Az emberi szervezetben a kálium számos biológiai feladatot lát el. A szükséges mennyiség fogyasztása csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, valamint erősíti az izmokat, szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúly fenntartásában is, továbbá segít a fáradtság legyőzésében, sőt egyes allergiás tüneteket is enyhít.
A szervezet számára szükséges káliummennyiséget megfelelő és változatos táplálkozással biztosítani tudjuk, a felesleg pedig távozik a szervezetből. Hiánya egészséges körülmények között nagyon ritkán fordul elő.
Az ajánlott napi bevitel 2000 mg felnőttek esetében, bár ezt az értéket különböző egyéb tényezők némileg befolyásolhatják.
Leggazdagabb káliumforrásaink:
- hüvelyesek, gabonafélék
- szárított gyümölcsök és gyümölcsök
- zöldfűszerek, salátafélék
- diófélék és olajos magvak
- zöldségek
- halak és tenger gyümölcsei
- csokoládé

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés