Diétázol és sportolsz, és közben nem fogysz – az alvási szokásaidat felülvizsgáltad már?

GettyImages-1347475018
Olvasási idő kb. 3 perc

Az alváshiány hatással van a hormonháztartásunkra. Kutatások szerint felborulhat az étvágyérzetünk, hajlamosabbak vagyunk egészségtelenebbül táplálkozni, megnő testünk inzulinszintje, könnyebben hozunk impulzív döntéseket és a sportteljesítményünk is romolhat, ha nem alusszuk ki magunkat.

Hiába diétázol és sportolsz, nehezen megy a fogyás? Lehet, hogy az alvási szokásaidon kéne változtatnod. Az alváshiány hatással van az evési szokásainkra és a fizikai aktivitásainkra is – derül ki a Greatist cikkéből. Napi 7-8 óra alvásra lenne szüksége egy egészséges felnőtt szervezetének, de egy 2021-es felmérés szerint a magyarok 66 százaléka napi kevesebb mint 7 órát alszik csak.

5 módon befolyásolhatja fogyásodat az alvás

 1. Az alvásmegvonás hatással van az étvágyért és jóllakottságérzetért felelős hormonokra (ghrelin, leptin és adiponektin). A nem elégséges alvásidő túlevéshez vezet – mondja ki a 2015-ös tanulmány.
 2. Azok, akik nem alszanak eleget, nagyobb valószínűséggel fognak egészségtelen ételeket választani, mint akik kipihenték magukat. A homloklebeny működésébe is beleszól az alváshiány, aminek hatására a magas cukor- és magas zsírtartalmú ételek vonzóbbnak tűnhetnek – mondja egy amerikai gyermekdietetikus, Kristi L. King.
  GettyImages-1205264867
  Prostock-Studio / Getty Images Hungary
 3. A glükóz anyagcseréje is megváltozik az alváshiány hatására. A szervezet kevésbé hatékonyan tudja ilyenkor áttenni a glükózt a véráramból a test sejtjeibe, ennek hatására megnövekszik a testben az inzulin szintje, és felborítja az étvágyérzetet és az éhségérzetet.
 4. Könnyebben enged az impulzív döntéseknek az alváshiányos ember – derül ki  a Clemson Egyetem kutatásából. Tehát hajlamosabbá válik arra, hogy inkább kihagyjon egy edzést, és hogy mégis hamburgert egyen a salátája helyett.
 5. A sportban nyújtott teljesítmény is romolhat, ha nem alszik eleget az ember, ugyanis az állóképességet csökkenti ez az állapot. Tehát ha fogyási terved része a sport, az alváshiány ebben is hátráltathat.

Hogyan javíthatunk az alvási szokásainkon?

Bár nem jelenthető ki egyértelműen, hogyan és mennyire van az alváshiány valójában hatással a fogyásra – mondja Janet Kennedy, klinikai szakpszichológus – de az alvás, a diétázás és a sportolás mind hatással vannak egymásra. Tehát a megfelelő alvás fontos lehet.

Íme Kennedy néhány tippje a jobb alvásért:

 • Érdemes mindennap ugyanabban az időben felkelni, hogy a tested ritmusa be tudjon állni. (Igen, hétvégén is!)
 • Próbáljuk meg az ágyunkat meghagyni a pihenés terének, ne ott töltsük a szabadidőnket.
 • Egy órával lefekvés előtt már ne nyúljunk elektronikai eszközeinket. Tegyük le a telefont, tabletet, gépet, kapcsoljuk ki a tévét. 
  GettyImages-1254467739
  FreshSplash / Getty Images Hungary
 • Alakítsunk ki egy lefekvés előtti rutint, hogy a testünknek jelezzük, itt az ideje nyugovóra térni.
 • Kerüljük a nehéz ételeket elalvás előtt.
 • Tornázzunk, de ne közvetlenül lefekvés előtt.
 • Ha száguldó gondolataink nem hagynak aludni, keljünk inkább ki az ágyból, írjuk le őket, és utána relaxáljunk kicsit valamilyen más tevékenységgel, amíg a testünk fáradtsága felül nem kerekedik rajtunk.
GettyImages-1307880685
Charday Penn / Getty Images Hungary

Az alvás tehát összefüggésben van az étkezési és sportolási szokásainkkal is. Próbáljunk meg mindennap eleget aludni, hogy megkönnyítsük testünknek a fogyást: hogy könnyebben választhassunk egészséges ételeket és következetesen tudjuk a választott sportunkat űzni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek