Eddig képes tágulni a gyomrod: fizikai határa van

GettyImages-1491633216
Olvasási idő kb. 5 perc

A karácsony és a két ünnep közti időszak, de még a szilveszter is arra csábíthat, hogy a szokásosnál többet együnk. Aki nem tart mértéket, egy idő után kellemetlenül fogja érezni magát, fáj a gyomra, elnehezül mindene. De vajon a jóllakottság hogyan befolyásolja a gyomrunk méretét, egyáltalán mennyit bír ki az egészséges emberi gyomor, hol a határ, és mennyire képes kitágulni?

Amikor degeszre esszük magunkat, gyakran annyira feszül a gyomrunk, hogy úgy érezzük, szétrobban. Vajon tényleg megtörténhet, hogy szétdurran a hasunk? És ha igen, mennyi étel a túl sok?

Már az étel látványa is tágítja a gyomrot

Bár elméletileg lehetséges, rendkívül valószínűtlen, hogy a gyomrunk felrobbanjon a túlságosan sok evéstől. A gyomrunk ugyanis egy kemény szerv, vastag izomfala és bőséges vérellátása van, ennek okán könnyedén kibír akár egy kiadós karácsonyi étkezést is.

A gyomrunk már akkor működésbe lép, ha megérezzük az étel illatát
A gyomrunk már akkor működésbe lép, ha megérezzük az étel illatátHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A gyomornak van egy figyelemre méltó képessége is, miszerint nyomás nélkül is képes megnyúlni nyugalmi térfogatából. Ez azt jelenti, hogy még mielőtt az első falatot a szánkba vennénk, már akár az étel illatára vagy látványára jel érkezik az agyunknak, amely arra ösztönzi a gyomrunkat, hogy készüljön fel az étel befogadására. Evés közben pedig a gyomor megnyúlik, így több hely lesz az ételnek.

Nem véletlenül émelygünk

Az, hogy a gyomrunk mennyit tud nyúlni, egyénenként változó, és számos tényezőtől függ. Egy átlagos emberi gyomor körülbelül egy litert tud befogadni, mielőtt a teltségérzet jelentkezik.

Vannak olyanok, akiknek a gyomra két-négy liter méretűre is megnyúlik.

Ha azonban a nyomás a gyomrunkban jelentősen megnő, hányingerünk lesz, és akár hányhatunk is. Ezek a védelmi reakciók biztosítják, hogy a gyomrunk ne repedjen szét. 

Az émelygés és a hasmenés is a gyomrunk egészségét szolgálja
Az émelygés és a hasmenés is a gyomrunk egészségét szolgáljaM-Production / Getty Images Hungary

Az émelygés korlátoz bennünket a még több evésben, míg a hányás kiüríti a túlságosan teli gyomrot.

Ritkán előfordulhat, hogy a gyomor veszélyes méretűre tágul, amit akut gyomortágulásnak neveznek. Ilyenkor a tápanyagokat a gyomorba szállító erek összenyomódnak, emiatt csökken a véráramlás, ami károsíthatja a szerv nyálkahártyáját, és akár szakadáshoz is vezethet. Ám nagyon kevés túlevés miatt bekövetkezett esetről van tudomásunk. 

Egy alkalommal egy 24 éves törökországi nő kért sürgősséggel orvosi segítséget, miután túlzott mennyiségű gyümölcsöt fogyasztott, és ezután hasfájásra és hányingerre panaszkodott. Egy hasi műtét során kiderült, hogy a gyomra kilyukadt, és közel öt liter, részben megemésztett ételt tartalmazott. Ez a mennyiség egyértelműen meghaladja azt a térfogatot, amelyet a legtöbb emberi gyomor képes befogadni. Az életmentő műtét során eltávolították a túlzásba vitt táplálékot, majd összevarrták a kilyukadt gyomrot.

A gyomor edzhető, de ez nagy kockázatot rejt

Elgondolkodtató azonban, hogy vajon miért nem lyukad ki a versenyszerűen evők gyomra. Joey Chestnut 2021-ben például rekordot döntött azzal, hogy 10 perc alatt 76 hot dogot evett meg egyszerre. A gyomra mégsem nem robbant fel, mert idővel, a folyamatos terhelések következtében megedződött, ezért volt képes ilyen nagy mennyiségű ételt befogadni rövid idő alatt.

Egy átlagos gyomor általában egy litert képes befogadni
Egy átlagos gyomor általában egy litert képes befogadniEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Bizonyos egészségügyi állapotok növelhetik az akut gyomortágulat és az azt követő perforáció kockázatát, beleértve a súlyos vércukorszint-emelkedést, vagy ha a gyomor egy része elzáródik. Bár nem gyakori, de a krónikus étkezési rendellenességek, mint például a Prader–Willi-szindrómának nevezett genetikai betegség, amely állandó éhséget és falást okoz, gyomorrepedést okozhat. Ha nem észlelik időben, ezek a körülmények valóban végzetesek lehetnek. 

Mindezek azonban ritkán előforduló esetek. Az ünnepi asztal körül összegyűlők túlnyomó többsége a túlevés miatt sokkal inkább hasi diszkomfortot, a puffadást, a gyomorégést és emésztési zavar tüneteit tapasztalja. Ahogy arról korábban is írtunk, ezek a tünetek akár gyomorrák jelei is lehetnek.

A borsmentatea és a mértékletesség segíthet

A borsmentaolaj-kapszula és a borsmentatea segíthet megszabadulni a hasi kellemetlenségtől és a puffadástól. A kellemetlenségek elkerülése érdekében sokszor elég, ha kihagyjuk vagy későbbre halasztjuk a desszertet. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az alkohol extra kalóriákat tartalmaz, és megkönnyíti a túlevést.

A gyaloglás pedig nemcsak nagyszerű hangulatjavító és stresszoldó, hanem az étkezés utáni emésztést is elősegíti. Ha az étkezés után nem sokkal lefekszünk, megeshet, hogy gyomorégést vagy savas refluxot tapasztalunk, és lelassítjuk a táplálék mozgását a gyomorból a vékonybélbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek