Ezek a termékek alattomosan koffeint juttatnak a szervezetedbe

GettyImages-1294419222

Nem csak a kávéval és a kólával juthat koffein a szervezetedbe. Mutatunk néhány rejtett koffeinforrást, ami észrevétlenül az alvásodat is képes megzavarni.

Tanulmányok megerősítették, hogy erős stimulánsként hatva a koffein akár egy 6 órás időszakon belül is megnehezítheti az elalvást, illetve ronthatja az alvásminőséget. Ezért is érdemes odafigyelned arra, hogy mikor iszod meg a nap utolsó kávéját. Tudni kell azonban, hogy koffeint nem csak a kávé vagy a kóla tartalmaz. Itt van néhány példa azokra az élelmiszerekre, amelyekről talán nem is tudod, hogy ott van bennük a koffein.

Ilyen rejtett forrásokból származhat a koffein

Függetlenül attól, hogy milyen forrásból származik, a legtöbb ember napi 400 milligramm koffeint fogyaszthat el komolyabb mellékhatások nélkül. Viszonyításként, egy átlagos eszpresszókávéban körülbelül 70 mg, egy hosszú kávéban 170 mg, a legtöbb energiaitalban 70–75 mg, egy pohár kólában pedig körülbelül 22 mg koffein található.

Néhány mg koffein ugyan egyes süteményekben és gabonapelyhekben is előfordulhat, de ilyen elenyésző mennyiségben a koffeinnek nincs számottevő hatása.

Az alábbiak viszont már más lapra tartoznak! Ha nem szoktál kávézni, mégis meggyűlik a bajod az elalvással, elképzelhető, hogy ezek a rejtett koffeinforrások felelősek érte.

1. Fájdalomcsillapítók

A koffeint gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapítókban a fő hatóanyag hatásának erősítésére. Ilyenek például a paracetamoltartalmú gyógyszerek, amelyekben a

a koffein dózisa a 100 mg-ot is meghaladhatja.

Ha tehát a lefekvés előtt beveszel egy fájdalomcsillapítót, az kontraproduktív lehet, mivel hiába is enyhít a fájdalmadon, közben egy csésze kávénak megfelelő koffeinmennyiséget viszel be, így jó eséllyel nem fogsz tudni elaludni miatta.

A rejtett koffeinforrások listáján előkelő helyen szerepelnek a fájdalomcsillapítók is
A rejtett koffeinforrások listáján előkelő helyen szerepelnek a fájdalomcsillapítók isbrizmaker / Getty Images Hungary

2. Csokoládé

Ha napközben megiszol két-három csésze kávét, majd este megeszel egy nagy adag csokoládét, könnyen meghaladhatod a koffeinbevitelre vonatkozó felső határértéket, így gondjaid lehetnek az alvással is. Persze nem mindegy, hogy milyen csokoládéról van szó. Miközben egy tábla tejcsokoládé körülbelül 11 mg koffeint tartalmaz, addig egy tábla étcsokoládé koffeintartalma a 30 mg-ot is elérheti.

3. Üdítőitalok

A koffein a kóla mellett más üdítőitalokban, sőt egyes gyökérsörökben és ízesített vizekben is megtalálható – általában nem nagy mennyiségben, de mivel a bevitt adagok összeadódnak, ez is közrejátszhat egy esetleges alvászavar kialakulásában.

Ha egy termék csomagolásán az olvasható, hogy energizáló hatású, vagy netán zöld vagy fekete teát tartalmaz, akkor joggal merülhet fel a gyanú, hogy koffeint tartalmaz.

Nem a kóla az egyetlen üdítő, ami koffeint tartalmaz
Nem a kóla az egyetlen üdítő, ami koffeint tartalmazJackyenjoyphotography / Getty Images Hungary

4. Zöld tea

Bár a zöld tea jóval kevesebb koffeint rejt, mint a fekete tea, nem biztos, hogy jó ötlet lefekvés előtt relaxációs célból kortyolgatnod. Koffeintartalma a fajtától és az elfogyasztott mennyiségtől függően 12 és 75 mg között mozoghat.

5. Kombucha

A kombucha általában egészségvédő hatásai miatt kerül a figyelem középpontjába, ezért a legtöbb ember nem is feltételezi, hogy koffein lehet benne. Pedig van, még, ha nem is sok: adagonként 8–14 mg. Ez önmagában nem fogja tönkretenni az éjszakád, de a sok kicsi sokra megy elv itt is érvényesülhet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra