A negyedik X után már nem csak a pluszkilóktól nehezebb megszabadulni, hanem az egészségünket is nehezebb megőrizni. Sokaknál elkezdődik a csontritkulás, jelentkezhetnek olyan korábbi, nem megfelelő életmódból fakadó betegségek, mint például a magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, és gyakran tapasztalhatunk ízületi problémákat is. Ráadásul az életkor előrehaladásával lelassul az anyagcsere, és a változókori hormonális változások is sokak életét megkeseríti.
Egészséges életmóddal, beleértve a tudatos táplálkozást is, lassíthatjuk vagy akár el is kerülhetjük az említett betegségek kialakulását. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mely ételekről érdemes lemondani, ha már betöltöttük a negyvenedik életévünket.
Az instant leves megemelheti a vérnyomást 40 felett
Bár a levesek egészséges ételek lehetnek, akár ebédre, akár vacsorára fogyasztjuk őket, de csak akkor, ha nem a gyorsan elkészíthető száraz vagy előfőzött tésztát és rengeteg nátriumot tartalmazó, előre csomagolt instant változatot választjuk. Kutatások igazolják, hogy az évek előrehaladtával a szervezetünk már nem képes olyan jól kiszűrni a felesleges nátriumot, mint fiatalabb korunkban. A túl sok nátriumot tartalmazó ételek pedig megemelhetik a vérnyomást, és növelhetik a csontritkulás kockázatát is.
Ráadásul ahogy szaporodnak az életévek, egyre hajlamosabbak vagyunk a vízvisszatartásra is, így a nátrium csökkentése segíthet a nem kívánt puffadás elkerülésben is.
A feldolgozott ételekben túl sok a nátrium, a nitrát és a zsír
Negyven fölött itt az ideje, hogy búcsút intsünk azoknak a feldolgozott és többszörösen feldolgozott, húsokból készült ételeknek, mint például a szalonna és a szalámi. Ezek ugyanis rengeteg nátriumot, telített zsírt és nitrátot, vagyis tartósítószert tartalmaznak, amelyek mindegyike negatív hatással lehet az egészségre.
A feldolgozott ételek gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegség, a cukorbetegség és a gyomorrák kialakulásával.
40 felett bizonyos húsok fogyasztását is jobb mérsékelni
A nagyon magas hőmérsékleten történő sütés és főzés megnövelheti a fehérjékben a HCA-k, vagyis a heterociklusos aminoknak nevezett vegyszerek szintjét, melyek rákkeltőek lehetnek. Egyes kutatások összefüggésbe hozták a túlzásba vitt sült vagy grillezett hús fogyasztását a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és a prosztatarák kialakulásával.
A káros vegyületek által okozott egészségügyi károsodást csökkenthetjük, ha hetente mindössze egy-két alkalommal fogyasztunk sült vagy grillezett húst, vagy ha a hőkezelés előtt bepácoljuk a húst.
Az ételek mellett egyes italok is okozhatnak problémát
Nemcsak a szénszavas italok, hanem az egészség szempontjából kedvezőnek gondolt sportitalok sem egészségesek. A cukros szomjoltók ugyanis üres kalóriát tartalmaznak, és nagy mennyiségben fogyasztva nemcsak növelik a testsúlyt, hanem felgyorsítják az öregedést, fokozzák a gyulladást, és negatív hatással vannak a memóriára és a tanulásra. Kutatások igazolják, hogy még edzés közben sincs szükségünk sportitalokra, a víz is kiválóan megteszi, ha a szomjunkat szeretnénk csillapítani.
Ugyanígy érdemes lemondani a cukormentes rágcsálnivalókról is, mert ezekben gyakran mesterséges összetevőkkel vagy hozzáadott nagy mennyiségű telített vagy transzzsírokkal helyettesítik a cukrokat, és ezek az adalékanyagok ugyanolyan negatív hatással lehetnek az egészségünkre, mint a cukor.
A zsíros ételekről nem kell lemondani, a csípősről már inkább
A menopauza miatt jobb, ha lemondunk a fűszeres ételekről, ugyanis, ha hőhullámoktól vagy gyomor-bélrendszeri refluxtól szenvedünk, nem ajánlott fűszeres, csípős szószt fogyasztani. Ráadásul ezek sok nátriumot is tartalmazhatnak, ami negatív hatással lehet a vérnyomásra és a csontok egészségére.
Bár jót tesz az egészségünknek, ha ügyelünk arra, hogy a telített transzzsírok kimaradjanak az étrendünkből, ne szabad elhagyni minden zsírt az étrendből. Az úgynevezett egészséges, egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek zsírok valójában csökkentik az életkorral összefüggő egészségügyi problémákat, például a szívbetegségeket és a magas koleszterinszintet, valamint a cukorbetegséget. Ráadásul az „alacsony zsírtartalmú” ételekben gyakran cukorral pótolják az elvesztett zsírt.
A szervezetnek mérsékelten szüksége van némi étkezési zsírra azért is, hogy segítse a zsírban oldódó A-, D-, K- és E-vitaminok felszívódását. Továbbá az ómega-3 zsírsavak szerepet játszhatnak az öregedő agy egészségének megőrzésében is.
Kutatás bizonyítja, hogy azok a nők, akik következetesen tartják magukat a mediterrán étrend szabályaihoz, sokkal tovább élhetnek, mint azok, akik más egyéb módon étkeznek. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, milyen betegségektől óv meg, ha így táplálkozol.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés