A bibliai manna létezik: ebben az országban keresd

Pásztor Liliána
biblia-manna-157731456
Olvasási idő kb. 3 perc

A bibliai manna nem csupán egy ősi legenda: ez a különleges, fehér színű gyantaféle ma is létezik, és egy szicíliai gazda, Giulio Gelardi azon dolgozik, hogy visszahozza a köztudatba. Az egykor az egész mediterrán térségben elterjedt manna ma már csak néhány helyen található meg, de a Madonie-hegységben újraéledő hagyománynak köszönhetően egyre több séf és cukrász fedezi fel magának ezt az édes „szuperélelmiszert”.

A bibliai manna története évezredeken átível. Az Ószövetségben 17 alkalommal említik, és a hagyomány szerint az izraeliták számára hullott az égből a sivatagi vándorlásuk során. Bár a pontos eredetéről máig folynak a viták, egy dolog biztos: a Fraxinus ornus, vagyis a virágos kőrisfák kérgéből kinyert, mézszerű gyanta évszázadokon át fontos szerepet játszott a mediterrán térségben, mint természetes édesítőszer és gyógynövény.

Így készül a Bibliából is ismert manna

Szicíliában, a Madonie-hegységben a manna betakarítása a 9. századra nyúlik vissza, és a reneszánsz idején rendkívül jövedelmező kereskedelmi cikk volt. Azonban az iparosodás és a mesterséges édesítőszerek megjelenése miatt az 1950-es évektől szinte teljesen eltűnt. Ezt a feledésbe merült hagyományt próbálja most újraéleszteni Giulio Gelardi, aki Pollina városában folytatja az ősi technikát.

A bibliai manna a vándorló izráeliek kenyere volt
A bibliai manna a vándorló izráeliek kenyere voltsedmak / Getty Images Hungary

A manna begyűjtése nagy szakértelmet igényel: a gazdák finom bemetszéseket ejtenek a fák kérgén, hogy a gyanta szabadon kifolyhasson. Gelardi egy új módszert is kifejlesztett, amely megakadályozza a szennyeződést, így a manna még tisztább formában kerülhet az asztalokra. Napjainkban a helyi séfek és cukrászok új módon használják fel ezt az édes alapanyagot:

kekszek, csokoládék és sütemények készülnek belőle, sőt, húsételekhez is tökéletesen passzol.

A lassan újjáéledő mannaipar ma már nemcsak Szicíliában népszerű, hanem nemzetközi érdeklődést is kiváltott. Olyan híres cukrászok és séfek, mint Nicola Fiasconaro vagy Davide Oldani is beépítették receptjeikbe. A manna tehát nem csupán bibliai legenda, hanem egy valóságos, ínycsiklandó különlegesség, amely lassan visszatér a modern gasztronómia világába.

Ha kíváncsi vagy rá, mi történt Máriával Jézus születése után, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek