50 kilót adott le ketogén diétával – mégsem ajánlaná senkinek

Több mint ötven kilót fogyott a ketogén étrend segítségével az Insider szerzője, azonban a diéta után hamar elkezdtek visszajönni a leadott kilók. Ma már teljesen máshogy áll a fogyási módszerekhez, és senkinek nem ajánlaná a ketogén étkezést.

Jennifer Still egy év alatt több mint ötven kilót adott le, köszönhetően a ketogén étrendnek, illetve a rendszeres testmozgásnak (heti 5-6 alkalom intenzív kardiotréningnek) köszönhetően. A ketogén módszer működött, mégsem próbálná ki soha többet – elmeséli, miért.

Túlságosan szigorú és káros lehet az egészségre

A ketogén diéta egy szénhidrátokban szegény, zsírban gazdag étrend, melynek lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával ketózisra, vagyis arra kényszerítse a szervezetet, hogy az energiaszint fenntartásához szénhidrátok helyett zsírt égessen el. A tipikus ketogén étrend során az elfogyasztott kalóriák 75 százaléka zsírból, 20 százaléka fehérjéből származik, és mindössze 5 százalékot tesznek ki a szénhidrátok. A zsírt fedezhetik növényi olajak és rostok, vaj és állati zsiradék, de akár vörös húsok is – egyesek, akik a ketogén diétát követik, azzal hencegnek, hogy naponta falják a steakeket, mégis fogynak.

Still azonban teljesen máshogy vélekedik. Egyéves ketogén étkezése során úgy találta, a diéta túlságosan szigorú szabályok szerint működik, gyakran a kelleténél korlátozóbb, és iszonyúan behatárolja a választási lehetőségeket. Gyakran érezte úgy, hogy szinte semmi lehetősége nincs a változatos étkezésre: tojás, saláta vagy egy nagy tál hús és zöldség – mindössze ennyi választása volt. Akárhányszor étterembe ment a barátaival, irigységtől eltelve nézte a különböző fogásokat, amiket ismerősei fogyaszthattak, ő viszont csak távolról szemlélhetett. Szintén aggasztotta a túlságosan sok zsír, melyet a diéta során be kellett vinnie a szervezetébe.

Több a hátrány, mint az előny?
Több a hátrány, mint az előny?GMVozd / Getty Images Hungary

A szerző a ketogén diéta hosszabb távú egészségkárosító hatásait is észrevette magán: koleszterinszintje például az egekbe emelkedett, orvosi vizsgálatok mutatták ki, hogy a rossz koleszterin, vagyis az LDL (kis sűrűségű lipoprotein) jóval nagyobb mennyiségben van jelen a vérében, mint az életkorának (35 éves) megfelelő lenne. Sokan arról számolnak be, hogy a ketogén diéta során – a szénhidrát minimálisra csökkentésének következtében – a koleszterinszintjük csökken, Still azonban az ellenkezőjét tapasztalta: a jelenség egyénfüggő, az egyes emberek szervezete máshogy reagál az étrendre.

A makrotápanyagok számolása sokkal hasznosabb lehet

Ugyan Still rengeteg kilót leadott ezzel a módszerrel, a plusz kilók elkezdtek újra megjelenni, miután visszatért a hagyományos étkezéshez. Most – két év elteltével – újra diétába és életmódváltásba kezd: ezúttal azonban messzire elkerüli a ketogén módszert és a makrotápanyagok (a fehérje, a zsír és a szénhidrát) számlálásával kíván eredményt elérni. A módszer lényege, hogy a három tápanyag megfelelő arányainak belövésével érsz el fogyást. Ez az étrend korántsem olyan szigorú és korlátozó, mint a ketogén diéta, sokkal több az opció, szinte semmilyen étel nem tiltott, amennyiben tartani tudod a kívánt aránycélt.

A szerző most pont a ketogén étrend ellentétére hajt, vagyis a zsírokat igyekszik csökkenteni, és szénhidrátokból fogyaszt többet. Mint mondja, nehéz a „ketogén beállítódást” kiverni az embernek a fejéből, ha egyszer azt nevelte magába, hogy a szénhidrátra mint valami gonosztevőre tekintsen, amit mindenáron el kell kerülni. A valódi megoldás – szerinte – nem a korlátozásban és a szigorú szabályokban, hanem a neked megfelelő arányok megtalálásában és követésében rejlik.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra