A nyugdíjas korban lévőknek olyan élelmiszereket kell fogyasztaniuk, amelyek gondoskodnak a csontok, az izmok és a fogak egészségéről. Az igények azonban nemtől függően is változnak, más a tápanyagszükségletük az idősebb férfiaknak, mint az idősebb nőknek. Ennek megfelelően
bizonyos ételekből kevesebbre, másokból pedig többre lesz szükség hatvan év fölött.
Az egészséges táplálkozás mindennek az alapja
A legjobb kiindulópont életkortól függetlenül az egészséges táplálkozás, amely nem csupán az általános jóléthez járul hozzá, hanem csökkentheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések, sőt az olyan mentális problémák, mint a szorongás és a depresszió kialakulását is megakadályozhatja.

Javasolt ételek 65 éves kor fölött
A táplálkozási szakértők és az orvosok javaslata alapján a 65 év felettieknek olyan étrendre van szükségük, amely több fehérjét, folsavat és B12-vitamint tartalmaz, miközben a szénhidrát, a cukor, a zsír és só mennyisége ugyanannyi, mint amennyi a fiatal felnőtteknek javasolt. Az idősek számára a csontok, az izmok és a fogak egészségesen tartásához kiemelten fontos tápanyag az olajos halban, a vörös húsban és a tojássárgájában lévő D-vitamin, valamint a tejben, a sajtban és a halakban megtalálható kalcium is.

Rendszeresen iktassuk be az étrendünkbe a különféle halakat, melyek fogyasztása csökkentheti a szívbetegség, a stroke, a demencia és a makuladegeneráció kockázatát.
A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek mellett nagyon fontos, hogy megfelelő módon hidratált legyen a szervezet.

A tanulás is hozzájárul ahhoz, hogy minél később alakuljon ki az időskori demencia.
Tovább olvasomEzekről az élelmiszerekről jobb lemondani időskorban
Hatvanöt év felett korlátozni kell az olyan telített zsírtartalmú ételek fogyasztását, mint például a keksz, a sütemény, a péksütemény, a feldolgozott húsfélék, a hamburger, pizza, a burgonya chipsek és az egyéb sós ételek.

A túlnyomórészt telített zsírokat tartalmazó, magas zsírtartalmú ételeket, mint például a vaj, a tejszín, a margarin, kókusz- és pálmaolaj, cseréljük inkább többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírokra. Ilyen az olívaolaj, a dióvaj és az avokádó.
Korlátozzuk a hozzáadott sót és cukrot tartalmazó ételeket és italokat. Kerüljük az édességeket, a cukorral édesített üdítőitalokat, a gyümölcsitalokat, a vitaminos vizeket, valamint energia- és sportitalok fogyasztását.
A cukros desszertek helyett válasszunk friss gyümölcsöt csökkentett zsírtartalmú joghurttal, vagy teljes kiőrlésű gabonából, illetve zabból készült süteményeket.
Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb magas sótartalmú ételt fogyasszunk, mert az növeli a vérnyomást és a szívbetegség kockázatát. Mellőzzük a pácolt húsok, a sonka, a sült marhahús, a szalonna, valamint a snackek és a szószok fogyasztását. Ízesítésre inkább fűszernövényeket használjunk. Mindemellett javasolt lemondani az alkoholról is.

A görögdinnyének, azon túl, hogy kiváló nyári csemege, számos előnye van. Hogy mire kell vigyázni fogyasztásakor, cikkünkből megtudhatod.
Tovább olvasomA demenciát nemcsak memóriavesztés okozza, sokszor egyéb hétköznapibb tünetek is utalnak rá. Cikkünkből kiderül, melyek lehetnek ezek.

A demenciát nemcsak memóriavesztés okozza. Sokszor egyéb hétköznapibb tünetek is utalnak rá.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés