A lila hagyma a kulináris felhasználáson túl számos egyéb előnyt is rejt magában. Amellett, hogy kiváló ízfokozó, a lila hagyma tulajdonságai kiválóan alkalmazhatók, ha a göndör fürtöket szeretnénk megszelídíteni, vagy a száraz bőrünket szeretnénk hidratálni. Nem véletlen tehát, hogy ennek a szépségelixírként is számontartott zöldségnek nem csupán az élelmiszer-feldolgozásban van jelentős szerepe, hanem a kozmetikai és szépségipar, valamint a gyógyszeripar is előszeretettel használja.
A hagyma segít megőrizni a szív egészségét
A lila hagyma egyik legfontosabb előnye, hogy bizonyítottan rendkívül hasznos az egészséges szívműködés megőrzésében. A lila hagyma olyan kiváló minőségű flavonoidokkal van tele, melyekről ismert, hogy javítják a szívműködést. Emellett a hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint minimalizálásával segíthet megelőzni a szívbetegségeket. Miután fokozza a vérkeringést, megakadályozhatja a vérrögök kialakulását, ezzel pedig csökken a szívroham és a stroke, vagyis a szélütés veszélye.
Kordában tartja a vércukorszintet
A hagyma alacsony glikémiás indexének köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy a hagymafogyasztás – különösen a nők körében – csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Gyulladáscsökkentő hatása van
Miután a lila hagyma képes megelőzni, valamint a már kialakult gyulladást csökkenteni, a rákos megbetegedés megelőzésében is segítségünkre lehet. Kutatások bizonyítják, hogy a lila hagyma és a vöröshagyma rendszeres használata jelentősen csökkentheti bizonyos rákos sejtek növekedését, továbbá a betegséggel járó tüneteket is enyhíti.
Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
A lila hagyma további előnye, hogy antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, betegség esetén pedig a gyógyulásban. Emellett a lila hagyma hatékony a vírusokkal szemben is.
Csíramentesítő és kórokozókat elölő tulajdonságai miatt gyakran felhasználják szépségápolási termékek összetevőjeként, valamint fontos alkotóeleme az élelmiszer- és gyógyszergyártásnak is.
Nyugtatja a bőrt, és hidratál
A lila hagymát főként hidratáló tulajdonságai miatt alkalmazzák a szépségápolási és a testápolási termékek készítésekor, segíti a haj és a bőr védelmét, illetve regenerálását. Miután a lila hagyma víz- és tápanyagtartalma rendkívül magas, szinte a legtöbb szépségápolási termékben felhasználható, hiszen bizonyítottan puhává és egészségessé teszi a bőrt.
Lassítja az öregedést
A lila hagyma kiváló öregedésgátló, ezért rendszeres fogyasztása csökkentheti az öregedés tüneteit, köztük a ráncokat, a sötét foltokat, a finom vonalakat és a bőrszárazságot. A lila hagyma nagy mennyiségben tartalmazza az úgynevezett kvercetin nevű vegyületet, amely lelassítja a sejtek öregedését.
Nem minden esetben érezzük annyi idősnek magunkat, ahány évesek valójában vagyunk. Ennek az az oka, hogy a hogy a születési és a biológiai életkorunk sokszor eltér egymástól. Ha szeretnéd tudni, hogy a két szám közti különbséget milyen egészségügyi mutatók segítségével tudjuk felmérni, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés