18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így függ össze a jó szex az alvással: nem utána, előtte kéne aludni

Fekete Luca
GettyImages-956368738
Olvasási idő kb. 6 perc

Nem elég jó a szex? Nem lehet, hogy csak kialvatlan vagy mostanában? Egy friss kutatás szerint több örömöt szerez a szex azoknak, akik kialudták magukat.

Többet szeretnél hemperegni az ágyadban kedves partnereddel? Akkor először húzzátok magatokra a takarót, hunyjátok le a szemeteket, és aludjatok egy jót! No nem az önmegtartóztatás propagálása miatt adjuk ezt a tanácsot, épp ellenkezőleg: egy friss kutatás szerint sokat dob a szexuális megelégedettségen, ha kialudtan vág neki az ember.

Az alvás minősége mindenre hatással van

Rengeteg előnye van annak, ha az ember nem hullafáradtan pörgeti végig a napjait. Vegyük például azt a kézenfekvő tényt, amelyet egy korábbi kutatás is alátámasztott, hogy senki sem kedveli a zombikat, így az alváshiány miatt élőhalott módjára vánszorgó emberek társaságát általában kerülni szokták. Ha már az is kimerít, hogy felöltözz, és legalább az aznapi teendőidet is elvégezd, aligha lesz energiád arra, hogy még a szociális interakciók között is elegánsan ellavírozz (és egyébként is, miért kell mindenki másnak olyan idegesítően kicsattanónak lennie). 

A jó szexet a jó alvás előzi meg a tudomány szerint
A jó szexet a jó alvás előzi meg a tudomány szerintPeopleImages / Getty Images Hungary

Másrészt az egészségünknek és a döntéshozatali képességeinknek is keresztbe tesz, ha nem alszunk eleget. Impulzívabb döntéseket hozunk alváshiányosan, romlik a sportteljesítményünk (tehát ágyakrobatikánk sem lesz a toppon), és a szervezetünkben lejátszódó kémiai folyamatok egy része is úgy változik meg, hogy működésünk hajlamosabbá tegyen az elhízásra.

Az alváshiány és a szex

És igen, az alvás a szexuális életünkre is hatással van. Talán nem is olyan meglepő, hiszen az alvás és a szex is alapvető emberi működésünk részét képezi, és mindkettőt nagyban befolyásolja pszichénk aktuális állapota.

A kutatás kiderítette, hogy a jó alvásminőség javítja a szexuális élmény minőségét.

Még ha nem is fogunk többször kedvet kapni a másikra, épp eléggé örvendetes hír, hogy az élvezetesebb szexhez csak ki kellene aludnunk magunkat. 

Milyen egyszerűen hangzik, nem? Sajnos azonban nagyon úgy tűnik, hogy az átlagos emberek kifejezetten ügyetlenek a jó minőségű alvásban. Egyrészt, nagyon sokan rászoktak a hajnalig tartó értelmetlen telefonozásra, mivel a túlzsúfolt mindennapokban csak ekkor engedik meg maguknak a kikapcsolódást, az önidőt. Másrészt a Covid rengeteg borzalmas következménye mellett az alváshoz fűződő kapcsolatunkat is rontotta, ugyanis gyakoribbá váltak az olyan alvászavarok, mint az inszomnia és a cirkadián ritmus felborulása.

Jobb szexre vágysz? Előbb javíts az alvásminőségeden!
Jobb szexre vágysz? Előbb javíts az alvásminőségeden!KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Ráadásul a globális felmelegedés például nagyon kedvesen még életünk ezen területébe is beleavatkozik: éjjelente akár 14 percnyi alvást is elrabol tőlünk a túl nagy hőség, és a tudósok azt saccolják, az évszázad végére évente 50-58 órával kevesebbel kell majd beérnünk. A nagy meleg pedig a szexuális étvágyunkat is csökkenti, így a légkondicionáló nélküli nyári szex olyan ritka már, mint a fehér holló. A felgyülemlő szexuális frusztráció mellett mindez azért sem jó hír, mivel a megcsalás 4 előjele közül kettő is a szexszel kapcsolatos: a libidóbeli különbségek és a szexuális kielégületlenség általában nem az örömhír futárai szoktak lenni a kapcsolatokban.

Mit lehet tenni, hogy a párok összeegyeztessék a szexuális és az alvási igényeiket?

Gyakran megesik, hogy a párok között azért nem tud összejönni a jó szex, mert egyszerűen csak más alvásritmusuk van. Például ha az egyik fél inkább reggel aktívabb, a másik pedig este, akkor bizony nehezen fognak olyan időpontot találni, amikor mindketten elég kipihentek a szexhez. A nap közepe pedig általában kiesik, mivel azt az időt munkával szokták tölteni a legtöbben. Az intim együttlét rovására megy az is, ha külön ágyban alszanak a pár tagjai, mert mondjuk, az egyikük nagyon horkol, a másikuk pedig felületes alvó. Nagyon egyszerű hatása van: ha egy pár kevesebb időt tölt párnák között, kisebb eséllyel alakul ki köztük spontán romantika. 

Érdemes tehát megpróbálni minél több közös időt töltenünk egymással az ágyban, akár ébren, akár alva: a kielégítő szex jobb alváshoz vezet, így egy pozitív spirálba is kerülhetünk, amely a gyönyör boldogságfelhőin lebegtet majd minket.

Te eleget alszol?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek