhíteni az izomfájdalmat, illetve gyógyírt jelenthet az intenzív testmozgás nyomán kialakuló gyulladásokra – derül ki a témában végzett kutatásokból.

3. Védi a szívet és csökkenti az oxidatív stresszt

Az előző pontban említett gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságoknak van egy másik pozitív hozadéka is: a meggy védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Erre utal egy 2019-es tanulmány is, melynek keretében a résztvevők naponta 480 milliliter meggylevet kaptak egy 12 hetes időszakon keresztül. Az eredmény azt mutatta, hogy a meggyfogyasztás csökkentheti a szisztolés vérnyomást, valamint a rossz koleszterinnek nevezett LDL szintjét is a szervezetben.

4. Erősíti az immunrendszert

A meggy flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek, és támogatják az immunrendszert a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. A cseresznyefélék különösen gazdagok az antociánok néven ismert flavonoidokban, melyek feltehetően antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, de immunrendszerre gyakorolt hatásuk pontosabb meghatározásához további vizsgálatok szükségesek.

Most van a szezonja
Most van a szezonjaDeb Perry / Getty Images Hungary

5. Támogatja a kognitív funkciókat

Az olyan antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag élelmiszerek, mint a meggy, jót tesznek az agyműködésnek is. Egy, a Food & Function folyóiratban 2019-ben publikált vizsgálati eredmény alapján a meggylé napi szintű fogyasztása javíthatja a kognitív képességeket, így a tanulási készségekre és a rövid távú memória is kedvező hatással lehet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra