- A körte vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, valamint C-, E- és K-vitaminban is bővelkedik. Sok benne a kálium, a kalcium, a folsav is, illetve megtalálható még a körtében nátrium, foszfor, magnézium, vas, bór, fluor, cink, réz, mangán és szelén is.
- Igen magas rosttartalma hozzájárul ahhoz, hogy a napi rostbevitelünket megnövelve egészséges és tudatos táplálkozást alakítsunk ki a mindennapokban. A körte rosttartalmának nagy része (mely leginkább pektin) a héjban található, ezért – amennyiben nem gyenge az emésztésünk – fogyasszuk hámozatlanul. A megfelelő rostbevitel védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-betegségek és a cukorbetegség kialakulásával szemben, emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, rendbe hozza az emésztést és megelőzi a székrekedést is. A körte kalóriatartalma alacsony, 100 grammban összesen 52 kcal található. Szénhidráttartalma viszonylag magas, 12 g/100 g, de ennek jelentős része rost.
- A körte, héjának magas flavonoidtartalma miatt – az oxidatív stresszt kivédő szerepe mellett – gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatású. A flavonoidok rendkívül jó minőségű antioxidánsok, amelyekről már korábbi cikkünkben írtunk.
- Káliumtartalma nagyban hozzájárul az szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A kálium csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, valamint erősíti az izmokat, szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúly fenntartásában is, továbbá segít a fáradtság legyőzésében, sőt egyes allergiás tüneteket is enyhít.
- A körte a fogyókúrázók számára is igazi ajándék, hiszen viszonylag magas cukortartalmának köszönhetően elég édes ahhoz, hogy csökkentse a nassolás utáni vágyat, a benne található értékes és jótékony összetevők miatt pedig jóval egészségesebb alternatívája az édességeknek, csokiknak, desszerteknek.
Egyikkel sem foghatsz melléAndresCalle / Getty Images Hungary
- B-vitamin-komplex, E- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően segít a különféle bőrbetegségek, ekcéma, pattanások, elváltozások kezelésében, valamint a körte rendszeres fogyasztása széppé és csillogóvá teszi a hajunkat, felgyorsítja a hajnövekedést, és erősíti a körmöket is. Igazi szupergyümölcs!
- A körte fogyasztása nagy segítség lehet a délutáni, ebéd utáni időszakokban, amikor fáradtabbnak és kimerültnek érezzük magunkat, ugyanis nedvességtartalmának (valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmának) köszönhetően segít felfrissülni, vitalizál és energiával tölt fel. Szinte jobb is, mint a délutáni kávé).
- A körtében található bór elengedhetetlen a megfelelő csontképzéshez, valamint hozzájárul az ízületek és fogaink egészségének megőrzéséhez is. A körte rendszeres fogyasztásával megelőzhetünk olyan mozgásszervi betegségeket, mint az ízületek gyulladása, illetve kivédhetjük az idősebb korban gyakran jelentkező csontritkulást is.
- Folsavtartalmának köszönhetően ajánlott várandósság idején, illetve kevéssé allergizáló mivoltának hála, helye lehet csecsemők étrendjében már a hozzátáplálás korai szakaszaiban is.
- A körtelé mézzel elkeverve kiváló torokgyulladás elleni szer, sőt a köhögést is enyhíti. A hagyományos kínai orvoslásban a mai napig előszeretettel ajánlják a tüdő különböző betegségeire.
A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.