Néhány évvel ezelőtt robbant a bomba: a rizs kimondottan veszélyes étel, ha nem megfelelően készíted el. Az élelmiszernek ugyanis sok esetben rendkívül magas az arzéntartalma, amely a szervezetbe kerülve növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, de gyermekek esetében akár fejlődési rendellenességekért is felelhet.
Nem csak az arzéntartalma veszélyes
Hogy az arzéntartalmat csökkentsd, érdemes a főzés előtti éjszakára beáztatni a rizst, majd alaposan leöblíteni. Más szakértők azt javasolják, hogy miután ezt megtetted, az első forrást követően öntsd le a rizsről a vizet, mosd át, és úgy tedd fel újra főni.

Ám ha minden óvintézkedést megtettél, akkor is nagyon oda kell figyelni, hogy a későbbiekben hogyan kezeled az elkészült rizst, ugyanis egy olyan baktérium telepedhet meg rajta, amely ételmérgezést okozhat. Ráadásul – mint sok más esetben – az újramelegítés itt nem segít.
Tegyük hűtőbe, hogy ne legyen mérgező a rizs
Sok háztartásban – teljesen természetes módon – az ebéd, vacsora maradéka a hűtőbe kerül, hogy aztán másnap felmelegítve eltűnjön az utolsó morzsa is. Létezik azonban olyan élelmiszer, aminek – bármennyire is fontos, hogy a környezettudatosság jegyében ne dobj ki ételt – nem javasolják az újramelegítését. Ez pedig a rizs.
„A rajta lévő bacillus cereus ugyanis szobahőmérsékleten hőálló toxinokat hoz létre, amelyek nem pusztulnak el a főzés, melegítés során, sőt, a magas hőmérséklet valójában feléleszti őket” – állapította meg Jennifer J. Quinlan élelmiszer-mikrobiológus, a philadelphiai Drexel Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora.
Két óránál tovább ne hagyjuk az elkészült rizst a konyhapulton, 30 Celsius-fok felett pedig ez az idő egy órára csökken. Ám a hűtőben sem tárolható a végtelenségig: négy nap után inkább dobjuk ki, mint hogy ételmérgezést okozzon.
Hogy megelőzd a betegség kialakulását, az elkészült rizst ne hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, hiszen így tud benne elszaporodni a bacilus. Bár sokat hallottuk, hogy a hűtőbe nem szabad meleg ételt tenni, ám szakértők szerint a rizs ezalól kivétel, hiszen így tudjuk megelőzni a fertőzést, amely akár órákon belül is jelentkezhet, és hasmenéssel, hányással jár.

Egy felnőtt, egészséges ember számára könnyen átvészelhető a betegség, de időseknél, kisgyermekeknél, kismamáknál és azoknál, akiknek valamilyen okból le van gyengülve az immunrendszere, komoly problémákat okozhat.
Van, hogy csak az orvos segíthet
Ha megtörténik a baj, és megjelennek az ételmérgezés bosszantó tünetei, gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről, igyál sok teát, illetve az izotóniás italokat, hogy pótold az elveszített ásványi sókat. Idővel aztán jöhetnek a megszokott diétás ételek: egy kevés – nem zsíros vagy tejszínes – leves, tört burgonya, de semmiképpen ne rizs. Az antibiotikumok ilyenkor sajnos nem segítenek, hiszen a bacillus cereus esetében nem baktériumok okozzák a tüneteket, hanem a baktérium által termelt toxin.

A méreganyag általában 24–48 óra alatt kiürül a szervezetből, és enyhül a hasmenés, hányás, ám ha tovább is fennállnak, vér van a székletben vagy a hányásban, vagy a kiszáradás tüneteit produkálja a beteg, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés