Kávé a dietetikus szemével: 10 dolog, amit jó, ha tudsz róla

Nagyon kevés olyan ember van, aki ne szeretné a kávét, mely a mindennapjaink szerves része. Van, aki hosszúra főzve, sok cukorral és tejjel, van, aki feketén issza. A kávé nemcsak a teljesítőképességünket növeli, de az a pár perces elcsendesedés, amíg szünetet tartunk és elkortyoljuk, a lelkünknek is szükséges. A sok pozitív élettani hatása mellett azonban érdemes odafigyelni néhány dologra, mert ha nem „jól” fogyasztjuk a kávét, bizony gondokat is okozhat.

10 dolog, amit a kávéról tudni érdemes

#1 Mi a különbség az arabica és a robusta között?

A kávénövény egy örökzöld cserje, melynek piros húsú, csonthéjas termése maga a kávé(bab). A kávénövénynek számtalan faja ismert, de csak kétfélét termesztenek széles körben: a környezeti hatásokra érzékenyebb, de jobb minőségű arabica kávécserjét és a karcosabb, gyengébb minőségű, de a környezettel szemben ellenállóbb robusta típust.

#2 Hogy jöttünk rá, hogy forró vizet kell önteni az összezúzott termésre?

A legenda szerint egy etióp juhász megfigyelte, hogy az állatok egész éjszaka éberek maradtak, ha egy bizonyos bokor termését ették, tapasztalatairól beszámolt egy közeli kolostor szerzeteseinek, akik leforrázták ezeket a bogyókat, majd a főzetet a hosszú imádságok esetén fogyasztották. A kávégyümölcsöt később gyógyszerként is alkalmazták és vannak bizonyos elméletek, melyek szerint eleinte nem is itták a kávét, hanem a kávégyümölcsöt rágcsálták.

#3 Teának sem utolsó

A kávécserje leveléből tea is főzhető. Az alacsony koffeintartalommal bíró főzet nem olyan keserű, mint a fekete tea, és nem is olyan erős, mint a kávé. Ez a felhasználási mód azonban még nem terjedt el napjainkban.

#4 Mitől élénkít?

A kávébab viszonylag magas szénhidráttartalommal rendelkezik, emellett vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalma is jelentős. A koffeintartalma enyhe serkentőszer, mely fokozza a szellemi teljesítőképességet, frissességet, éberséget. Egy csésze elfogyasztása után már 5 perccel kimutatható jelenléte a szövetekben, koncentrációja kb. 20 perc múlva éri el a maximumát.

Gyógyhatású csodaszer
Gyógyhatású csodaszerTara Moore / Getty Images Hungary

#5 Gyógyhatása is van

A kávéban található antioxidánsok különleges szerepe az étrendünkben, hogy hozzájárulhatnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is, illetve összefüggésbe hozhatók az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésével is, ezért napi néhány csésze kávé elfogyasztása jótékony hatással bír a szervezetünkre nézve.

#6 Nem növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát

Sokáig úgy tartották, hogy a kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát, mert csökkenti a kalcium felszívódását. A legújabb eredmények szerint, kiegyensúlyozott étrend mellett, nem okoz gondot a napi néhány pohár kávé elfogyasztása. Ha a kávénkat kalciumtartalmú ízesítővel (tej, növényi tej, tejszín) fogyasztjuk, máris gondoskodunk a kalcium visszapótlásáról.

#7 Vízhajtónak viszont vízhajtó

A nagy dózisban (azaz kb. 2 presszókávé mennyiség) és gyorsan elfogyasztott kávé vízhajtó hatással rendelkezik. A kávét mindig egy nagy pohár víz társaságában fogyasszuk, így egyensúlyban tarthatjuk a folyadékháztartásunkat.

#8 Ne idd éhgyomorra

A kávéban lévő csersav az arra érzékenyeknél gyomorbántalmakat, gyomorsav-növekedést okozhat. Ezt kivédhetjük, ha tejjel vagy kalciumtartalmú növényi tejjel együtt isszuk. Továbbá jó hatású, ha a kávét nem éhgyomorra, hanem reggeli (akár csak pár szem keksz) után fogyasztjuk.

Mérsékelt fogyasztása egészséges
Mérsékelt fogyasztása egészségesPolina Lebed / Getty Images Hungary

#9 Gyorsítja az anyagcserét

A kávé a fogyókúrában is segítőtársunk, ugyanis fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, kiválthatjuk vele az édesség utáni sóvárgásunkat és még az anyagcserénket is gyorsítja.

#10 Mennyi a sok?

A mérsékelt koffeinfogyasztás – 300 mg/nap, amely kb. 3 csésze kávéval egyenértékű – általában nem ad okot egészségi aggodalmakra, ugyanakkor fontos, hogy ezt egy egészséges és kiegyensúlyozott életmód részeként fogyasszuk.

Extra tipp:

A kávézaccot semmiképp ne dobjuk ki, mert rendkívül jól felhasználható a növények földjének tápanyagdúsítására, a háztartásban segít elűzni a kellemetlen szagokat, illetve a szépségápolásban is hasznát vesszük, ugyanis szuper bőrradírokat készíthetünk belőle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra