Elhúzódik a köhögés a megfázások után? Szakértő segít, mit tegyél ellene

GettyImages-1335085250

Mutatjuk, mi okozza az elhúzódó köhögést, és mit lehet tenni a kellemetlen tünetek enyhítése érdekében.

Mostanában egyre többen tapasztalják, hogy a köhögés akár heteken vagy hónapokon keresztül is visszamarad egy légúti fertőzés vagy megfázás után, és hiába próbálkoznak különféle házi praktikákkal vagy szopogatós cukorkákkal, a tünetek legfeljebb csak átmeneti enyhülést mutatnak. Most megtudhatod, mi áll a háttérben.

Ezért húzódhat el a köhögés a megfázás után

„A tartós köhögés elsődleges oka az elhúzódó gyulladás” – mondja dr. Albert Rizzo, az American Lung Association nevű egészségügyi szervezhet tiszti főorvosa. Ennek többféle forrása is lehet, ami megnehezítheti a megfelelő kezelési terv kialakítását.

A gyulladás gyakran vírusos és bakteriális fertőzésekből származik, amelyek légúti és orrgyulladást okoznak. Ez irritálja a légutakat és az orr nyálkahártyáját, ami beindítja a váladéktermelődést, a garat felé távozó orrváladék pedig köhögést válthat ki.

„Amikor az apró részecskék az orron vagy a szájon keresztül bejutnak a légutakba, aktiválják a tüdőben lévő idegreceptorokat, azt üzenve az agynak: nem akarunk itt lenni. Ezután nyomás keletkezik a membránban, ami kiszorítja a levegőt, és ezzel együtt a port, az ételmaradványokat és a nyálkát” – magyarázza Rizzo.

A megfázás utáni köhögés általában a gyulladásból fakad
A megfázás utáni köhögés általában a gyulladásból fakadBoyloso / Getty Images Hungary

Amikor valaki beteg, speciális immunsejtek, úgynevezett makrofágok és nutrofilek segítenek a légúti fertőzések leküzdésében. Néha azonban ezek a sejtek a megfázást követően is a légutakban maradnak, ahol gyulladásos állapotot okoznak, ezért a köhögés a fertőzés után is folytatódik.

A légutak szövetei ilyenkor különösen érzékenyek lehetnek az orron vagy a szájon keresztül bejutó részecskékre. Ennek az az oka, hogy a légutakban, a torokban és az agyban idegek és izmok összetett rendszere működik, amely szabályozza a köhögést.

Ha egy reflexkalapáccsal megütik a térdedet, a lábad kirúg. Hasonló reflexszel reagálhatnak a légutak is” – mondja dr. Amy Dickey tüdőgyógyász, a Harvard Medical School orvosoktatója. Más szóval, a vírusok és a nyálka a reflexkalapács, a köhögés meg a lábrúgás.

Amikor aztán a gyulladás múlni kezd, a reflex érzékenysége is csökken, így a köhögés megszűnik.

Ezt mondja a háziorvos

Dr. Kóródy Ágnes háziorvos a Dívány kérdésére megerősítette, a felső légúti megbetegedéseket követően gyakran tapasztalható akár hetekig is fennálló, leginkább száraz köhögés, amelynek során nem ürül váladék. Ennek hátterében több ok is állhat, melynek egy részét önállóan is lehet sikerrel kezelni, illetve az idő múlásával akár önmagától is megszűnik.

Néha elégséges a megkezdett köptetőkúra abbahagyása, ha már az váladékot nem hoz fel. Illetve amíg igen, addig a köptető utolsó adagját délután vegyük be. Este lefekvés előtt 4 órával már ne alkalmazzuk” – javasolja az orvos.

Mint mondta, sokszor a kifejezett náthás tünetek ugyan megszűnnek, de valóban megmarad egy minimális kis váladékcsorgás, ami nem az orr, hanem a garat felé tart. Ez okozza a köhögést, ami rohamszerűen, vagy akkor jelentkezik, amikor lefekszünk.

A tünetek enyhítésére többféle megoldás is létezik
South_agency / Getty Images Hungary

Így tehetsz ellene

„Ilyenkor segít, ha csupáncsak többször még orrot fújunk napközben (anélkül, hogy éreznénk az orrfolyást), továbbra is sok folyadékot fogyasztunk, ami a váladékot lazítja, mely ezáltal könnyebben távozik. Illetve folytatható orrspray használata vagy antihisztamin szedése, amik lohasztják, nyugtatják az orrnyálkahártyát, visszafogják a megnövekedett váladéktermelést” – emelte ki dr. Kóródy Ágnes, megjegyezve, hogy az orrcseppekkel vigyázni kell, mert egyes fajták egy hét után már függőséget okoznak. 

Sokaknak enyhíti a panaszt az inhalálás, gyógyteazás. Egyéves kor felett pedig a méz fogyasztása is jótékonyan hat a köhögés csillapítására.

Amennyiben a panasz a fenti kezelés ellenére is egy hétnél tovább, változatlanul fennmarad, vagy ha visszaesés, azaz láz, váladékürítés jelentkezik újra, akkor érdemes háziorvoshoz fordulni, aki további vizsgálatokat rendelhet el, illetve változtathat a gyógyszeres kezelésen.

„Ha a köhögést hirtelen jelentkező állapotromlás, légszomj, mellkasi fájdalom vagy véres köpetürítés kíséri, abban az esetben sürgősségi osztályon történő azonnali vizsgálat indokolt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra