Sokan nem hajlandóak fogyasztani, pedig a vérrögök képződését is megakadályozza

GettyImages-1490365250

Sokan jellegzetes és markáns illatuk miatt mellőzik az étrendjükből a hagymafélék fogyasztását, bár köztudott, legyen szó akár vörös-, akár fokhagymáról, számos egészségügyi előnnyel bírnak.

A lila hagyma a kulináris felhasználáson túl számos egyéb előnyt is rejt magában. Amellett, hogy kiváló ízfokozó, a lila hagyma tulajdonságai kiválóan alkalmazhatók, ha a göndör fürtöket szeretnénk megszelídíteni, vagy a száraz bőrünket szeretnénk hidratálni. Nem véletlen tehát, hogy ennek a szépségelixírként is számontartott zöldségnek nem csupán az élelmiszer-feldolgozásban van jelentős szerepe, hanem a kozmetikai és szépségipar, valamint a gyógyszeripar is előszeretettel használja. 

Megőrzi a szív egészségét

A lila hagyma egyik legfontosabb előnye, hogy bizonyítottan rendkívül hasznos az egészséges szívműködés megőrzésében. A lila hagyma olyan kiváló minőségű flavonoidokkal van tele, melyekről ismert, hogy javítják a szívműködést. Emellett a hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint minimalizálásával segíthet megelőzni a szívbetegségeket. Miután fokozza a vérkeringést, megakadályozhatja a vérrögök kialakulását, ezzel pedig csökken a szívroham vagy a szélütés veszélye.

A lila hagyma megakadályozhatja a szívrohamot okozó vérrögképződést is
A lila hagyma megakadályozhatja a szívrohamot okozó vérrögképződést isurbazon / Getty Images Hungary

Kordában tartja a vércukorszintet

A hagyma alacsony glikémiás indexének köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy a hagymafogyasztás – különösen a nők körében – csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Gyulladáscsökkentő hatása van

Miután a lila hagyma képes megelőzni, valamint a már kialakult gyulladást csökkenteni, a rákos megbetegedés megelőzésében is segítségünkre lehet. Kutatások bizonyítják, hogy a lila hagyma és a vöröshagyma rendszeres használata jelentősen csökkentheti bizonyos rákos sejtek növekedését, továbbá a betegséggel járó tüneteket is enyhíti.

Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

A lila hagyma további előnye, hogy antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, betegség esetén pedig a gyógyulásban. Emellett a lila hagyma hatékony a vírusokkal szemben is.

A lila hagyma egészségvédő tulajdonságait a szépség- és a gyógyszeripar is hasznosítja
A lila hagyma egészségvédő tulajdonságait a szépség- és a gyógyszeripar is hasznosítjaJanine Lamontagne / Getty Images Hungary

Csíramentesítő és kórokozókat elölő tulajdonságai miatt gyakran felhasználják szépségápolási termékek összetevőjeként, valamint fontos alkotóeleme az élelmiszer- és gyógyszergyártásnak is.

Nyugtatja a bőrt, és hidratál

A lila hagymát főként hidratáló tulajdonságai miatt alkalmazzák a szépségápolási és a testápolási termékek készítésekor, segíti a haj és a bőr védelmét, illetve regenerálását. Miután a lila hagyma víz- és tápanyagtartalma rendkívül magas, szinte a legtöbb szépségápolási termékben felhasználható, hiszen bizonyítottan puhává és egészségessé teszi a bőrt.

Magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hidratálja a szervezetet a lila hagyma
Magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hidratálja a szervezetet a lila hagymaElizabeth Fernandez / Getty Images Hungary

Lassítja az öregedést

A lila hagyma kiváló öregedésgátló, ezért rendszeres fogyasztása csökkentheti az öregedés tüneteit, köztük a ráncokat, a sötét foltokat, a finom vonalakat és a bőrszárazságot. A lila hagyma nagy mennyiségben tartalmazza az úgynevezett kvercetin nevű vegyületet, amely lelassítja a sejtek öregedését.

Nem minden esetben érezzük annyi idősnek magunkat, ahány évesek valójában vagyunk. Ennek az az oka, hogy a hogy a születési és a biológiai életkorunk sokszor eltér egymástól. Ha szeretnéd tudni, hogy a két szám közti különbséget milyen egészségügyi mutatók segítségével tudjuk felmérni, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek