5 hatásos trükk, amely enyhítheti a rovarcsípés okozta viszketést

Diósi Szilvia
csipes-ellen
Olvasási idő kb. 5 perc

A nyarat elképzelni sem tudjuk rovarok nélkül, éppen ezért olyan bosszantó, no és legtöbbször fájdalmas is, amikor egy tikkasztó nap után az esti enyhülésünket a szabadban töltjük. De vajon mit tehetünk a csípések ellen, és mit akkor, ha már elkerülhetetlenek a kellemetlen tünetek? Ez az 5 trükk valóban hatásos lehet.

Ki szeretné a nyarat viszkető, esetleg fájó csípésekkel való küzdelemmel tölteni? Valószínűleg senki, ám, akarjuk-e vagy sem, kellemetlen meglepetések bármikor érhetnek. Még akkor is, ha úgy érezzük, a rovartámadások megelőzése érdekében mindent megteszünk.

Ha már kivédeni nem is tudjuk, jó, ha ismerünk néhány fortélyt.

Ezt tedd a szúnyogcsípés ellen

A szúnyogcsípés általában vörös, viszkető dudorokat okoz, gyakran egyszerre több ilyen is megjelenhet a testünkön. A rovarok legtöbbször a szabadban támadnak, de a lakásba bejutva is meg tudják keseríteni az éjszakákat. A kellemetlen tüneteket segítenek enyhíteni ahidrokortizon krémek, de a vakarózás ellen az antihisztamin is hatásos lehet. Mielőtt azonban bármelyiket is használnád ezek közül, érdemes konzultálnod orvossal, gyógyszerésszel.

A gyulladás csökkentésére sokan esküsznek a jégre is, amelyet egy könnyű törölközőbe csavarva legalább 10 percig a csípésen kell tartani.

Szúnyogcsípésre még a jegelés is hatásos trükk lehet
Szúnyogcsípésre még a jegelés is hatásos trükk lehetCavan Images / Getty Images Hungary

Egy hatásos trükk méhcsípés esetére

A méhek nagyon hasznos rovarok, viszonylag ritkán csípnek, de ha megteszik, az nagyon fájdalmas tud lenni. A méhek általában egyetlen piros, gyulladt dudort okoznak, amelynek közepén néha látszik a szúrás helye. Méhcsípés esetén a fullánk olykor a bőrben marad, ezért győződj meg róla, hogy eltávolítottad. Használjunk ehhez valamilyen éles eszközt, például kést vagy ollót, mert ha az ujjaddal nyomod össze, megeshet, hogy a méregzsákban lévő méreg a bőröd alá jut. Mosd le tehát alaposan az érintett területet enyhe szappannal és vízzel, majd

tegyél rá hideg borogatást körülbelül 15 percre. 

Ha nem tudtad kivédeni a darázscsípést

A darazsakat a legjobb elkerülni, amelyet úgy érhetsz el, hogy a közeledben lévő tálalóedényeket letakarod, ha kint étkeztek, és az ételmaradékot is mihamarabb eltávolítod az asztalról. A darazsak okozta csípések eredményeképp a méhcsípéshez hasonló dudorok keletkezhetnek. Ezek a rovarok azonban többször is megcsíphetnek, így előfordulhat, hogy egyetlen találkozás alkalmával több csípést is begyűjthetsz.

A két rovar beazonosítása többek között a csípés által kiváltott allergiás reakciók miatt is nagyon lényeges, sokszor akár életmentő is lehet. 

Ha a darázscsípés után nincs szükség azonnali orvosi segítségre, mosd le langyos vagy hideg vízzel a csípést, töröld szárazra, és minél előbb kend be antihisztamintartalmú, gyulladáscsökkentő krémmel. A kellemetlen, égő, fájó tüneteket hűsítő borogatással is enyhítheted. Mindenképpen fontos, hogy figyeld a csípés helyét, mert

ha a duzzanat nem múlik, és bepirosodik, akkor feltehetően elfertőződött a seb, ami már orvosi ellátást igényel.

Igazán veszélyesek lehetnek a kullancsok

A kullancscsípésben gyakran látható a kullancs is, amelyet kullancskiemelő kanállal játszi könnyedséggel tudsz eltávolítani. Ezután fertőtlenítsd le a fertőzés helyét, de ne használj szteroidos krémet, mert az megzavarhatja az immunrendszert, és elmaradhat a Lyme-kórra utaló, kokárdaszerű, több centiméteres átmérőjű, fájdalmatlan bőrpír. Ha ilyennel találkozol a tested bármely részén, rendkívül fontos orvosi segítséget kérni, hiszen az időben felismert betegség ma már antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható.

A kullancscsípés helyét is fontos lefertőtleníteni
A kullancscsípés helyét is fontos lefertőtleníteniArtBoyMB / Getty Images Hungary

A bolhák csípése ellen

Bár a bolhákról általában kevesebb szó esik, fontos megemlítenünk, hiszen csípésük tulajdonképpen az év bármely szakaszában, de nyáron különösképp megkeserítheti a napjaid. Ha háziállatod van, mindenképp gondoskodj a bolha elleni védekezésről, emellett mosd gyakran az ágyneműt és iktass be a szokottnál is gyakoribb porszívózást.

Utóbbival ugyanis jó eséllyel távolíthatod el a szőnyegből a bolhapetéket, a lárvákat, a bábokat és a kifejlett egyedeket is. 

A bolha csípésére viszketéscsillapító gélek és krémek is használhatók, de az ecetes bedörzsölést is ki lehet próbálni. Ha a rovar csípésére erősebb az allergiás reakció, vagy, ha a tünetek kiterjedtek és viszketnek, esetleg a vakarózás miatt felülfertőződik, mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni. 

A szúnyogok ellen nem könnyű védekezni, de egy kutatás szerint van néhány szín, amit nagyon szeretnek. Kattints a részletekért az alábbi cikkünkre. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek