A füge egy ízletes és tápláló gyümölcs, ami szorosan összefonódik az emberiség történetével. Nincs még egy olyan táplálék, amiről elmondható, hogy szerepel a Bibliában, említi az ókori mitológia, és a görög olimpikonok körében is kedvelt csemege volt. Lássuk, miben keresendő népszerűségének titka.
Honnan származik a füge?
Bár a fügére gyümölcsként szokás hivatkozni, valójában egy összetett termés (latinul syconium), vagyis egy hamis gyümölcs, amelyben a virágok és a magvak együtt fejlődnek. Eredetéről annyit lehet tudni, hogy feltehetően Nyugat-Ázsiából származik, majd a népvándorlás útján jutott el a Földközi-tenger térségébe, illetve a világ többi részére.
A régészeti bizonyítékok alapján i. e. 5000-ig visszavezetett füge lehetett az egyik első ember által háziasított növény.

A történelem során a fügét a béke, a jólét és a termékenység jelképének tekintették. A gyümölcs fontos része volt az ókori görög és római életnek, és manapság is szimbolikus szerepet tölt be egyes vallásokban, mint például a kereszténységben, az iszlámban, a hinduizmusban, a judaizmusban és a buddhizmusban is. A buddhisták egyenesen úgy vélik, hogy Buddha egy fügefa alatt ülve világosodhatott meg.
Mitől olyan egészséges?
A füge tele van jótékony tápanyagokkal, és potenciális egészségügyi előnyök egész sorát kínálja. Mivel kiváló rostforrás, régóta alkalmazzák házi gyógymódként az emésztés elősegítésére. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedő betegeknek, akik egy nyolchetes időszakon keresztül napi két alkalommal aszalt fügét ettek, enyhültek a tüneteik.
Más kutatások szerint a füge fogyasztói kevésbé hajlamosak az elhízásra, alacsonyabb a testtömegindexük, és általánosságban egészségesebben táplálkoznak.
A füge – különösen szárított formában – rendkívül gazdag antioxidáns-forrás, így hatékonyan képes semlegesíteni a sejtkárosító hatású szabad gyököket, amelyek gyulladások és krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek. Polifenoltartalmát tekintve a füge megelőzi a vörösbort és a zöld teát is. Emellett fenolsavakat és flavonoidokat kínál, amelyek szintén erőteljes hatású antioxidánsként ismertek.

A füge az egészséges csontozat fenntartásához szükséges kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Félcsészényi (75 gramm) fügében közel annyi kalcium található, mint hasonló mennyiségű tejben. Sőt, a fügében előfordul egy stroncium nevű vegyület is, amely kutatások szerint szintén hozzájárul a csontok egészségéhez. Ezt használják a menopauza utáni csontritkulás kezelésére is.
Mire kell figyelni a fogyasztásánál?
A füge nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat, és megzavarhatja a vérhígító szerek hatását, a fügefa tejnedve, a latex pedig allergiás tüneteket okozhat azoknál, akik érzékenyek rá. Meg kell említeni azt is, hogy ritkább esetben égető, viszkető érzést hagyhat maga után a nyelven, ami egy ficin nevű enzimre vezethető vissza. De a legtöbb ember számára a füge csak egy ízletes csemege.
Vásárlásnál és tárolásánál érdemes figyelembe venni, hogy a friss füge már nem érik tovább, és korlátozott eltarthatósági idővel rendelkezik, ezért a hűtőszekrényben sem áll el egy hétnél tovább. Ha ennél később szeretnéd felhasználni, akkor inkább aszalt formában, fagyasztva vagy konzervként szerezd be.

Az aszalt étel nemcsak finom, hanem egészséges is, ráadásul segíthet elkerülni a pazarlást. Kisokosunk következik!
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés