Ennyi vizet kéne innod naponta: az új ajánlást kevesen teljesítik

GettyImages-10171059

Valószínűleg úgy hitted, fejből tudod, mennyi vizet kell fogyasztanod ahhoz, hogy egészséges maradj, de könnyen lehet, hogy tévedsz: egy friss ajánlás átalakíthatja elképzelésedet. Ennyit igyál, hogy minden rendben legyen!

A legtöbben a 2 literes ajánlást ismerik, vannak, akik napi 8 pohárban húzzák meg a minimumértéket, de voltak kutatók, akik szerint még ez is feleslegesen sok. Nos, más kutatók meg velük nem értenek egyet, és arra biztatnak, még a 2 liternél is jóval többet igyunk nap mint nap!

Több vizet kel bevinni, mint gondolnád

Az amerikai National Academy of Medicine ajánlásai szerint egy felnőtt férfinak több mint 3 liter, egy felnőtt nőnek pedig nagyságrendileg 2,1 liter folyadékot kellene naponta bevinnie szervezetébe. Ennél többre is szüksége lehet annak, aki nagyon meleg éghajlaton él vagy kemény fizikai munkát végez, aki viszont az átlagosnál kisebb testfelépítésű, az ennél kevesebbel is beérheti.

A szakemberek szerint általánosságban véve nem lesz baja valakinek attól, ha nem teljesíti nap mint nap ezt a mennyiséget, de érdemes inkább ezt célul kitűzni az általános 2 literes ajánlás helyett.

Segítséget jelent az is, hogy a folyadékbevitel mintegy 20 százalékához élelmiszereken keresztül jutunk hozzá, de az ajánlás az e fölött fogyasztandó víz mennyiségéről szól, így nagyon nem lehet trükközni.

Mutatjuk: ennyit igyál nap mint nap
Mutatjuk: ennyit igyál nap mint napLaura Olivas / Getty Images Hungary

Ennyit igyál te, és ennyit gyermeked

Ha most kíváncsi lettél arra, vajon gyerekeknek mennyit kellene fogyasztani, erről is vannak pontos adataink, íme:

 • 1–3 évesek: 1 liter
 • 4–8 évesek: 1,2 liter
 • 9–13 évesek: 1,6–1,9 liter
 • 14–18 évesek: 1,9–2,6 liter
 • felnőtt nők: 2,1 liter
 • felnőtt férfiak: 3 liter
 • állapotos nők: 2,3 liter
 • szoptató nők: 3 liter

Bizonyos állapotok, a láz, a hasmenéssel vagy hányással járó betegségek indokolttá tehetik a nagyobb folyadékbevitelt is, akárcsak az, ha nagyon meleg van a helyen, ahol tartózkodunk, edzettünk, vagy ha alkoholt fogyasztottunk. Az alkohol ugyanis egy olyan hormont nyom el, amely a vesét szabályozza: ennek híján szervezetünk jobban veszít víztartalmából. Ha éhgyomorra pár pohárral iszol, már ezzel növelted a kiszáradás kockázatát!

A kávét vádolják, pedig ártatlan

Ha most arra gondolsz, a kávé is hasonlóan bűnös, meglepő hírünk van: 180 milligrammnyi koffein fogyasztásáig, bár közvetlenül a kávé elszürcsölése után többet jársz pisilni, összességében nem nő meg a kiszáradás kockázata, így tehát 

a visszafogott mennyiségben fogyasztott kávé és tea nem elvesz a napi folyadékbevitelből, hanem ellenkezőleg: hozzászámolhatod nyugodtan.

Ha azon túl is tenni akarsz hidratáltságodért, hogy sokat iszol, válassz vízben dús élelmiszereket: a szárzeller, a zöld leveles zöldségek, a saláta, az uborka, a kaliforniai paprika, a dinnye és a bogyós gyümölcsök mind támogatnak ebben.

Ezekre a jelekre figyelj!

A citromos víz isteni hidratáló folyadék
A citromos víz isteni hidratáló folyadékSam Edwards / Getty Images Hungary

Fontos még tudni, hogy ne akkor igyál, amikor szomjasnak érzed magad, hanem ennél gyakrabban. Ha már tested valamilyen jelzésére támaszkodnál, az inkább a vizelet színe legyen. Ha az sötétsárga, koncentrált, mennyisége is kevés, akkor egészen biztosan nem iszol eleget. Ugyanakkor ha gyógyszert szedsz, az is hathat a vizelet színére, ezt se felejtsd el soha, ha aggaszt annak árnyalata.

Tested más módon is tudatja veled, ha nem vittél be elég vizet – a kiszáradás már kismértékben is járhat a következő tünetekkel:

 • fáradtság,
 • zavartság vagy rövid távú memóriazavar,
 • hangulatváltozások, depresszió, ingerültség.

Ha ezeket tapasztalod magadon vagy másokon, érdemes több víz bevitelével próbálkozni: hosszú távon vesekövesség, szorulás, epekövesség és húgyúti fertőzések is lehetnek a kiszáradás velejárói.

Ha a csapvíz vagy ásványvíz nem elég izgalmas már, ne üdítőket keress: inkább egy a tizenkettőhöz arányban hígíts gyümölcslevet vízzel, vagy gyümölcsöket áztass a kancsóba, hogy azok ízesítsék.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra