Sokan így próbálják megmenteni beázott mobiljukat, de kiderült, hogy az elterjedt gyakorlat károsíthatja a készüléket.
A kánikulában leginkább a szalmonellafertőzés veszélyeire hívják fel a figyelmünket. Ám egy ártalmatlannak tűnő alapanyag, a rizs is okozhat bajokat.
Ezt a páratlanul gazdag tápanyagtartalmú gabonafélét egykor csak a hatalmasságok fogyaszthatták, de ma már te is élvezheted előnyeit.
A háromból kettőt nem kell megmosni. Te tudod, hogy melyek ezek?
Ha azt akarod, hogy sokáig friss maradjon a rizs, a tárolásnál fontos, hogy betartsd ezt a néhány szabályt.
Ha a vércukrunk lezuhan, mi elkezdünk vágyakozni a fagyikákra, kekszekre és harmadik tortaszeletekre. Íme egy trükk a bosszantó sóvárgás ellen.
A rizsporos parókába bújt egércsaládtól hosszú utat tett meg az emberiség a pink punksörényig.
Mitől lesz gyors a zacskósnak is nevezett gyorsrizs? És vajon megéri az árát? A szakértő válaszol.
Ha marad délről egy kis rizs, amit a hűtőben tartottál, semmi okod arra, hogy kidobd, csak arra érdemes figyelned, hogy a legtökéletesebben melegítsd.
Mitől fehér az egyik, és mitől barna a másik, illetve melyik az egészségesebb? A szakember válaszol.
Egy kicsit ázsiai hangulatban készült nálunk ez a fogás, ami annyira szokatlan, hogy a köreten nem is érdemes sokat gondolkodnod mellé. Tökéletesen elég hozzá egy adag naan, vagy épp párolt rizs.
Kedvenceink azok a zero waste fogások, amiknek „második felvonása” sem véleményes, éppenhogy ehető saláta vagy leves, hanem határozottan felveszi a harcot eredeti verziójával. Nálunk az ebédről maradt köretből készült vacsorára ez a remek rizs, ami nemcsak versenybe szállt köretként tálalt önmagával, de simán el is verte az ízek versenyében.
Nálunk egy kis kéksajt is kerül bele, így lett tele igazán izgalmas, őszi aromákkal. Ha még tovább fokoznád az izgalmas ízeket, egy marék vörösszőlőt és néhány szelet fügét is adj hozzá.
Bármilyen ragu mellett isteni lesz ez a különleges fogás, ami még akkor is nagyon elegáns, ha épp maradék rizsből készült. Egy fűszeres, jó csípős indiai curry például verhetetlen vele.
Még egy remek rizses fogás, amiben az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészítheted belőle saját specialitásod a kedvenc hozzávalóiddal. Maradékmentésre is remek, ha épp gomba van otthon, abból is kerülhet bele, de nem lesz rosszabb a borsótól vagy a reszelt sajttól sem.
Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.
Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.
Ha többségében hagyományos alapanyagokból készítenél valami nagyon különlegeset, ezt az egyszerű thai fogást próbáld ki!
Vannak olyan napok, amikor az ember csak olyasmit dobna össze, amit egyszerűen be kell tenni a sütőbe vagy lábosba, és az étel elkészíti saját magát. Ez a fűszeres rizs sem egy bonyolult fogás, és önmagában is remek, ha pedig egy kicsit jobban feldobnád, akkor húsrajongóknak néhány szelet bacont kockázz fel és azzal pirítsd össze.
Egy igazán klasszikus nyári fogás, aminek a tetejéről nem hiányozhat néhány szelet citrom és egy nagy csokor friss petrezselyem.
Ha húst vagy halat is ennél mellé, egy szelet fokhagymás csirkemell vagy halszelet éppen elég. Könnyen összedobható és gyors nyári fogás, ami a citromtól lesz igazán izgalmas.
Melyik is az Arborio? A hosszúkás a menzáról? A ragacsos, ami a szusiba kell, vagy az ovális, ami a rizottóhoz? Most kiderül.
Egy kevés fehérbor, jó sok vaj és egy nagy adag zöldségalaplé, és máris tökéletes lesz a rizottód, főleg, ha nem mulasztod el folyamatosan kevergetni, hogy igazán krémes legyen a végeredmény.
Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.
Rizsből is készíthetsz salátát, amit akár hidegen, akár langyosan is tálalhatsz. A lényeg, hogy ne maradjon másnapra belőle, mert a főtt rizs könnyen romlani kezd. Ha ezt a fogást készíted el, a salátádnak nem sok esélye marad megérni a másnapot – a balzsamecetes paradicsommal, mozzarellával és rukkolával klassz, könnyű fogás lesz belőle. Ha egy kevés hallal ennéd, egy adag tonhalkonzervet is keverj bele.
Kérdés, hogy hívhatjuk-e még ezt a salátát tabboulehnek, de végül is nem a neve a legfontosabb, hanem az, hogy a petrezselyemmel jól feltuningolt fogásba most egy kevés tojás is került, és ha még izgalmasabbá tennéd, a gránátalmát se hagyd ki belőle.
Még egy olyan fogás, amihez nem kell külön főznünk a vega, diétázó családtagoknak és vendégeknek. Egy kevés sajtkrémmel megkent pirítóssal izgalmas és laktató fogás, amit naná, hogy húsok mellett is bevethetsz.
Ha egyszer kipróbálod ezt a trükköt, többé nem is akarod majd máshogy csinálni.
Wokban hevítés, olajjal összesütés, forrázás, újrapárolás vagy mikrózás? Mutatjuk a legegyszerűbb trükköt a rizs felmelegítésére.
A gazdag leveseket azért szeretjük, mert jó kis munkahelyi fogás lehet belőlük úgy, hogy nem nehéz egészségessé varázsolni őket. Ebbe nálunk mindig olyan zöldség kerül, amiből éppen van a hűtőben – a borsótól a karalábéig mindennel működik.
Ha te is szereted a főtt gesztenyét, törd össze és adj belőle egy kis adagot ehhez a rizottóhoz. Ha maradt otthon cukormentes, natúr gesztenyepüréd, azt is elhasználhatod ehhez a fogáshoz.
Azért azt kár lenne tagadni, hogy az életmódváltás napjait nem könnyíti meg, ha a harmadik héten is ugyanaz a csirkemell kerül az asztalra rizzsel és zöldségekkel. Lehet ez az alapanyag is izgalmas, csak kell mellé egy kevés fehérbor és erdei gombák.
Ne csak köretként gondolj a rizsre – desszerteket és akár egy jó levest is készíthetsz belőle. Ez a gyors változat nálunk egy kevés tejszínnel, citrommal, tárkonnyal és friss, napon szárított sonkaszeletekkel készült.
Apa és lánya közösen viszi az alföldi rizsbizniszt. Már saját rizsfajtájuk is van.
Édességek is készülhetnek rizsből, és ha szereted a rizskochot vagy gyümölcsrizst, ezt a klassz tortát is érdemes kipróbálnod. Télen mézeskalácsfűszerekkel és aszalt gyümölcsökkel dobd fel.
Ha van otthon egy is adag garnéla, ezt a fogást érdemes feldobnod vele. Hóvégi változatban a legjobb, ha egy kevés füstölt vagy olajos hallal készíted el.
Ha van otthon egy kevés garnéla vagy más tengeri herkentyűk, azokkal érdemes megpakolnod a tetejét, ha pedig nincs, vegetáriánus vacsoraként is remek ez az egyszerű, tojásos-rizses főétel.
Nem állítanánk, hogy a rizs unalmas köret (de), ám annyi biztos, hogy tökéletesen alkalmas szinte bármilyen ízesítésre és fűszerezésre, mert nem fogja elnyomni a vele elkevert zöldségek és fűszerek ízét.
Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.
Nem túl költséges, de annál izgalmasabb ez a fogás, ami a csirke-rizs kombináció egyik afrikai változata. Néhány új fűszer, és máris kevésbé magyaros, sokkal inkább afrikai hangulatú lesz az ebéded.
Bontsatok mellé egy spanyol Cavát, készítsetek hozzá citromos tiramisut, és kész is a mediterrán fúziós est, ami akár a nyolcadik emeletre is becsempész egy kevés tengerpartot.
Utánajártunk, igaz-e, hogy fogyasztása gyomorbántalmakat és egyéb, súlyosabb tüneteket is okozhat.
Egy jó kis nyári desszert, amihez nem kell tésztát gyúrnod vagy bekapcsolnod a sütőt. Elég egy gazdag tejberizst megfőzni és mellé a grillen néhány szilvát megpuhítani.
A paradicsomtól a krémes körtelevesig jó helye lesz leveseidben ezeknek a gombócoknak, amik ráadásul vannak annyira tartalmasak, hogy kiváltsanak egy nyári vacsorát azokon a napokon, amikor inkább csak valami könnyűt ennél.
A narancs aromája olyan extra az egészben, amitől úgy lesz izgalmasabb ez a fogás, hogy nem kellett semmi extra, csak egy kis narancsszörp és egy bionarancs héja.
Persze hogy málnaszörppel a legfinomabb, de dobogós második helyre is kerülnie kell az egyik változatnak. Forró karamellszósszal és friss barackszeletekkel tálald.
Áztatni, vagy nem áztatni? A kérdés továbbra sem hagyja nyugodni az emberiséget.
A rizses hússal nem tudsz mellényúlni és még finomabb lesz, ha az elkészült ételbe egy nagy adag frissen összevágott petrezselyem, snidling és egy kevés zöldség is kerül.
Az egyik állandóan felmerülő konyhai kérdésre most megadjuk a választ.
És a citrom is épp annyira kell, mint a rizs.
2 vármegye széllökések, 10 pedig havazás miatt érintett: a hó mennyisége jelentős lehet.
A hatalmas lyukhoz még csak hasonló sincs a Földön: akkora, hogy még az űrből is látszik.