A puffadás és a gyomorégés a rák jele is lehet: erre figyelj

GettyImages-1245624604
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy csomó észlelése a mellben, rendellenes vérzés vagy ok nélküli fogyás – ezek mind-mind a rák jól ismert jelei. De sok más, néha talán szokatlannak egyáltalán nem nevezhető tünetek is vannak, melyekről nem is gondolnánk, hogy daganatos sejtek szaporodnak a szervezetünkben.

A vacsora közben vagy után jelentkező emésztési problémák, a puffadás, a gyomorégés nem csupán a savas reflux tünete, hanem akár a gyomorrák vagy a nyelőcsőrák oka is lehet. Érdemes ezért nem legyinteni, hanem komolyan venni a panaszokat.

A rák sok esetben gyógyítható

Több mint kétszáz rákfajta létezik, nagyon sok lehetséges tünettel, melyeket lehetetlen mind ismerni. Éppen ezért fontos, hogy a témában megszülető újabb és újabb kutatási eredmények minél szélesebb körben ismertek legyenek, hogy minél többen értesüljenek a daganatra utaló lehetséges jelekről. A rák korai felismerésével ugyanis nagyobb esély van a betegség sikeres kezelésére és a gyógyulásra.

Fontos, hogy a rák tüneteit és a betegséget időben felismerjük
Fontos, hogy a rák tüneteit és a betegséget időben felismerjükSDI Productions / Getty Images Hungary

Mindemellett az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy ha megváltozik a szervezetünk normális működése, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy baj van az egészségünkkel. Ettől függetlenül, ha rendellenes vagy elhúzódó tüneteket tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulni.

Ezek a rák kevésbé nyilvánvaló jelei

A daganatos megbetegedés egyik kevesek által ismert tünete vacsora közben is észrevehető. Az orvosok arra figyelmeztettek, hogy a tartós emésztési zavar vagy gyomorégés, a mellkasban fellépő kellemetlen érzés, melyet a gyomorsav a torok felé haladva okoz, nyelőcsőrák vagy gyomorrák jele lehet. A súlyosbodó gyomorégést azonban bizonyos ételek vagy italok, illetve a dohányzás vagy terhesség is előidézheti.

A tartós emésztési zavar is lehet a rák egyik jele
A tartós emésztési zavar is lehet a rák egyik jeleKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Ha azonban a tünetek tartósnak bizonyulnak, orvoshoz kell fordulni, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy nincs ok az aggodalomra. Az alkalmankénti savas reflux ugyanis normális lehet, de ha nem múlik el, akkor felmerülhet a nyelőcsőrák vagy a gyomorrák gyanúja. 

Intő jel lehet a puffadás is

Egy másik ráktünet, amely ugyancsak evés közben jelentkezhet, az a puffadás, melyet általában szintén nem szoktunk komoly tünetként kezelni, hiszen okozhatja akár egy sokaknál jelentkező gyomor-bél rendszeri betegség, például az irritábilisbél-szindróma (IBS) is.

Ám ha egy héten valaki több napon át puffad, szintén érdemes a panasszal orvoshoz fordulni.

A megduzzadt gyomor oka lehet akár petefészekrák is, de ritka esetekben a puffadást egyéb rákos megbetegedések is okozhatják, ilyen például a bél-, a gyomor-, a hasnyálmirigy- és a méhrák.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek