Így a legegészségesebb a kávé: biztosan jól készíted a magadét?

GettyImages-1325060759

A kávé sokunk mindennapi szenvedélye, de vajon főzése során vétünk-e egészségünk ellen?

A kávé minden földtekén ismert, mindennapi stimuláns: elkészítési módjainak se szeri, se száma, és állandóan születnek újabbnál újabb változatok. Meginnád úgy is, ha sűrített tejjel és felvert tojássárgájával kínálnák? Ha a válaszod nem, jó úton jársz, de lássuk, hogy a legegészségesebb kávézni!

A kávéfőzés módja nem mindegy

Hogy egyből a lényegre térjünk: aki feketén, cukor nélkül issza főzött kávéját, az választja a legjobb megoldást. Ez egy szinte kalória- és szénhidrátmentes megoldás, a magas hőmérséklet hatására pedig antioxidánsokhoz is jut az, aki ilyen kávét fogyaszt. A most divatos cold brew kávék esetében inkább a koffein kedvelői járnak jól.

Vannak ugyanakkor, akik a feketekávé ízét nem szeretik: cukorral, tejjel kísérve fogyasztják azt.

Rossz hírünk van számukra – mindkét megoldás egészségtelenebb, mint az egyszerű fekete.

A tejjel sok zsírt és kalóriát viszünk be, utóbbi a cukor esetében is igaz, ezért érdemes helyette vanília- vagy mandulakivonattal ízesíteni innivalónkat, tejből pedig sovány változatot, esetleg növényi tejet öntsünk a kávénkba.

A kávé főzési módja mellett az sem mindegy, mit teszünk bele
A kávé főzési módja mellett az sem mindegy, mit teszünk beleskaman306 / Getty Images Hungary

Vitamint felesleges beletenned

Egyéni adottságaink is beleszólnak ugyanakkor abba, hogy milyen kávét érdemes fogyasztanunk. Akit túlstimulál a koffein, annak a koffeinmentes italok jelenthetnek ideális választást, aki pedig a különleges ízeket kedveli, az kurkumával vagy fahéjjal adhat extra tartalmat forró italának.

A divatos kávés italok közül ugyanakkor érdemes elkerülni a fent említett tojásos, sűrített tejes változat mellett a hozzáadott vitaminokat tartalmazó kávét is. A kávé vízhajtó hatása miatt ezek hamarabb távoznak szervezetedből, mint hogy fel tudnának szívódni. A nyers tojásos kávé potenciálisan szalmonellával fertőzhet meg, ráadásul teljesen felesleges kalóriabombát innál, ha ilyesmit fogyasztanál.

Robusta vagy arabica?

Az antioxidáns-tartalom szempontjából az enyhe pörkölésű kávé a legegészségesebb: az enyhén pörkölt robusta kávéban van a legtöbb antioxidáns, amelyet szorosan követ az enyhe, illetve a közepes pörkölésű arabica kávé. Ha tehát számít az, hogy mennyire egészséges az italod, ne csak a robusta–arabica kettősségében gondolkozz, hanem vedd figyelembe azt is, melyiket hogyan pörkölik.

Meg kell jegyeznünk ugyanakkor azt is, hogy egy szempontból mégsem a világos pörkölésű kávék jelentik a legjobb választást: ezek akrilamidtartalma magasabb, mint a sötét pörkölésűeké, ez az anyag pedig

növeli bizonyos daganattípusok kialakulásának esélyét.

Persze a mennyiség sem mindegy
Persze a mennyiség sem mindegyMikel Taboada / Getty Images Hungary

Tévhitek övezte ital

A kávéval kapcsolatosan rengeteg tévhit is él – ha már fogyasztása a témánk, érdemes a már megcáfolt tévhiteket is sorra venni.

  • Nem növeli a csontritkulás kockázatát normál mennyiségben fogyasztva.
  • Várandós nőknek sem kell lemondania róla – legalábbis normál mennyiségben.
  • Fogyasztása nem növeli a kiszáradás kockázatát vagy a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának gyakoriságát.
  • A rendszeres kávéfogyasztás ráadásul csökkenti a cukorbetegség kockázatát a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének állásfoglalása szerint.

Nyugodtan idd meg hát a mai feketédet is – de arra azért figyelj, pontosan hogyan készíted el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra