A kutatás eredményét ismerve érdemes kétszer is meggondolni, valóban megéri-e gyorséttermi ételekkel csillapítani éhségünket. Kiderült ugyanis, hogy az egészségtelen ételek, azon belül is a többszörösen feldolgozott élelmiszerek milyen negatívanbefolyásolják a várható élettartamot.
A kutatók csaknem hatezer ételt vizsgáltak
A Michigani Egyetem kutatói pontosan kiszámították, hogy a népszerű többszörösen feldolgozott élelmiszerek mennyi időt vesznek el egy ember életéből.
Azonban a kutatás nemcsak rossz hírekkel szolgált, a tudósok azt is megállapították, hogy bizonyos halfajták elfogyasztása akár 10 perccel is meghosszabbíthatják életünket.
A kutatás több mint 5800 élelmiszerre terjedt ki, amelyeknél a szakember megvizsgálták a bennük lévő adalékanyagok, valamint az olyan mikro- és makrotápanyagok mennyiségét, mint például a zsír és a cukor.
Minél előbb szükség lenne életmódváltásra
Az orvosok szerint számos bizonyíték van arra, hogy egészségünk javítása érdekében mindenképpen szükség van az étrendi változtatásra, miután az elfogyasztott élelmiszerek nagy százaléka többszörösen feldolgozottnak számít. Ezek tele vannak adalékanyagokkal és potenciálisan káros összetevőkkel.
Számos tanulmány talált már összefüggést a többszörösen feldolgozott ételek és a rákos megbetegedések, valamint a korai halálozás kockázata között.
Ezek az életek veszik el a legtöbb időt életünkből
A tanulmányban elemzett élelmiszerek skálája igen széles volt, érintette a feldolgozott húsokat és az édességeket, valamint az egészségesebb ételeket is.
A kutatók azt találták, hogy a legjobban – 36 perccel – a hot dog rövidíti meg életünket, miután tele van nitritekkel és nitrátokkal, amelyek az étel tartósítására szolgálnak, és kutatások szerint hozzájárulnak a vastagbélrák kialakulásához. Ezt követik a pácolt húsok (például a prosciutto), amelyek 24 percet is elvehetnek az életünkből.
A tojásos és reggeli szendvicsek a harmadik helyen szerepelnek, melyek 13,6 perccel csökkenthetik az élettartamot. A szalonna 6 percet, a sajtburger pedig 9 percet vesz el az életünkből. Ez utóbbi nem csupán a vörös hússal, hanem a benne lévő rákot okozó növényi olajjal is károsítja egészségünket.
Aggodalomra adnak okot a cukormentes üdítőkhöz használt édesítőszerek, például az aszpartám miatt is, amely 12 percnyi élettől foszthat meg minket. Kutatások azt is igazolják, hogy az édesítőszer magas koncentrációja növeli a rák kockázatát.
Ezt kellene ennünk, hogy sokáig éljünk
A növényi alapú étrendre való áttérés, valamint a vörös és a feldolgozott húsok mellőzése bizonyítottan növeli a várható élettartamot, illetve csökkenti a rák és más betegségek kialakulásának esélyét.
Kiderült, hogy a mogyoróvajas szendvics az egyik legjobb táplálék életünk meghosszabbításához, hiszen fogyasztása minden egyes alkalommal 32 plusz percet biztosít. Ezt követik a diófélék és más magvak, melyek 24 perccel, majd a gyümölcsök, amelyek 10 perccel hosszabbítják meg életünket. A kutatók szerint az, hogy egy étel vagy élelmiszer egészséges-e vagy sem, leginkább attól függ, hogy milyen hatással van a testtömegindexre.
Egy friss kutatás megállapította, melyik az a két leveszélyesebb élelmiszer, ami szívinfarktust és stroke-ot okoz.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés