Így befolyásolják az alvási szokásaid a rák valószínűségét

GettyImages-476804941
Olvasási idő kb. 3 perc

A kutatók azt állítják, hogy ha napközben szundikálunk, olyan, mintha már a vacsora elfogyasztása előtt megettük volna a desszertet. Ráadásul az alvásszakértők szerint ezek a nap folyamán beiktatott szunyókálások befolyásolják a rák kialakulásának kockázatát is.

Egyáltalán nem biztos, hogy a napközbeni fáradtságot egy kis délutáni alvással a legcélszerűbb átvészelni. A tudomány jelenlegi állása szerint jobb döntésnek bizonyul, ha más módszerekkel próbáljuk meg túlélni a nap hátralévő részét.

Van, amikor nem felüdülés, hanem rossz szokás a szunyókálás

A szakértők régóta keresik a választ arra a kérdésre, hogy vajon jót tesz-e nekünk, ha a nap derekán alvással törjük meg az estig hátralévő időt. Meglátásuk szerint egy rövid pihenés adhat némi plusz energialöketet délutánra, de úgy vélik, hogy a túl hosszú szunyókálás összefüggésbe hozható néhány súlyos egészségügyi betegséggel, beleértve a cukorbetegséget és a rákot is.

Ha huzamosabb ideje rosszul alszunk éjszaka, ne délutáni alvással ellensúlyozzuk
Ha huzamosabb ideje rosszul alszunk éjszaka, ne délutáni alvással ellensúlyozzukWestend61 / Getty Images Hungary

Bár a kutatók nem teljesen biztosak abban, hogy az alvás növeli vagy csökkenti-e a rák kockázatát, a napközbeni szundikálást azonban mindenképpen intő jelnek tekintik.

Jól alvóknak egy szunyókálás felüdülés lehet, a rosszul alvók számára azonban a napközbeni pihenés az elégtelen vagy a töredezett alvási szokásaik miatti szükségszerűség.

A kutatók ugyanis megfigyelték, hogy a nappali alvás gyakori az álmatlanságban szenvedő betegeknél. Éppen ezért előfordulhat velük, hogy ha rosszul alszanak éjszakánként, és korán kell kelniük, nem tudnak eleget aludni ahhoz, hogy kipihenjék magukat. Az ilyen ember napközben küszködik azzal, hogy ébren tudjon maradni, és hazaérve kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy szunyókáljon egyet.

Ám ezzel elronthatja az alvási iránti vágyat aznap estére – magyarázzák az orvosok, hozzátéve, hogy ez súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Így befolyásolhatja az alvás a rák kockázatát

Az elégtelen alvás növelheti a rák kialakulásának kockázatát, az álmatlanság tünetei pedig megnövelhetik a rákos betegek halálozási kockázatát. Mindezt kutatások is igazolják. Tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a rossz alvási szokások és a tüdőrák, valamint a mellrák között szoros összefüggés van.

A rossz alvási szokások betegségekhez, egyebek között tüdőrákhoz vezethet
A rossz alvási szokások betegségekhez, egyebek között tüdőrákhoz vezethetGetty Images / Getty Images Hungary

Ennek pedig az oka, hogy az alvási problémák immunrendszeri zavarokhoz, gyulladásokhoz és cirkadiánritmus-zavarokhoz vezethetnek.

Az orvosok előtt ismert az is, hogy a daganatsejtek éjszaka lehetnek a legaktívabbak, ez pedig arra utal, hogy a rák kialakulásának és fejlődésének kritikus cirkadián eleme van.

Ennek ismeretében nem valószínű, hogy a délutáni szunyókálással vehetjük fel a leghatékonyabban a küzdelmet a rák kialakulásával szemben.
Az orvosok hangsúlyozták: egy egészséges ember esetében, akinek nincsenek gondjai az éjszakai alvással, továbbá zavartalanul működik az alvási és ébrenléti ciklusa, egy rövid napközbeni pihenés nem árthat meg, sőt, esetében akár potenciálisan csökkentheti is a rák kockázatát. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek