Csontritkuláshoz vezethet, ha így próbálsz lefogyni

Diósi Szilvia
GettyImages-1740763288

Főleg így nyár előtt egyre többen szeretnének formába lendülni, és lefogyni. Azonban a gyors fogyásnak komoly mellékhatása is lehet.

Akin felesleg van, szeretne tőle minél gyorsabban megszabadulni. Érhető, hiszen mélyen belénk táplálták azt a társadalmi elvárást, hogy egy bizonyos súly felett, kicsit testesebben már nem vagyunk szépek, kívánatosak. És bár a gyors fogyás rövid távon lehet, hogy kellemes következményekkel jár, azonban hosszú távon negatívan befolyásolja az egészségünket.

Komoly problémát okozhat a fogyás?

Egyre fontosabbnak tartjuk az önelfogadást, és talán az is egyre inkább elterjed, hogy a szépség relatív. Azonban még mindig sokan szenvednek attól, hogy szeretnének minél hamarabb megszabadulni a plusz kilóktól. Szerencsére egyre többet beszélnek arról is, hogy nemcsak a túlsúlynak, hanem a fogyásnak is vannak egészségügyi kockázatai.

Nemrég Jameela Jamil színésznő az Instagramon tért ki arra, hogy milyen súlyos következményei lettek annak, hogy évekig tartó extrém fogyókúrát tartott, mindez károsította a csontsűrűségét.

Annyit beszélgetünk arról, hogy milyen veszélyei vannak annak, ha valaki túl sokat eszik, de nagy a csend akörül, hogy milyen következményekkel jár hosszú távon, ha valaki túl keveset eszik

– írta Jamil. Hozzátette, hogy 20 évnyi extrém fogyókúra miatt károsodott a csontsűrűsége, és most komoly fájdalommal küzd.

Jameela Jamil színésznő csontsűrűsége csökkent a fogyástól
Jameela Jamil színésznő csontsűrűsége csökkent a fogyástólNeilson Barnard / Getty Images Hungary

Miért gond a csontsűrűség csökkenése?

A csontsűrűség az egészség fontos mérőszáma, leginkább a változókorba lépő nőknek szokták javasolni, hogy szedjenek vitaminokat a csontritkulás megakadályozására, egyébként nem nagyon esik erről szó a hétköznapokban. A csontsűrűség azt jelenti, hogy mennyi ásványi anyag van jelen a csontjainkban. Vagyis ha nagyobb a csontsűrűségünk, az általában azt jelenti, hogy a csontjaink sűrűbbek és többnyire egészségesebbek, ellenállóbbak a törésekkel szemben. Ha kisebb a csontsűrűség, az azt jelenti, hogy nagyobb a veszélye a csonttörésnek.

A csontsűrűségünk 25 éves korunk körül éri el a csúcspontját, aztán jó esetben ezt az értéket meg tudjuk tartani a középső életszakaszunk nagy részében, egészen az 50 év körüli életkorunkig. Mert utána például a menopauza részeként, de az öregedés miatt is elkezdjük elveszíteni. Ez az egyik oka annak, hogy az idősek esetében nagyobb problémát okoznak az esések, melyeknek combnyak- vagy más csonttörés lehet a következménye. A csontsűrűség-vizsgálatot általában 65 éves kortól végzik el, bár a változókorba lépett nőknek már ennél korábban is ajánlott.

A csontsűrűség és a fogyás kapcsolata

A fogyás sokat árthat a csontsűrűségnek, de az extrém fogyás és a gyors eredményt hozó diéták a legkárosabbak.

A kutatások azt mutatják, hogy a sűrűség csökkenése kevésbé drasztikus azoknál, akik mérsékelt mennyiségű súlyt veszítenek egészséges módon. De még ekkor is előfordulhat, ugyanis a fogyás nem kizárólag a zsírt érinti, egy része mindig izom és különösen a menopauzában lévő nők esetében csont lesz. Nemcsak a diéták, hanem a túlzott testmozgás is potenciálisan negatív hatással van a csontsűrűségre. A rendellenes táplálkozásból vagy orvosi beavatkozásból, például gyomorbypassból eredő extrém fogyás is negatív hatással lehet a csontsűrűségre.

Az extrém fogyás és a gyors eredményt hozó diéták a legkárosabbak az egészségre
Az extrém fogyás és a gyors eredményt hozó diéták a legkárosabbak az egészségreizusek / Getty Images Hungary

Így fogyhatsz egészségesen

Megfelelő odafigyeléssel azért lehet fogyni anélkül is, hogy komoly kárt tennénk a csontsűrűségünkben. Meg kell találni az egyensúlyt a testmozgás és a diéta között. Ha az edzés a folyamat során végig jelen van, kevesebb izmot és csontot veszítünk, mintha csak a kalóriabevitelt korlátoznánk, vagy csak az étkezés csökkentésével fogynánk. A legbiztonságosabb az ellenállásos edzés. A táplálkozás szintén nagyon fontos a csontok egészségéhez, a megfelelő kalcium-, D-vitamin- és fehérjebevitel biztosítása elengedhetetlen.

Szakértők szerint az egészséges fogyás körülbelül heti fél kilótól egy kilóig terjedő mértékű lehet. Azonban a testsúly ingadozása (a súlyvesztés és a súlygyarapodás újra és újra) hajlamos megterhelni a szervezetet. A fogyáshoz használt gyógyszerek is csökkenthetik a csontsűrűséget és az izomtömeget.

Nem is gondolnád, hogy a túl sok futással éppen az ellenkezőjét érheted el a kívánt fogyásnak, ebben a cikkünkben elmondjuk, miért. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek