Ezekkel a nyári gyümölcsökkel vigyázz, ha nem akarod, hogy egekbe szökjön a vércukorszinted

GettyImages-1056325764

Az idénygyümölcsöknél keresve sem találhatnánk jobb vitamin- és ásványianyag-forrást. A legjobb hatás elérése érdekében a gyümölcsfogyasztáskor is célszerű a mértékletességre törekedni, ha nem akarjuk, hogy az egekbe szökjön a vércukorszintünk. De vajon melyik gyümölcsöt válasszuk, és abból mennyit együnk?

Nemcsak az ízük, hanem a bennük lévő víz miatt is érdemes gyümölcsöt enni. Pintér Noémi táplálkozási tanácsadó azt javasolja, ha gyümölcssalátát készítünk, háromnál több összetevőt ne használjunk. Hogy miért? A szakembertől erre is választ kaptunk.

Miért fontos, hogy gyümölcsöt fogyasszunk?

Ennek számos oka van. Az elsődleges az, hogy a természet mindig a testünk számára legjobban feldolgozható és hasznosítható formában adja nekünk a vitaminokat és ásványi anyagokat. A táplálkozást illetően rendszerben érdemes gondolkodni. Szervezetünk a számára szükséges anyagokat természetes közegükből képes a legjobban hasznosítani, igaz ez a gyümölcsökben megtalálható tápanyagokra is. A másik, nagyon nyomós ok az, hogy a gyümölcsök úgynevezett strukturált formában, azaz átalakítva, rendezett molekulaszerkezetben tartalmazzák a vizet, amit szintén sokkal jobban képes hasznosítani a szervezetünk. 

A gyümölcsök természetes formában tartalmazzák a vitaminokat és az ásványi anyagokat
A gyümölcsök természetes formában tartalmazzák a vitaminokat és az ásványi anyagokatmomcilog / Getty Images Hungary

Mire figyeljünk, amikor gyümölcsöt választunk?

Mindenképpen Magyarországon honos, szezonális, friss gyümölcsöket válasszunk. Ez igaz a téli és nyári időszakra is. Bár a málna és az eper hamar leérett az idén, most itt vannak a barackfélék, érik a szilva, a szőlő, valamint a görög- és a sárgadinnye is. 

Pintér Noémi táplálkozási szakértő szerint fontos, hogy mindig friss gyümölcsöt együnk
Pintér Noémi táplálkozási szakértő szerint fontos, hogy mindig friss gyümölcsöt együnk

Annak, aki cukorbeteg, mindenképpen el kell hagynia az aszalványokat, mert azoknak nagyon magas a cukortartalmuk. A friss gyümölcsökből is érdemesebb a savanyúbb, rostban gazdagabbakat választani. Ilyen például a málna, a meggy vagy az eper. 

Milyen napszakban fogyasszunk gyümölcsöt? 

Mindenképpen reggel vagy délelőtt ajánlott, hogy elkerüljük az olyan emésztési problémát, mint például a puffadás. 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyors felszívódású szénhidrátok közé tartozó gyümölcsöktől hosszabb ideig érezzük a jóllakottságot?

A gyümölcsök felszívódásán lassít, ha olajos magokkal fogyasztjuk. Általában akad otthon dió vagy mandula, ezekből néhány szemet elcsipegetve egy kis zsír és fehérje is lesz az étkezésünkben, ezáltal pedig teljes értékűvé válik. Így nem is tudunk nagyobb mennyiséget bevinni, mert a gyümölcs nemcsak eltelíti a gyomrunkat, hanem hamarabb is érezzük magunkat jóllakottnak.

Ha gyümölcssalátát készítek, három különböző gyümölcsnél többet nem teszek bele.

Ebből a háromból egy mindig fekete bogyós, például áfonya, berkenye vagy szeder. Van köztük egy édesebb, például szőlő vagy barack, illetve egy savanyú, lehet az meggy vagy alma. Így mind színekben, mind ízvilágban ki tudjuk elégíteni a testünk igényeit, de ami ennél is fontosabb, nem terheljük túl a gyomrunkat. Bár divatos joghurttal enni a gyümölcssalátát, én inkább egy kis fahéjat, citromlevet, citromfüvet, mentát vagy egyéb gyógynövényeket, esetleg gyömbért javaslok ízesítésképpen.

Jobb, ha a gyümölcssalátát fűszerekkel, és nem joghurttal ízesítjük
Jobb, ha a gyümölcssalátát fűszerekkel, és nem joghurttal ízesítjükSimpleImages / Getty Images Hungary

Függetlenül attól, hogy valaki cukorbeteg vagy sem, mindenképpen azt javaslom, hogy kerüljük a gyümölcslevek fogyasztását, pláne azokat, amelyeket a boltban megvásárolhatunk. Igaz ez még akkor is, ha 100 százalékos gyümölcstartalom van a dobozra írva. A gyümölcslevek ugyanis nagyon magas inzulinválaszt indukálnak, ami szélsőségesen ugráló vércukorszinthez, és jelentős többletbevitelhez vezethet azon túl, hogy üres kalóriákat jelent. 

Mennyi gyümölcs fogyasztása ajánlott naponta?

A legfontosabb ismérvként azt mondom, hogy most, amikor rengeteg gyümölcs érik, keressük a kistermelőket a piacon, vásároljunk tőlük olyat, ami frissen szedett, és látványra is jólesik, megkívánjuk, mert a testünk egy csodálatosan hangolt rendszer, és a legtöbbször jobban tudja, mi kell nekünk, mint az agyunk. Döntsünk bárhogyan is, azt mindig tartsuk szem előtt, hogy egy behűtött görögdinnye százszor egészségesebb, mint egy fagyi.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek