Ez az egykor tiltott gabonaféle védi a szemet és csökkenti a gyulladást

GettyImages-85651031
Olvasási idő kb. 5 perc

Kutatások szerint a tiltott rizsnek is nevezett fekete rizs meglepően hatásos eszköz lehet egészséged védelmében.

Az Oryza stativa fajhoz tartozó fekete rizs, amelynek további fajtái az indonéz fekete rizs és a thai fekete jázminrizs, évezredek óta fontos része az ázsiai étrendnek. A hosszú, közepes és rövid szemméretben is elérhető, enyhén édes, diós ízű, kissé rágós állagú, egzotikus lilásfekete árnyalatú rizsfaja a korai kutatások szerint még az áfonyánál is erősebb antioxidáns, így csökkenti a gyulladást, erősíti az immunitást és védelmet nyújthat az olyan krónikus betegségekkel szemben, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség vagy a rák.

Miért nevezik tiltott rizsnek?

Az elnevezés onnan ered, hogy a hagyományos kínai orvoslásban régóta alkalmazott fekete rizs fogyasztása egykor a gazdagok és hatalmasok kiváltsága volt, akik egészséget és hosszú életet reméltek tőle.

Senki másnak nem volt szabad ennie belőle.

Szerencsére a fekete rizs azóta széles körben is elérhetővé vált, így szerteágazó egészségügyi előnyeiből már mindenki részesülhet.

A fekete rizs fontos szerepet tölt be az ázsiai gasztronómiában
A fekete rizs fontos szerepet tölt be az ázsiai gasztronómiábanHuizeng Hu / Getty Images Hungary

Mitől fekete?

A fekete rizs különösen gazdag antocianinokban. Ezek a pigmentek nemcsak a fekete rizs, a padlizsán, az acai bogyó, az áfonya és a konkord szőlő sötét színéért felelősek, hanem erőteljes hatású antioxidánsként működve védik a sejteket a károsodástól.

1. Tele van tápanyagokkal

A fekete rizs rengeteg értékes tápanyagot, köztük E-vitamint, kalciumot, káliumot, illetve más rizsfajtáknál több fehérjét, rostot és vasat tartalmaz, emellett pedig aminosavakban, különféle antioxidánsokban és zsírsavakban gazdag.

Viszonyításként, egy adag (100 gramm) fekete rizs 2,4 milligramm vasat tartalmaz, ami több mint a tízszerese a dúsítatlan fehér rizsben lévő mennyiségének.

2. Támogatja a szem egészségét

A fekete rizsben található karotinoidok fontos szerephez jutnak a szem sejtjeinek védelmében – különösen a retina vonatkozásában. Az antioxidáns hatású karotinoidokról azt is kimutatták, hogy csökkentik az ultraibolya (UV) sugárzás potenciálisan káros hatásait és megakadályozzák a rákos sejtek növekedését.

Az antocianinban előforduló E-vitamin a szem, valamint a bőr egészségét és az immunrendszert is támogatja.

3. Szabályozza a vércukorszintet

Antioxidánsainak és a fitokemikáliáknak köszönhetően a fekete rizs javítja az inzulinérzékenységét. Ez azt jelenti, hogy lelassítja a szervezet cukorfelvételének sebességét, illetve csökkenti a vércukorszintet.

Rendkívül gazdag forrása az antioxidánsoknak
Rendkívül gazdag forrása az antioxidánsoknakSilamanee Charoenpak / Getty Images Hungary

4. Véd a krónikus betegségekkel szemben

Mint ismert, az olyan erős antioxidánsok, mint az antocianinok, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, javítják az agyműködést, és semlegesítik a sejtkárosító hatású szabad gyököket, amelyek rákos megbetegedések forrásai lehetnek.

A fekete rizsben lévő fehérjék és rostok pedig javítják az emésztőrendszer egészségét, továbbá elősegíthetik a fogyást.

5. Csökkenti a gyulladást

A fekete rizs növényalapú tápanyagai és antioxidánsai hatékonyan csökkentik a gyulladást, így szerepet játszhat az olyan gyulladásos állapotok tüneteinek enyhítésében, mint az ekcéma vagy az ízületi gyulladás.

Jár valamilyen kockázattal a fogyasztása?

Bár a fekete rizs általánosságban biztonsággal fogyasztható, tudni kell, hogy a többi rizsfajtához hasonlóan arzént tartalmazhat. Főzése előtt ezért érdemes alaposan átöblítened és beáztatnod.

Fogyasztásánál a mértékletességre kell törekedni, mert nagyobb mennyiségben gyomor-bél rendszeri panaszokat, így például gyomorrontást, puffadást vagy gázképződést okozhat.

Glutént viszont nem tartalmaz, így a cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedők számára is bátran ajánlható.

Finom és tápláló ételek készíthetők belőle
Finom és tápláló ételek készíthetők belőleJoan Ransley / Getty Images Hungary

Hogyan érdemes fogyasztani?

Rágós állaga miatt a fekete rizst célszerű legalább 30-60 percre beáztatni felhasználása előtt. Ezután ugyanúgy készíthető el, mint a többi rizsfajta, bár főzése hosszabb időt, 30–60 percet vehet igénybe.

A nyers fekete rizst hűvös, száraz, sötét körülmények között, légmentesen zárható edényben érdemes tárolni – így akár fél évig is eláll. A főtt rizs ezzel szemben a hűtőben tárolandó, ahol 3–5 napig tartható el.

A fekete rizs elsősorban köretként használatos, de diós íze miatt jól illik számos levesbe, salátába vagy akár desszertekbe is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek