A kávé minden földtekén ismert, mindennapi stimuláns: elkészítési módjainak se szeri, se száma, és állandóan születnek újabbnál újabb változatok. Meginnád úgy is, ha sűrített tejjel és felvert tojássárgájával kínálnák? Ha a válaszod nem, jó úton jársz, de lássuk, hogy a legegészségesebb kávézni!
A kávéfőzés módja nem mindegy
Hogy egyből a lényegre térjünk: aki feketén, cukor nélkül issza főzött kávéját, az választja a legjobb megoldást. Ez egy szinte kalória- és szénhidrátmentes megoldás, a magas hőmérséklet hatására pedig antioxidánsokhoz is jut az, aki ilyen kávét fogyaszt. A most divatos cold brew kávék esetében inkább a koffein kedvelői járnak jól.
Vannak ugyanakkor, akik a feketekávé ízét nem szeretik: cukorral, tejjel kísérve fogyasztják azt.
Rossz hírünk van számukra – mindkét megoldás egészségtelenebb, mint az egyszerű fekete.
A tejjel sok zsírt és kalóriát viszünk be, utóbbi a cukor esetében is igaz, ezért érdemes helyette vanília- vagy mandulakivonattal ízesíteni innivalónkat, tejből pedig sovány változatot, esetleg növényi tejet öntsünk a kávénkba.
Vitamint felesleges beletenned
Egyéni adottságaink is beleszólnak ugyanakkor abba, hogy milyen kávét érdemes fogyasztanunk. Akit túlstimulál a koffein, annak a koffeinmentes italok jelenthetnek ideális választást, aki pedig a különleges ízeket kedveli, az kurkumával vagy fahéjjal adhat extra tartalmat forró italának.
A divatos kávés italok közül ugyanakkor érdemes elkerülni a fent említett tojásos, sűrített tejes változat mellett a hozzáadott vitaminokat tartalmazó kávét is. A kávé vízhajtó hatása miatt ezek hamarabb távoznak szervezetedből, mint hogy fel tudnának szívódni. A nyers tojásos kávé potenciálisan szalmonellával fertőzhet meg, ráadásul teljesen felesleges kalóriabombát innál, ha ilyesmit fogyasztanál.
Robusta vagy arabica?
Az antioxidáns-tartalom szempontjából az enyhe pörkölésű kávé a legegészségesebb: az enyhén pörkölt robusta kávéban van a legtöbb antioxidáns, amelyet szorosan követ az enyhe, illetve a közepes pörkölésű arabica kávé. Ha tehát számít az, hogy mennyire egészséges az italod, ne csak a robusta–arabica kettősségében gondolkozz, hanem vedd figyelembe azt is, melyiket hogyan pörkölik.
Meg kell jegyeznünk ugyanakkor azt is, hogy egy szempontból mégsem a világos pörkölésű kávék jelentik a legjobb választást: ezek akrilamidtartalma magasabb, mint a sötét pörkölésűeké, ez az anyag pedig
növeli bizonyos daganattípusok kialakulásának esélyét.
Tévhitek övezte ital
A kávéval kapcsolatosan rengeteg tévhit is él – ha már fogyasztása a témánk, érdemes a már megcáfolt tévhiteket is sorra venni.
- Nem növeli a csontritkulás kockázatát normál mennyiségben fogyasztva.
- Várandós nőknek sem kell lemondania róla – legalábbis normál mennyiségben.
- Fogyasztása nem növeli a kiszáradás kockázatát vagy a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának gyakoriságát.
- A rendszeres kávéfogyasztás ráadásul csökkenti a cukorbetegség kockázatát a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének állásfoglalása szerint.
Nyugodtan idd meg hát a mai feketédet is – de arra azért figyelj, pontosan hogyan készíted el.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés