Így csempészd be a fogyókúrádba a kedvenc nasid

GettyImages-169816834

Nem szeretnéd tönkretenni a fogyókúrád, mégis vágysz az édességekre és a nassolnivalókra? Ha jól és okosan csinálod, nem kell lemondanod a kedvenc nasidról akkor sem, ha épp a bikinialakra gyúrsz.

A fogyókúra szót meghallva gyakran az önsanyargató, kínzó, számolgatásokkal és lemondásokkal teli keserves diéták jutnak az eszünkbe. Ez néhány divatos és gyors eredményt ígérő módszerre igaz is, azonban ezek a kitűzött határidő lejárta után sokszor épp az ellenkezőjét érik el: a gondosan megtervezett és felépített mintahetek végeztével, amikor szabad kezet kapunk, bizony el-elcsábulunk a kedvenc édességünk, a puha és meleg friss péksütemények, vagy éppen a csipszek és rágcsálnivalók felé, melynek egyenes következménye, hogy egy idő után a kiinduló állapotnál jóval többet mutat a mérleg nyelve.

Annak érdekében, hogy ezt a kellemetlen és haszontalan jojóeffektust elkerüljük, a rövid idő alatt villámgyors eredményt ígérő csodadiéták és módszerek helyett érdemesebb egy okosan és tudatosan összeállított, folyamatosan tartható egészséges étrendre (és életmódra) áttérni.

Az egészséges étrendbe szinte minden belefér, a lényeg, hogy két szempontot minden esetben tarts szem előtt: nem mindegy, mikor, és nem mindegy, mennyit eszel.  

Ennek megfelelően a nassolnivalóknak is helye van az egészséges táplálkozásban, de néhány dologra mindenképpen figyelj:

  • Először is gondold végig, hogy melyek azok az édességek vagy sós ropogtatnivalók, amelyekről nem szeretnél lemondani (akár le is írhatod, miket szeretsz), így máris tudatosabban nyúlsz majd hozzájuk.
  • Amennyiben inkább édesszájú vagy, gondold át, hogy milyen jellegű édességeket szeretsz. Gondold végig, hogy tudnád-e ezeket helyettesíteni egészségesebb alternatívákkal. Például: csoki helyett magas kakaótartalmú étcsoki, habos sütemény helyett gyümölcsösebb desszert, édes kekszek helyett magas rosttartalmú cukormentes aprósütemény, édesség helyett gyümölcs.
  • Ha semmiképpen nem szeretnél lemondani az édes nasiról, tervezd az étrendedbe a reggeli vagy délelőtti időszakokra. Így előtted áll az egész nap, hogy ledolgozd azt a plusz kalóriát/szénhidrátot, amelyre inkább csak a lelkednek volt szüksége. 
  • Ha gyengéid az omlós, friss péksütemények (semmiképp ne ez legyen a reggeli!), keress magasabb rosttartalmú változatokat. Vegyél belőlük kisebb méretűt, és mindig megfelelő rosttartalmú főétkezés után, desszertként fogyaszd (ezt is inkább a napod első felében).
Ha nagyon vágysz az édes ízre, gondolkodj inkább gyümölcsökben
Ha nagyon vágysz az édes ízre, gondolkodj inkább gyümölcsökbenRocky89 / Getty Images Hungary
  • Válassz cukormentes fagyit, jégkrémet, a fogyasztását időzítsd közvetlenül reggeli/tízórai/ebéd utánra.
  • Ha a sós ropogtatnivalókról nem szeretnél lemondani, keress ízletes rostokban gazdagabb alternatívákat: kölesgolyó, zöldségcsipsz, olajos magvak, csíkokra vágott sárgarépa.
  • Készíts saját kezűleg édes vagy sós nasikat. Próbálj ki alacsonyabb energia-, illetve szénhidráttartalmú édesítőszereket, süss saját magvas ropit, szeletelj zöldségcsipszeket… Bátran kísérletezz!

Ha végre elkezdesz „nemdiétázni”, hanem életmódot váltani, észre fogod venni, hogy mennyivel egyszerűbben és gyorsabban olvadnak majd le rólad a kilók, ahelyett, hogy az állandó görcsös fogyókúrázással és folytonos mérlegeléssel hátráltatnád és visszafognád ezt a tulajdonképpen természetes folyamatot. Attól, hogy meghatározott kereteken belül, de szabadon ehetsz és élhetsz, nemcsak a tested, hanem a lelked is megnyugszik majd, és újra élvezni tudod a mindennapi apró örömöket, csodás pillanatokat.

(A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra