Az emberi szervezetben a kálium számos biológiai feladatot lát el. A szükséges mennyiség fogyasztása csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, valamint erősíti az izmokat, szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúly fenntartásában is, továbbá segít a fáradtság legyőzésében, sőt egyes allergiás tüneteket is enyhít.
A szervezet számára szükséges káliummennyiséget megfelelő és változatos táplálkozással biztosítani tudjuk, a felesleg pedig távozik a szervezetből. Hiánya egészséges körülmények között nagyon ritkán fordul elő.
Az ajánlott napi bevitel 2000 mg felnőttek esetében, bár ezt az értéket különböző egyéb tényezők némileg befolyásolhatják.
Leggazdagabb káliumforrásaink:
- hüvelyesek, gabonafélék
- szárított gyümölcsök és gyümölcsök
- zöldfűszerek, salátafélék
- diófélék és olajos magvak
- zöldségek
- halak és tenger gyümölcsei
- csokoládé
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés