Forró nyári szexre vágysz? Szerezz be egy klímát: így hat a vágyra és a termékenységre

GettyImages-665028668
Olvasási idő kb. 4 perc

A klímaváltozás hatással van a termelékenységünkre. Azonban nem csak ebbe szól bele a globális felmelegedés: a szexuális életet is megváltoztatja. Vajon segíthet ebben a légkondicionáló, vagy csak tovább ront a helyzeten?

Jó lenne, ha nemcsak az aszfalt izzana a talpad alatt nyáron, hanem a hálószobában is felforrósodna a levegő közted és párod között? Mint kiderült a Fisher Klíma kutató munkájából, előbb le kellene hűtened a levegőt, hogy aztán igazán fel tudjon izzani: meglepő módon hat a nemi vágyra és a termékenységre a légkondicionálás. 

A túl meleg nyári időjárás sok tevékenységben akadályoz

A globális felmelegedés miatt egyre perzselőbbek a nyarak. Az emberi szervezet hőstressznek van kitéve, amely hatására romlik a teljesítményünk az élet számos területén. A munkatermelékenységünk már akkor is a felére csökken, ha a „nedvesgömb-hőmérsékletindex” (amellyel az emberre gyakorolt hőterhelést mérik) 33–34 Celsius-fokra emelkedik. Ezenfelül a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is fokozhatja a hőstressz, ami azért is aggasztó, mivel hazánkban gyakori ez a fajta egészségügyi probléma. Összességében kevesebb az energiánk, ha a hőmérséklet túl magasra szökik, és a megszokott hétköznapi teendőink is sokkal nehezebben megvalósíthatónak tűnnek.

A klímaváltozás, a globális felmelegedés fokozott hője negatívan hathat ki a szexuális vágyra. A légkondicionáló megoldást jelenthet?
A klímaváltozás, a globális felmelegedés fokozott hője negatívan hathat ki a szexuális vágyra. A légkondicionáló megoldást jelenthet?Image Source / Getty Images Hungary

Ez a jelenség a hálószobákat sem kerüli el. Pedig pont a nyár az az évszak, amikor a legtöbb ember kiveszi a hosszabb szabadságait, több figyelmet tudnak szentelni egymásra a párjukkal, elmélyíthetik kapcsolatukat. A napozás hatására még az „örömhormonok”, a szerotoninszint is megemelkedik, illetve egyes kutatások szerint a D-vitamin fokozhatja a szexuális elégedettséget is, amelyet a napozás révén természetes úton vehet fel a szervezet, illetve a jobb termékenységgel is összefüggésbe hozták bizonyos esetekben. A túl nagy hőmérséklet mégis gátat szabhat a vágyaknak azzal, hogy lefárasztja az embereket.

A kellemesebb hőmérséklet vágyfokozó?

Éppen ezért érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy miként lehetne lehűteni úgy a szobákat, hogy a nyár szexuális vágyra gyakorolt pozitív hatását ne oltsa ki a túl magas hőmérséklet okozta fáradtság. Megoldás lehet, ha csak kora reggel és késő este bújnak össze a párok, amikor pár fokkal hűvösebb az idő, és a szellőztetés, a pamut ágynemű használata a műszálas helyett, amely gátolja a verejték elpárolgását. 

A kellemes hőmérséklet serkentheti a nemi vágyat. A globális melegedéses klímaváltozás kellős közepén megoldást jelenthet-e a légkondicionáló?
A kellemes hőmérséklet serkentheti a nemi vágyat. A globális melegedéses klímaváltozás kellős közepén megoldást jelenthet-e a légkondicionáló?PeopleImages / Getty Images Hungary

A légkondicionálók beszerzése is orvosolhatja ezt a problémát: az amerikai Nemzeti Gazdaságkutató Iroda tanulmánya szerint a 70-es években, amikor elterjedtek a légkondicionáló egységek, a születésszám is megemelkedett, tehát vélhetően a kellemesebb hőmérséklet a szexuális életre is pozitív hatással lehetett. Továbbá a kutatás szerint ez a megoldás az éghajlatváltozás termékenységre vonatkozó negatív hatásait is ellensúlyozhatja. 

Azonban sajnos a légkondicionáló berendezések, noha növelhetik a termelékenységet, a termékenységet és a szexuális vágyat, ironikus módon a hűtésükkel fűtik fel veszélyesen a bolygónkat. Több elektromosságot fogyasztanak, mint bármely más háztartási gép és a globális elektromosságfogyasztás 10 százalékát teszik ki. Ezenfelül olyan gázt bocsátanak ki magukból, ami tovább ronthat a bolygó felmelegedésén.

Végső soron a legjobb megoldás az lenne, ha mindenki számára elérhető, fejlettebb, kevésbé (ideális esetben egyáltalán nem) környezetszennyező módon tudnánk lehűteni otthonunkat, irodánkat, mivel jelenleg madjhogynem odáig fajult a helyzet, hogy vagy magunkat csináljuk ki a légkondik használata nélkül, vagy magunkat és a bolygót csináljuk ki azzal, hogy bekapcsoljuk a jelenleg kapható légkondicionálókat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek