Kiderült, hogy laktózérzékeny vagy? Semmi pánik! Így alakítsd át az étrended

Olvasási idő kb. 5 perc

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy bizonyos betegségek vagy egy-egy antibiotikumkúra után érzékennyé válunk a tejtermékekre, és kellemetlen tüneteket okoz ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása. Azonban egyre több embernél fordul elő az, hogy a panaszok nem szűnnek meg. A laktózérzékenység rendkívül gyakran előforduló állapot, mely szerencsére egyszerűen kezelhető. Mutatjuk, min és hogyan változtass, ha kiderült, hogy laktózérzékeny vagy.

Mi is az a laktózérzékenység vagy laktózintolerancia?

A laktóz olyan cukor, ami két kisebb cukormolekulából – glükózból és galaktózból – áll. Ha ez a két cukormolekula nem tud kettéválni, akkor nem tud felszívódni a bélből. A nagy cukormolekulákat a bélnyálkahártya által termelt laktáz enzim bontja ketté. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik – az esetek nagy részében az elégtelen minőségű bélnyálkahártya miatt –, zavart szenved a cukormolekula feldolgozása, és emiatt a szervezet egyáltalán nem, vagy csak hiányosan képes lebontani a tejtermékek fogyasztásával bevitt tejcukrot, melynek nyomán a laktóz a véráramba kerülés helyett az emésztőrendszerben marad. A betegséggel járó problémák és kellemetlen tünetek nagy része ebből a folyamatból ered. 

Előfordulhat az is, hogy bizonyos betegségek vagy gyógyszerek hatására átmeneti laktázhiány alakul ki, ami szintén tejcukor-érzékenységhez vezet. Ilyen kiváltó tényezők lehetnek például hosszasan fennálló bélrendszeri gyulladások, stresszes időszakok, nem megfelelő táplálkozás (pl. sok félkész és késztermék, mesterségesen tartósított élelmiszerek fogyasztása) miatt csökkent bélnyálkahártya-minőség, antibiotikumok és egyéb gyógyszerek szedése, dohányzás stb. Ilyen esetekben a kiváltó ok megszűnésekor a laktáztermelés is helyreáll, ezáltal a tejcukor-érzékenység is rendeződik.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk tejcukor-érzékenységre?

Az emésztőrendszerben maradt, bontatlan tejcukor erjedésnek indul, minek következtében kellemetlen tünetek léphetnek fel:

  • laza, hasmenéses, vízszerű és gyakori széklet,
  • puffadás,
  • gyakori teltségérzet,
  • hasi fájdalom,
  • hányinger,
  • bőrtünetek, ekcéma, gyulladt pattanások,
  • rossz közérzet, gyengeség, levertség, rossz alvás.

Ezek a panaszok komolyabb esetben a laktóztartalmú étel elfogyasztása után akár már fél órával is jelentkezhetnek, de megeshet, hogy csupán 10-12 órával később észleljük őket. A tünetek rendkívül változatosak, és sajnos nem eléggé specifikusak, azonban ha a fenti panaszokat észleljük tejtermék vagy tejet tartalmazó ételek fogyasztása után, mindenképpen gondoljunk arra, hogy laktózintolerancia állhat a hátterében.

A puffadás, hasmenés lehet az egyik tünet
A puffadás, hasmenés lehet az egyik tünetspukkato / Getty Images Hungary

A tejcukor-érzékenység kezelése

A tejcukor-érzékenység kezelése kétféleképpen történik:

  • A legfontosabb megoldás a tejcukor fogyasztásának kontrollálása, azaz az étrend alapja a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek és nyersanyagok elkerülése és helyettesítése különféle alternatívákkal. 
  • Emellett a bélrendszerünk rendbetétele is elengedhetetlen, hiszen a nem megfelelően működő bélnyálkahártya megnehezítheti az állapot javulását.

A laktózérzékenységnek is léteznek fokozatai. A laktázszint a születés után a legmagasabb, ezután az életkor előrehaladtával – folyamatos laktózbevitel ellenére is – csökken. A betegség általában 20-40 éves kor között jelentkezik, de idősebb korban olyanoknál is megjelenhet, akik korábban gond nélkül meg tudták emészteni a tejet és a tejtermékeket, vagy éppen egyre kisebb mennyiség elfogyasztása esetén is jelentkezhetnek már a panaszok.

Mivel a laktóztolerancia egyéni, mindenkinek saját magának kell megtapasztalnia, hogy melyek azok a nyersanyagok, amelyeket tolerál a szervezete, és mennyi az a laktózmennyiség, amely még nem okoz különösebb problémákat. Vannak, akik csak a tejet nem tudják meginni panaszok nélkül, míg másoknak le kell mondaniuk a tejcukrot adalékanyagként tartalmazó élelmiszerekről is. Azonban összességében elmondható, hogy a megfelelő – laktózmentes – termékek étrendbe állításával, illetve esetenkénti laktáztabletta fogyasztásával, valamint a bélnyálkahártya regenerálásával a tejcukor-érzékenység hosszú távon tünetmentessé tehető.

Tippek a laktózintolerancia-étrend kialakításához:

• A tejet cseréld laktózmentes változatra. Ha továbbra is fennállnak a tüneteid, válts teljes mértékben növényi tejre (a legjobb a rizs- vagy a, zabtej!).

• Tejföl helyett válassz laktózmentes vagy növényi alternatívát.

• Főzéshez használj rizs- vagy zabtejszínt: ugyanúgy működnek, mint a sima tejszín, krémessé és lággyá teszik az ételeket, és az ízük is hasonlóan natúr.

A növényi tejitalok jó alternatívát jelentenek nyersen és főzéshez is
A növényi tejitalok jó alternatívát jelentenek nyersen és főzéshez isRamilF / Getty Images Hungary

• Édes joghurt helyett egyél laktózmentes vagy kókuszjoghurtot, szójajoghurtot (utóbbit ritkábban, heti 1-2 alkalommal).

• Sajtok esetében általánosan elmondható, hogy minél keményebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz (a laktóz a természetes érés következtében bomlik), ezért sok esetben a „sima” sajtok is jól tolerálhatók, de ha gondot okoznak, érdemes laktózmentes változatot választani belőlük, esetleg kipróbálni a növényi sajtokat.

• Vaj helyett válassz margarint, de mindenképpen böngészd át a címkéjét, mert tartalmazhat tejcukorszármazékot.

• A bélrendszered egészségessé tétele érdekében fogyassz rostban és minőségi szénhidrátokban gazdag ételeket.

• Készételek fogyasztása helyett törekedj arra, hogy te magad állítsd elő az ennivalódat, mert a készételek gyakran tartalmaznak tejcukrot.

• Figyelj arra, hogy bizonyos gyógyszerek, étrend-kiegészítők, probiotikumok, sőt a fogkrém is tartalmazhat tejcukrot.

• Amennyiben bizonyos helyzetekben nem megoldható a laktózmentes termékek fogyasztása, vegyél be megadott mennyiségnyi laktáztablettát. Ennek segítségével egy-egy étkezést tünetek nélkül át tudsz vészelni.

Csak hiszti az egész? Ilyen az élet ételérzékenyenCsak hiszti az egész? Ilyen az élet ételérzékenyen

Neked is szóltak már be azért, mert megkérdezted, van-e gluténmentes kenyér?

Tovább olvasom

A laktózmentes tejben és tejtermékekben egyébként a laktózt hozzáadott laktáz enzimmel bontják alkotórészeire. Ezáltal szervezetünkbe már lebontott formában (glükóz és galaktóz egységekre bontva) kerül be, ezért érezzük ezeket a termékeket édesebbnek. Laktózmentesnek az a termék nevezhető, amelynek a laktóztartalma kevesebb mint 0,1 g/100 g, ezt a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek