Ez történik, ha lefekvés előtt minden este megiszol egy pohár vizet

GettyImages-1207138971

A lefekvés előtti folyadékbevitel jól és rosszul is elsülhet, attól függően, hogy mikor és mennyi vizet iszol.

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a szervezet működéséhez. Erre nem csupán az anyagcsere, a légzés, az izzadás és a salakanyagok eltávolítása során felhasznált folyadékmennyiség pótlása miatt van szükség. A hidratáció hozzájárul az ízületek és a szövetek kenéséhez, szebbé teszi a bőrt, és fontos szerepet tölt be az emésztés szempontjából is. Ennek ellenére a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő vizet, ami számos kellemetlenséget vonhat maga után.

Egy tanulmány szerint már a 2 százalékot meghaladó kiszáradás is fáradtsággal, fejfájással, szédüléssel és koncentrációs zavarokkal járhat.

Mivel a dehidratáció hatásai másnapra is átgyűrűzhetnek, vannak, akik ezt úgy próbálják megelőzni, hogy lefekvés előtt minden este megisznak egy pohár vizet. Vajon megéri követni a példájukat?

A lefekvés előtti vízivás előnyei

Ha a lefekvés előtti vízivást rutinná teszed, az segíthet elérni az ajánlott folyadékbeviteli értéket, mielőtt még véget érne a nap. Egyeseknél ez kedvezően befolyásolja az alvásminőséget, mivel beindítja a verejtéktermelést, ami hűsítő hatású, és javítja a komfortérzetet.

Mivel a hőmérséklet komoly szerepet játszik abban, hogy az alvás mennyire tud pihentető lenni, ilyen tekintetben a lefekvés előtti folyadékpótlás mindenképp áldásos lehet.

Ha megiszol egy pohár vizet lefekvés előtt, javulhat az alvásminőséged
Ha megiszol egy pohár vizet lefekvés előtt, javulhat az alvásminőségedAnna Blazhuk / Getty Images Hungary

A lefekvés előtti vízivás hátrányai

Az egyik legnagyobb hátrány, hogy minél később iszod meg az utolsó pohár vizet, annál valószínűbb, hogy éjszaka felébredsz, hogy pisilned kell. Bár bizonyos vélekedések szerint a lefekvés előtti folyadékbevitel megnövelheti a fogyókúra sikerét, szakértők szerint önmagában nem sokat ér, ráadásul a vizelési inger miatt fellépő alvászavar negatív következményei meghaladhatják az esetleges előnyöket.

A rossz alvás hatással lehet az éhséget és jóllakottságot szabályozó hormonokra, és napközben éhesebbé teheti az embert.

Ha túlzásba viszed, arra fogsz ébredni, hogy pisilned kell
Ha túlzásba viszed, arra fogsz ébredni, hogy pisilned kellTharakorn / Getty Images Hungary

Ennyi vizet igyál

Az, hogy mennyi vizet érdemes innod lefekvés előtt, több tényezőtől, így az alábbiaktól is függ:

  • a nap folyamán elfogyasztott vízmennyiség,
  • a fizikai megterhelés mértéke,
  • a környezeti hőmérséklet,
  • a testméreted.

Szakértők szerint egy átlagember számára nagyjából 2,5–3,5 deci folyadék lehet az optimális mennyiség. Ez elegendő lehet ahhoz, hogy elkerüld a kiszáradást, de jó eséllyel nem éri el azt a szintet, hogy felébredj az éjszaka közepén.

A legjobban akkor jársz, ha a nap folyamán igyekszel egyenletesen elosztani a folyadékbevitelt, és a lefekvés előtti órákban már nem iszol egy pohár víznél többet.

Ilyen módon napközben magasabb maradhat az energiaszinted, élesebben foghat az agyad, és estére kiegyensúlyozottabban működhet a hólyagod, ami segíthet, hogy ne kelljen feleslegesen felkelned.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra