Ha kell egy kis energia az agyadnak, ebből egyél egy marékkal, még a rák ellen is véd

GettyImages-1075047312

A legtöbbször úgy gondolunk a dióra, mint a sütemények, a muffinok, brownie-k, a bejgli vagy a reggeli zabkása összetevőjére. Pedig a diónak azon túl, hogy finom az íze, számos egyéb egészségügyi előnye is van.

Ez a ropogós csemege jó hatással van a szív és a bélrendszer egészségére, a vérnyomásra és még a férfiak termékenységére is. Energiával látja el az agyunkat, így az életkor előrehaladtával még nagyobb jelentősége van a fogyasztásának, mellyel akár a rákot is megelőzhetjük.

A dió vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag 

Egy bő marék dió a mezőgazdasági szakemberek szerint 18 gramm jó zsírt, 4 gramm fehérjét, csaknem 2 gramm rostot és a napi mangánszükséglet közel 50 százalékát biztosítja szervezetünk számára. Mindemellett a dió kiváló magnézium-, kálium-, vas-, kalcium-, nátrium- és B-vitamin-forrás. A kutatók több mikroelemet és nyomelemet is azonosítottak a dióban. Ilyen a cink, a bór, a molibdén, a réz, a nikkel és a kobalt.

A dió számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez
A dió számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hozzájárul az egészségünk megőrzéséhezKevinDyer / Getty Images Hungary

Egészséges zsírokat tartalmaz

Közismert, hogy a zsíroknak is vannak egészségesebb változataik. Az egészséges fajták közé tartoznak az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok. A dió az egyik legjobb forrás, ha jó, többszörösen telítetlen zsírforrást keresünk.

A dió a testsúlycsökkentésben is a segítségünkre lehet
A dió a testsúlycsökkentésben is a segítségünkre lehetbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Az alfa-linolénsav vagy az ALA egyfajta ómega-3 zsírsav, amelyről ismert, hogy csökkenti a gyulladást. A dió az ALA fő forrása. A kutatók azt találták, hogy egy hónapon át napi néhány szem dió elfogyasztása után jelentősen javul a szervezet ómega-3-tartalma, emellett hozzájárul a testsúly- és a testzsírcsökkenéshez. Továbbá, ha növeljük az ALA mennyiségét az étrendben, azzal akár 10 százalékkal is csökkentjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az ALA emellett csökkentheti az összkoleszterin-, az LDL-koleszterin-, a triglicerid- és a vérnyomásszintet is, és pozitív hatással lehet például a cukorbetegségre is.

Javítja a bélrendszer és a szív egészségét

A kutatók szerint a dióban lévő bioaktív vegyületek fontos szerepet játszhatnak a bélkörnyezet olyan megváltoztatásában, amely hatással van a betegségek kimenetelére. Egy túlsúlyos, szív- és érrendszeri kockázattal küzdő felnőttek körében végzett hathetes vizsgálat szerint az étrendhez adott dió fokozta a jótékony bélbaktériumok számát, amelyek egészségügyi előnyökkel járnak, beleértve a vérnyomás- és összkoleszterinszint csökkentését is. 

A dió az erek védelmével, a gyulladásos markerek és az oxidatív stressz csökkentésével is jótékony hatással lehet a szív egészségére.

Csökkenti a vérnyomást

Több tanulmány is megállapította, hogy a dió csökkentheti a vérnyomást. A kutatók megfigyelték, hogy a diófogyasztás több előnnyel járt, mint az egyéb élelmiszerrel bevitt, de a dió zsírsavprofiljával megegyező étrend. Az eredmények között szerepelt a központi diasztolés vérnyomás (az a nyomás, amely a szív felé mozog) csökkenése és a koleszterinprofil pozitív változásai. A tudósok szerint ez is bizonyíték arra, hogy egy viszonylag kis étkezésbeli változtatás milyen jelentős szív- és érrendszeri előnyökkel járhat.

Serkenti az agyműködést

Egy tanulmány szerint a diófogyasztás lassíthatja az idősebb felnőttek kognitív hanyatlását. A kutatók véletlenszerűen több mint 600 idős embert vizsgáltak meg. Egy csoportjuknak diót is tartalmazó, egy másik csoportjuknak pedig dió nélküli étrendet állítottak össze. Kiderült, hogy míg a dió nem befolyásolta az egészséges alanyok kognitív funkcióit, az agyi MRI-k kimutatták, hogy a dió nagy hatással volt a szellemi hanyatlásra hajlamos egyénekre.

A dió az idősek kognitív hanyatlását is lelassíthatja
A dió az idősek kognitív hanyatlását is lelassíthatjaJordi Salas / Getty Images Hungary

Kiderült az is, hogy a dióban lévő polifenolvegyületek csökkentik az oxidánsok és a gyulladások mennyiségét az agysejtekben, illetve segíthetnek az új agysejtek kialakításában, valamint fokozzák az agysejtek közötti jelátvitelt. 

De a dió más módon is befolyásolhatja az agyat, például javítja a memóriát.

A dió javíthatja a spermiumok vitalitását

Klinikai vizsgálatok azt igazolják, hogy azok a férfiak, akik legalább három és fél hónapig naponta megettek egy marék diót az úgynevezett nyugati típusú étrend részeként, sokkal intenzívebb élményt éltek át az együttlét során, valamint jelentősen fokozódott a vágyuk.

A dió sperma minőségére gyakorolt hatását is igazolták a kutatók, akik egy kísérlet során bebizonyították, hogy azoknak a férfiaknak, akik diót fogyasztanak, javul a spermiumuk vitalitása. A hímivarsejtek mozgékonyabbak, illetve szerkezetüknél és formájuknál fogva életképesebbek, összehasonlítva azoknak a férfiaknak a spermáival, akik nem fogyasztanak diót.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek