A manduláról már korábban bebizonyosodott, hogy értékes tápanyag-összetétele révén megérdemelt helye van a szuperélelmiszerek között. Egy közelmúltbeli kutatás azonban arra is rávilágított, hogy egészséges zsírsavak egyedülálló kombinációját kínálva rendkívül jó hatással van a bélrendszer működésére.
A mandula legfontosabb egészségügyi előnyei
A londoni King's College egyik kutatócsoportja által közzétett tanulmányból kiderült, hogy azoknál, akik egy 4 hetes időszakon át mindennap egy maréknyi mandulát fogyasztottak, megnőtt a buritát néven ismert rövid szénláncú zsírsav termelődése. Erről úgy tartják, hogy a vastagbél sejtjeinek fő energiaforrásaként javítja a bél mikrobiomjának egészségét.
A mikrobiom billiónyi mikroorganizmusból áll, amelyek együtt dolgoznak egészségünk számos aspektusának támogatásában.
Az emésztés mellett ez magában foglalja a szív és az idegrendszer egészségét. Általánosságban elmondható, hogy a színes, növényi táplálékokban gazdag étrend – amelybe a diófélék is beletartoznak – elengedhetetlen ahhoz, hogy a mikrobiom kiegyensúlyozott és működőképes legyen. Lássuk, hogy a mandula fogyasztásának milyen egyéb előnyei vannak.
Értékes fehérjeforrás
A diófélék elsőrangú növényi fehérjeforrások, ami a mandulára fokozottan igaz. Már 30 grammos mennyisége is 6 gramm fehérjét tartalmaz.
Rostokban gazdag
A rostok hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, illetve prebiotikumként működve táplálékul szolgálnak a bélbaktériumok számára. A mandulában található rostok másik pozitív hatása, hogy az étkezések után hosszabb időre eltelítenek, miközben szabályozzák a vércukorszintet.
Egészséges zsírokat tartalmaz
Az olívabogyóhoz és az olívaolajhoz hasonlóan a mandula gazdag forrása az egészséges telítetlen zsíroknak – különösen az egyszeresen telítetlen zsíroknak –, amelyekhez meglehetősen kevés telített zsír párosul. Ez a mandula fehérjetartalmával kombinálva képes elnyújtani a jóllakottság érzését.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Itt van néhány példa arra, hogy a mandulából milyen mikrotápanyagokhoz juthatsz.
- E-vitamin: A zsírban oldódó E-vitamin erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis semlegesíti a szervezetben a sejtkárosító hatású szabad gyököket. Emellett arról ismert, hogy támogatja a látást, illetve reproduktív rendszereink és bőrünk egészségét.
- Mangán: A mangán létfontosságú a csontok számára, továbbá közreműködik az anyagcserében, a vércukorszint szabályozásában, az agyműködésben, valamint a vér alkotóelemeinek és bizonyos hormonoknak a létrehozásában.
- Magnézium: Bár gyakran alvási vagy emésztési problémák kezelésére használják, a magnézium döntő szerepet játszik az energiatermelésben, illetve az izom- és idegműködésben. Fogyasztása ráadásul vérnyomáscsökkentő hatású.
- Réz: Ez az esszenciális ásványi anyag létfontosságú az olyan testi folyamatokhoz, mint az anyagcsere, a vas felszívódása, az immunrendszer egészsége, a vörösvértestek termelődése vagy az egészséges csontok és szövetek felépítéséhez szükséges kollagén képződése. Tanulmányok kimutatták, hogy védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek tüneteivel szemben, és javíthatja azok tüneteit.
- Kalcium: A mandula kiváló forrása a kalciumnak, amely erősíti a csontokat, az izmokat és az idegeket.
- Foszfor: A foszfor hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez, csakúgy, mint a sejtek helyreállításához és növekedéséhez.
- Fitokémiai anyagok és antioxidánsok: A mandula értékes antioxidánsokat és növényi szterolokat tartalmaz, amelyek lipidcsökkentő hatással bírnak. De megtalálhatók benne a flavonolok, köztük a kvercetin és a kaempferol is, amelyek csökkentik a gyulladások számát, és erősítik az immunrendszert.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés