A hisztaminintolerancia kezelésének egyik legfontosabb sarokköve a hisztamincsökkentett, vagy súlyosabb esetekben a hisztaminszegény étrend bevezetése. Ebben az esetben csak olyan nyersanyagokat veszünk magunkhoz, melyek minimálisan, vagy egyáltalán nem tartalmaznak hisztamint, továbbá kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek nagymértékű hisztaminfelszabadulást idéznek elő bennünk. A diéta első pillantásra kicsit szigorúnak tűnhet, de ha jobban áttanulmányozzuk a különböző ételek és élelmiszerek listáját, láthatjuk, hogy ugyan oda kell figyelnünk arra, mit eszünk, de egyáltalán nem jár betarthatatlan lemondásokkal.
Ebben a táblázatban megnézheted, hogy a hisztaminérzékenyek az adott nyersanyagokat mennyire tudják tolerálni, így kiderül az is, miket fogyaszthatsz szabadon, és mely élelmiszereket kerülj annak érdekében, hogy minél előbb javuljon az állapotod.