A hisztaminintolerancia kezelésének egyik legfontosabb sarokköve a hisztamincsökkentett, vagy súlyosabb esetekben a hisztaminszegény étrend bevezetése. Ebben az esetben csak olyan nyersanyagokat veszünk magunkhoz, melyek minimálisan, vagy egyáltalán nem tartalmaznak hisztamint, továbbá kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek nagymértékű hisztaminfelszabadulást idéznek elő bennünk. A diéta első pillantásra kicsit szigorúnak tűnhet, de ha jobban áttanulmányozzuk a különböző ételek és élelmiszerek listáját, láthatjuk, hogy ugyan oda kell figyelnünk arra, mit eszünk, de egyáltalán nem jár betarthatatlan lemondásokkal.
Ebben a táblázatban megnézheted, hogy a hisztaminérzékenyek az adott nyersanyagokat mennyire tudják tolerálni, így kiderül az is, miket fogyaszthatsz szabadon, és mely élelmiszereket kerülj annak érdekében, hogy minél előbb javuljon az állapotod.

Interjú Rubin Eszterrel, az első magyar nyelvű hisztaminintolerancia-szakácskönyv szerzőjével.
Tovább olvasom