4 dolog, ami megjósolja, hűtlen lesz-e hozzád a párod

GettyImages-108267995
Olvasási idő kb. 6 perc

A kapcsolati megcsalásnak négy fő oka van. Egyenként nem jelzik előre a házastársi idill megtörését, de egybekombinálva a legfontosabb rizikójává válnak a kapcsolati hűségnek.

Senki sem azért köt szerelmi házasságot, mert azt tervezgeti, hogy egy szép napon megcsalja a párját, mégis gyakran megtörténik, hogy az egyik fél félrelép. Mindenki kíváncsi rá, vajon miért csalja meg valaki a párját – vagy azért, hogy elkerülhesse a saját kapcsolatában, vagy hogy megértse, vele miért tették ezt, esetleg pusztán a szaftos részletek csócsálásának bűnös élvezetéért, hiszen egy megcsalás történetben minden van, ami egy jó szappanoperához szükséges: ármány, szerelem, összetört szívek és néhány esetben bosszú. A kutatások eddig nem igazán tudtak rendes válasszal előállni, sok egymásnak ellentmondó eredmény született már, azonban egy friss kombinált kutatás, amely a legújabb statisztikai eszközöket hívta segítségül, talán végre megfejtette, mi lehet az a 4 dolog, amelyek felett, ha szemet hunyunk párkapcsolatunkban, megcsaláshoz vezethetnek.

Mit nevezünk megcsalásnak? A flörtölős üzenetváltások is idesorolandók?

Amikor előkerül a hűtlenség témája, a legtöbben a fizikai megcsalásra gondolnak. Azonban manapság sokkal szélesebb tárházat tulajdonítanak ennek a jelenségnek. Egyrészt ott van az érzelmi megcsalás, amely során érzelmileg egyre inkább egy párkapcsolaton kívüli személyhez kerül közelebb a megcsaló, és több időt, figyelmet, pénzt és törődést ad ennek a személynek a párja helyett. Másrészt az online megcsalás is fontos fogalommá nőtte ki magát, amelybe azokat a szexuális és flörtölő viselkedéseket sorolják, amelyek az interneten mennek végbe. Ilyen például a videóhíváson keresztül közvetített önkielégítés, de akár egy fűtött hangvételű e-mail-váltásról is lehet szó.

A kapcsolati megcsalásnak négy fő oka van
A kapcsolati megcsalásnak négy fő oka vanImage Source / Getty Images Hungary

Egy amerikai, brit és svájci kutatókból álló csapat két felmérés eredményeit ötvözte, hogy megtalálják a választ, mi indítja be a megcsalás gépezetét. Az első felmérést 891 amerikaival végezték, akik hosszú távú elkötelezett kapcsolatban éltek, átlagosan 6 éve, átlagéletkoruk pedig 33 év volt. Összesen 32 százalékuk vallotta be, hogy már megcsalta párját személyesen érintkezve a harmadik féllel: a férfiak 42, a nők 26 százaléka. A résztvevők 27 százaléka követett el online hűtlenséget, a férfiaknál ez a mutató 47, a nőknél 19 százalék. 

A másik felmérés 202 párt vizsgált meg (89 százalékuk amerikai, 11 százalékuk kanadai állampolgár volt), akik demográfiailag nagyon hasonlítottak az első felmérés résztvevőihez, átlagkoruk szintén 33 volt, de átlagosan 9 éve éltek hosszú távú elkötelezett párkapcsolatban. Összesen 17 százalékuk csalta meg a párját személyesen érintkezve a harmadik féllel (a férfiak 19, a nők 16 százaléka) és 14 százalékuk lépett félre az interneten (a férfiak 17, a nők 11 százaléka).

Ez az a 4 dolog, ami előre jelzi a megcsalást párkapcsolatodban

Ugyan a józan paraszti ész egyszerűen levonhatná azt a következtetést a friss kutatás statisztikájára pillantva, hogy ha valaki férfiként éli világát, nagyobb eséllyel fog félrelépni, azonban a téma szakértői szerint mégis hibás lenne komoly alapul venni ezt a tényezőt a megcsalások előrejelzésénél. Ugyanis napjainkra a házas nőknek több lehetősége lett arra, hogy fizikai viszonyba bonyolódjanak, mint korábban: 1990 óta 40 százalékkal nőtt azon házas nők száma, akik beismerik, hogy fizikailag megcsalták a férjüket, míg a férfiak aránya nem változott ez idő alatt semennyit sem. Tehát többé már nem ez a legjelentősebb megcsalási tényező, mivel a nők alaposan behozták korábbi lemaradásukat a férfiakhoz képest félrelépés terén.

Ha a kapcsolati megcsalás mind a négy fő oka megjelenik a párkapcsolatban, akkor érdemes szakértői segítséget kérni
Ha a kapcsolati megcsalás mind a négy fő oka megjelenik a párkapcsolatban, akkor érdemes szakértői segítséget kérniImage Source / Getty Images Hungary

A kutatók négy tényezőt fedeztek fel, amelyek megjósolják a párkapcsolaton belüli hűtlenséget, amelyek ugyan egyenként nem számítanak kiváltó oknak, azonban együtt, kombinálva a legfontosabb rizikófaktornak bizonyultak. Egymáshoz viszonyítva azonban felállítható egy jelentőségi sorrend a veszélyes négyes egyes elemei között, ami eltér a személyes érintkezéssel járó megcsalás és az online hűtlenség esetében:

  1. Kapcsolati elégedetlenség: A krónikus kapcsolati elégedetlenség és boldogtalanság nyomja a legtöbbet a latba a személyes félrelépésnél, azonban önmagában ez a jelenség nem vezet feltétlenül megcsaláshoz. Érdekes módon az online hűtlenség esetében ez számított a legkevésbé nyomós érvnek.
  2. A másik figyelembevételének csökkenése: Lehetséges, hogy a pár tagjai kijönnek egymással, azonban emellett beüthet az unalomkrach. Kevesebbet beszélgetnek egymással, kevesebb időt töltenek el egymás társaságában, kevésbé segítik egymást, és alapvetően egyre kevesebb szeretetet, figyelmet és törődést adnak egymásnak. A személyes megcsalásnál és az online hűtlenségnél is a harmadik legfontosabb indok a négyből.
  3. Vágybeli különbségek: Ha túl nagy eltolódás alakul ki a partnerek libidójában. és az egyik fél folyton azt veti a másik szemére, hogy nem akarja őt elégszer, a másik pedig azt sérelmezi, hogy miért mindig a szexen kell járnia a párja eszének, akkor a nagyobb libidóval megáldott fél esetleg máshova fordulhat vágyának kielégítése végett. A személyes megcsalás második legfőbb indoka, míg az online hűtlenség legnagyobb indoka ez a tényező.
  4. Szexuális kielégületlenség: Vannak, akik beletörődnek a rossz szexbe, vagy a vágyaikhoz mért kevesebb, vagy kevésbé izgalmas szexbe, azonban másokat ez arra sarkall, hogy félrelépjenek. A személyes megcsalás negyedik legfontosabb, az online hűtlenség második legfontosabb eleme.

Végső soron a kutatók azzal zárják tanulmányukat, hogy nincs egyetlen biztos módja a hűtlenség megelőzésének. Azonban ha valaki szeretné elkerülni, hogy ide jusson a kapcsolata, akkor nagyon ajánlott észrevenni, és nem a szőnyeg alá söpörni, ha a felsorolt négy tényező felbukkan a házuk tájékán. Ilyenkor érdemes pár- vagy szexterapeutához járni tanácsadásra, hiszen a kapcsolati szeretet önmagában nem elegendő a megcsalás elkerüléséhez.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek