Nagyon szeretem a curry ízét, ezért nálunk régebben sem volt ritkán látott vendég az egyik fő alkotóeleme, a kurkuma. Főleg indiai receptekben találkozhatunk vele, erőteljes sárga színt kölcsönöz az ételeknek. Indiában nem csak fűszerként, gyógynövényként is gyakran alkalmazzák láz, fertőzések, májbetegségek és ízületi panaszok ellen. Természetesen a kutatók mindig megpróbálnak utánajárni, miben is rejlik egy gyógynövény hatóereje, és mire hat pontosan, így derült fény arra is, hogy kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van, javítja a memóriát, és enyhíti a depressziós tüneteket amellett, hogy védi a szívünket, és még a fogyásban is segít.
Mi is az a kurkuma?
A kurkuma, Curcuma longa, a gyömbérfélék családjába tartozó rizómás lágy szárú évelő növény. Közeli rokona, a Curcuma alismatifolia csoda szép dísznövény, amit itthon kertészetekben megvásárolhatunk dísznövényként szintén kurkuma néven, de ne tévesszük össze őket. A jól ismert fűszerport a Curcuma longa rizómáiból, vagyis föld alatti módosult szárrészeiből állítják elő, szárítással és őrléssel.
Ettől is függ a hatás
Hatóanyaga a kurkumin, ami sárgás színét is adja, és remek egészségvédő hatásai vannak, azonban rendkívül rossz a biológiai felszívódása. Bizonyos anyagok azonban segíthetik a hasznosulását. Ezek közül a leghatékonyabb a fekete borsban található fő összetevő, a piperin, ami hihetetlen mértékben, 2000%-kal növeli a biológiai hozzáférhetőséget. Így ezzel a hatásfokozó anyaggal együtt a fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító
Ízületi gyulladásokra gyakorolt jótékony hatását vizsgálatok is alátámasztják. Egy kísérletben a térdízület gyulladásának csökkenését és a fájdalomérzet mérséklődését tapasztalták a résztvevők. De ez a hatás enyhítheti a nagyobb megterhelés után fellépő izomlázat is.
Egy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek körében végzett vizsgálat szerint azok, akik vényköteles gyógyszerrel együtt napi 2 gramm kurkumint kaptak, nagyobb valószínűséggel maradtak tünetmentesek, mint azok, akik csak a gyógyszert szedték.
Javítja a memóriát
Egy kísérletben 60 egészséges, 60–85 év közötti alany segítségével vizsgálták a hatását, akik kurkuminkészítményt kaptak. Egy órával a beadás után a kurkumin szignifikánsan javította a tartós figyelemmel és a munkamemóriával kapcsolatos feladatok teljesítményét a placebóhoz képest, és kimutatható hatást figyeltek meg az éberségre és az elégedettségre is.
Egy másik kísérlet során 18 hónapon keresztül naponta kétszer 90 milligramm kurkumin segített javítani a memória teljesítményét a demencia nélküli felnőtteknél.
Védi a szívet
A kurkuma jelentős antioxidáns hatást mutat, ami gyulladáscsökkentő hatásával együtt hozzájárul az erek védelméhez, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Több vizsgálat is alátámasztotta a kurkumin szívvédő hatását. Az egyik megfigyelés során 121 olyan személyt követtek nyomon, akiknek koszorúérbypass-műtétje volt. Néhány nappal a műtét előtt és után a csoportnál, amely napi 4 gramm kurkumint vett be, 65%-kal csökkent a szívroham kockázata a kórházban. Emellett csökkenti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét, ami szintén kockázati tényezője a szívinfarktusnak, agyvérzésnek.
Segít depresszió esetén
A depresszióban szenvedőknél, az agyból származó neurotróf faktorként (BDNF) ismert fehérje csökken, és a tanulást és a memóriát segítő hippokampusz zsugorodni kezd. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin növelheti a BDNF szintjét, és visszafordíthatja a változásokat.
Egy másik tanulmány azt mutatja, hogy a kurkumin ugyanolyan hatékonyan mérsékelte a depresszió tüneteit, mint a fluoxetin, ami egy depresszió esetén felírt gyógyszer hatóanyaga. A kurkumin növelheti a szerotonin és a dopamin szintjét is a szervezetben. Ezek a neurotranszmitterek hatással vannak többek között a hangulatunkra és a memóriánkra is.
Nem csak currybe való
Megvásárolható kivonat formájában is, de fűszerként is beépíthetjük a mindennapokba. Mehet a húslevesbe, keverhetjük rizshez, bulgurhoz, kuszkuszhoz, tehetjük turmixba vagy zabkásába egy kis fahéjjal és gyömbérrel együtt, de készíthetünk aranytejet is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés