Magyarországon a laktózérzékenység mintegy 3 millió embert érinthet. Nekik kétszer is meg kell gondolniuk, hogy mit egyenek, hiszen a magas laktóztartalmú ételek a puffadástól a görcsökön át a gyomorfájdalomig sokféle kellemetlenséget okozhatnak számukra. Szerencsére azonban a sajtevés öröméről nem kell teljesen lemondaniuk. Íme, 9 sajtféle, amit mértékkel fogyasztva megehetnek.
Ezek a sajtokat laktózérzékenyek is fogyaszthatják
Általánosságban elmondható, hogy minél frissebb a sajt, annál több laktózt tartalmaz. Ha tehát érzékeny rá a gyomrod, jobb, ha messziről elkerülöd az olyan fajtákat, mint például a ricotta.
Mivel a laktóz elsődleges összetevője a cukor, amely köztudottan megnehezíti az emésztést, a szakemberek inkább az érlelt, kemény sajtokat ajánlják, amelyek alacsonyabb cukortartalommal bírnak.
Steve Carper laktózintolerancia-szakértő, a Milk Is Not For Every Body: Living With Lactose Intolerance című könyv szerzője szerint 9 olyan sajt létezik, amelyek adagonként 5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaznak, vagyis a laktóztartalmuk 2–3 százalék alatt marad. Mutatjuk a listát.
1. Muenster
Az Egyesült Államokból származó félpuha, enyhén diós ízű sajt jellemzően tehéntejből készül, és mindössze 0–1,1 százalékos laktóztartalommal rendelkezik.
Szeletelve felhasználhatod szendvicsekhez, de kockára vágva remekül passzol egy sajttálba is.
2. Camembert
Ez a népszerű francia sajt lágy, krémes állagáról és tejes ízéről ismert, amit laktózérzékenyként is élvezhetsz, tekintettel arra, hogy mindössze 0–1,8% laktózt tartalmaz.
3. Brie
Bár a szintén lágy és krémes brie nagyon hasonlít a camembert sajtra, egy hajszálnyival magasabb a laktóztartalma, ami általában a 0 és 2 százalék közötti tartományban mozog.
4. Cheddar
Az angol eredetű cheddar sajt különösen finom olvasztva, ezért a hamburgerek és tészták nélkülözhetetlen összetevője. A listán azért szerepelhet, mert 0–2,1 százalékos laktóztartalommal bír.
5. Provolone
Az olasz provolone egy krémes, tejes ízű sajt, amely szendvicsekben, rakott ételekben és házi készítésű pizzákban is remekül működik – akár laktózérzékenyek étrendjében is, mivel laktóztartalma 0–2,1 százalék között alakul.
6. Gouda
A félkemény gouda az egyik legnépszerűbb holland sajtfajta, amely igazán sokoldalúan felhasználható, és 0–2,2 százalékos laktóztartalmával bátran ajánlható laktózérzékenyek számára is.
7. Kéksajt
Az ehető penészgombák hozzáadásával készülő, különleges ízvilágú kéksajt saláták vagy sajtos mártogatósok alapja is lehet. Ennél a sajtfajtánál 0–2,5 százalékos laktóztartalommal kalkulálhatsz.
8. Parmezán
Ha egy kicsit is szereted a tésztákat vagy általában az olasz kajákat, a parmezánt bizonyára nem kell bemutatni. A klasszikus olasz keménysajt 0–3,2 százalékos laktóztartalmú.
9. Swiss sajt
A sárga, közepesen kemény svájci sajt szendvicsekhez és omlettekhez is illik, de a lista más szereplőihez képest egy kicsit magasabb, 0–3,4 százalakos a laktóztartalma, ezért érdemes lehet még inkább csínján bánni vele.
A szakemberek megjegyzik, vannak, akik egy kevés laktózt sem képes tolerálni komoly diszkomfortérzet nélkül, így számukra csak a laktózmentes termékek fogyasztása jelenthet megfelelő alternatívát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés