Immunerősítő táplálkozás és életmód, hogy elkerüld az őszi nyavalyákat

GettyImages-947431848

Immunrendszerünk megfelelő működése érdekében fontos odafigyelnünk a tesi és lelki jóllétünkre, harmóniánkra. A tudatosan és helyesen kialakított étrend és életmód annyira fontos és hatásos, hogy ha megtanulunk jól táplálkozni és élni, akár az őszi nyavalyákat is elkerülhetjük.

Az ősz nemcsak az arany színben pompázó természet, a langyos délutáni szellő, a jellegzetes levél- és füstillatú nappalok, csípős-harmatos éjjelek eljövetelét jelenti, hanem bizony ez a néhány hónap a megfázásos, orrfolyással, torokfájással és hőemelkedéssel járó megbetegedések ideje is egyben. De ha úgy állunk neki ennek a sokszor erőt és immunrendszert próbáló időszaknak, hogy testileg (és lelkileg) felkészülünk, megfelelő és a védelmi rendszerünket erősítő táplálkozással és életvitellel vágunk neki az ősznek, akkor nincs mitől tartanunk, és felszabadultan élvezhetjük a csodát, amit ez az időszak tartogat a számunkra.

Zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények

A zöldségek és gyümölcsök dugig vannak értékes, és immunrendszert támogató vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A legtermészetesebb és legnívósabb immunrendszer-erősítők ezek, és ezt a tulajdonságukat kár lenne kiaknázatlanul hagyni. A legjobb, ha minden étkezésünk tartalmaz zöldséget/gyümölcsöt, de az ősz elején érdemes extra bevitellel felerősíteni, felturbózni a hatásukat. Érdemes változatosan fogyasztani ezeket a táplálékokat (is), sokféle módon elkészítve, de arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a napi étkezéseinkben nyersen is szerepeljenek, hiszen hőkezelés, feldolgozás nélkül a leghatásosabbak. A gyógynövények szintén nagyon sokat segítenek a védekezőképességünk kialakításában, támogatásában. A csalántea, csipkebogyótea, hársfatea vagy épp a borsmentatea mind-mind természetes segítőink a vírusokkal és baktériumokkal szembeni védekezésben.

 

Megfelelő folyadékfogyasztás

A folyadékfogyasztás fontosságáról sokat lehet hallani, olvasni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a kellő mennyiségű folyadék (víz, ásványvíz, ízesítetlen tea/gyógytea... stb.) napi elfogyasztása nagy mértékben hozzájárul a testünk megfelelő üzemeléséhez, ezáltal elősegítve az immunrendszerünk minőségi működését. Ha nem iszunk eleget a nap folyamán, a szerveink, sejtjeink nem tudják a normál feladataikat ellátni, minek következtében testünk védekezőképessége meggyengül. Azonban a jól és kellőképpen hidratált szervezet könnyebben szembeszáll a kórokozókkal. Ráadásul a megfelelő folyadékellátottság hatására energizáltabbak, frissebbek, kicsattanóbbak leszünk, tele életkedvvel, pozitivitással, szellemi frissességgel és energiával, ami szintén jótékonyan hat a külső-belső védőpajzsunkra.

Egyenletes étkezések, kisebb adagok

Napi étrendünk kialakításakor érdemes átgondolni, hogy az adott napon hogyan tudjuk a minimum 4-5 étkezésből álló étkezési ritmust kialakítani. Erre nemcsak azért van szükség, mert így elősegítjük a vércukorháztartásunk egyenletességét és a jobb emésztést, hanem azért is, mert ha többször étkezünk egy nap, akkor szinte észrevétlenül sokkal kevesebbet fogunk enni egy-egy alkalommal, így az emésztést nem terheljük le, ezáltal nem fog a testünk több energiát pazarolni rá, és ezt a megmaradt energiát szervezetünk a védekezési mechanizmusok kialakítására és felerősítésére fordíthatja. 

Bélflóránk mikrobiomjának egyensúlya alapvető fontosságú
Bélflóránk mikrobiomjának egyensúlya alapvető fontosságúSolStock / Getty Images Hungary

Bélflóra-regenerálás

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy mennyire fontos a bélrendszerünkben élő jó baktériumaink védelme, hiszen leegyszerűsítve: ha ők jól vannak, az immunrendszerünk is jól működik majd. Immunrendszerünk 70-80 százaléka a bélrendszerben található, az egészséges bélflóra sokmilliárdnyi baktériumának egyik fő feladata a testünk védekezőrendszerének serkentése és szabályozása. Éppen emiatt, a bélflóránk jó és rossz baktériumainak egyensúlya érdekében érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk mikrobiomunk állapotára: sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint fermentált élelmiszerek és élőflórás tejtermékek rendszeres fogyasztásával mind-mind elősegíthetjük az egészséges balansz kialakulását, fenntartását, ezzel hozzájárulva immunrendszerünk megfelelő állapotához.

Séta, mozgás, túrázás a szabadban

Az egészséges életmód egyik fontos pontja a mozgás beiktatása az életünkbe. Ez nem feltétlenül a legizzasztóbb, legdurvább kardioedzés, amely után úgy kell felkanalaznunk magunkat a földről, hanem inkább egy aktívabb életvitel, amelybe belefér az esti levezető séta, a hétvégi túrázás, vagy éppen egy jó kis biciklizés a családdal, és ha mindeközben a nap utolsó sugarait is elcsípjük, a testünknek, (a D-vitaminnak köszönhetően) az immunrendszerünknek és a lelkünknek is nagy löketet és támogatást adunk az elkövetkezendő szürke, esővel, köddel és kórokozókkal teli mindennapok átvészeléséhez.

Lelki egészség, egyensúly

Immunrendszerünk megfelelő működését igencsak befolyásolja a lelkiállapotunk. Gondoljunk csak bele: ha valaki állandóan szomorú, kedvetlen és lehangolt, a szervezetének igencsak nagy erőfeszítésébe telik már csak a napi rutin elvégzése is, így nem marad kapacitása egyéb fontos dolgokra, mint például az immunrendszer fenntartására. Ennek elkerülése érdekében ne csak a testünkre, hanem a lelkünkre is figyeljünk: próbáljuk csökkenteni a minket érő stresszt, keressünk megküzdő és stresszfeldolgozó módszereket, sétáljunk a természetben, meditáljunk, csendesedjünk el. A dolgokhoz való hozzáállásunknak, a gondolatainknak és érzéseinknek hatalmas ereje van, melyet használjunk ki és fordítsuk a saját védelmünkre!

(A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra