Így előzheted meg az öregedés leglátványosabb jelét magadon

GettyImages-1456638962 (2)

Nagyon sokan csak nyáron fordítanak kellő figyelmet a bőrvédelemre, pedig télen is ugyanolyan indokolt a fényvédők használata, mint a legmelegebb hónapokban. Ennek pedig az az egyik oka, hogy a kutatások szerint a bőröregedés 80 százalékát a napsugarak okozzák.

Ma már jobbnál jobb fényvédő krémek közül választhatunk, ha szeretnénk megőrizni bőrünk egészségét. Sőt, ismertek olyan praktikák, melyekkel akár fokozhatjuk is a fényvédők hatását.

Öregebbnek tűnhetünk a korunknál

Nem szabad spórolni a fényvédővel télen és felhős időben sem. A nyári hónapokban az UV-B ér minket magasabb mennyiségben, míg az UV-A-sugárzás egész évben jelentős, vagyis a káros UV-sugarak egész évben mindennap jelen vannak, ráadásul a felhőzet és az ablakok csak nagyon elenyésző mennyiségüket szűrik meg.

A hó és a jég a káros napsugaraknak akár a 90 százalékát is visszaverheti
A hó és a jég a káros napsugaraknak akár a 90 százalékát is visszaverhetiCasarsaGuru / Getty Images Hungary

Éppen ezért a bőrvédő termékek használata még akkor is ajánlott, ha bent tartózkodunk, mert a fényvédő készítmények megóvnak attól, hogy az ultraibolya (UV) sugarak lebontsák a bőrsejteket, ami fotoöregedést idéz elő.

Azt a folyamatot nevezik így, amikor a bőrben elszaporodnak a szabad gyökök, melyek megtámadják az egészséges sejteket, majd ennek következtében a bőr elkezd ráncosodni. Ez a korai bőrkárosodás, ami a ráncok mellett napfoltokat és egyéb elszíneződést is okozhat, felelős az öregedés látható jeleinek többségéért, és emiatt valaki akár idősebbnek is tűnhet a koránál. Az egyre inkább elvékonyodó ózonréteg miatt csak tovább növeljük a bőrrák kockázatát, ha télen nem viselünk fényvédőt. Ráadásul a hó és a jég a káros sugaraknak akár a 90 százalékát is visszaverheti, ami tovább növeli azok intenzitását, így különösen fontos a bőr védelme.

Melyik fényvédő krém a legjobb télen? 

A legjobb választás, ha télen széles spektrumú fényvédőt használunk, amely véd az UV-A- és az UV-B-sugarak ellen is, és legalább SPF 30-as védelemmel rendelkezik, ami blokkolja a káros UV-sugarak több mint 90 százalékát. 

Ha télen is a szabadban sportolunk, válasszunk magas fényvédelemmel rendelkező krémet
Ha télen is a szabadban sportolunk, válasszunk magas fényvédelemmel rendelkező krémetPhotoLife94 / Getty Images Hungary

A választásnál ügyeljünk arra is, hogy a krém megfeleljen bőrünk egyedi igényeinek is. Például, ha aktívan sportolunk télen is, vagy sok időt töltünk a szabadban akkor is, ha hideg van, olyan fényvédőre van szükségünk, ami egyben verejtékálló is. Ha pedig a hegyekbe megyünk síelni, a magasabb tengerszint feletti magasság miatt válasszunk SPF 50-es vagy magasabb faktorszámú krémet. 

Függetlenül attól, hogy mennyi időt tartózkodunk a szabadban télen, hogy süt a nap vagy felhős az idő, érdemes mindennap fényvédő krémmel kenni a szabadon maradó bőrfelületet.

Erre azért van szükség, mert a kis mennyiségű napsugárzás is összeadódik, és idő előtti öregedést okozhat, ami növeli a bőrrák kockázatát. Ennek elkerülése érdekében a szabadba indulás előtt legalább 20 perccel vigyük fel a bőrünkre a fényvédőt, és ha szükséges, akkor legalább kétóránként használjuk újra. 

Így fokozhatjuk a fényvédő hatását

A fényvédő krémek a ráncok és a pigmentfoltok ellen is védenek
A fényvédő krémek a ráncok és a pigmentfoltok ellen is védenekB2M Productions / Getty Images Hungary

Talán kevesen tudják, hogy a krémekbe rejtett hatóanyagokon túl mi magunk is fokozhatjuk a fényvédők hatását. A titok a C-vitaminban rejlik. Ha nem akarjuk, hogy például pigmentfoltos legyen a bőrünk, akkor a magas faktorszámú krémet C-vitaminos szérummal együtt használjuk. A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns, ami hatékonyan fellép a bőrt károsító szabad gyökök ellen, és ezáltal szinte megduplázza a védelmet.

Ha szeretnéd tudni, hogy a vitaminok hogyan, milyen formában gondoskodnak általános jóllétünkről, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek